SEMINAR ZA SKRB I PRATNJU STARIJIH SESTARA

300

Od 6. do 8. listopada 2022. održan je seminar za kulturu skrbi starijih sestara, a odvijao se on-line 0d 14 – 17sati (prema vremenu u Rimu).

Prije nekoliko mjeseci u Družbi Klanjateljica Krvi Kristove započeo je proces vrednovanja o kvaliteti skrbi za starije sestre u suradnji sa sestrom Mary  Peter Lillian Di Maria, karmelićankom, direktoricom Instituta za gerontologiju Avìla u New Yorku, koja je stručna za područje pratnje i pomoći starijim osobama.

Nakon ankete koja je provedena u svim dijelovima Družbe, dobiveni odgovori omogućili su globalnu sliku naše stvarnosti i potreba starijih sestara.

U radu seminara koji je organizirala Vrhovna uprava, sudjelovale su članice Vrhovne uprave, regionalne poglavarice i koordinatorice osnutaka, savjetnice zadužene za trajnu formaciju sestara, osobito starijih, zatim Klanjateljice koje vrše poslanje u zajednicama starijih sestara i starije sestre iz svake Regije.

Rad je koordinirala s. Bridget Pulickakunnel, ASC, vrhovna savjetnica.

Ukupno je bilo 49 prijavljenih sudionica i 6 prevoditeljica, te skupina starijih sestara iz Regije Wroclaw. Iz Regije Zagreb sudjelovale su: s. Zdravka Leutar, regionalna poglavarica, zatim s. Vesna Abramović, s. Emanuela Škarica, s. Klara Puljić, s. Ancilla Vukoja i s. Maristela Hećimović.

Kroz tri poslijepodneva, sudionice su imale priliku međusobno se upoznati i razmijeniti iskustva, razmotriti zajedno stvarnost starijih sestara kako bi prepoznale njihove potrebe i pronašle odgovarajuće odgovore na njihove situacije i stvarnosti.

Prvoga dana, sestra Gabriella Grossi, ASC, održala je predavanje o temi „Slušanje Božje riječi – biblijski pristup starosti“, a drugoga dana sestra Mary  Peter Lillian Di Maria prikazala je stručnu analizu stvarnosti naše Družbe na temelju provedene ankete u Družbi. Svoja razmišljanja i odjeke sestre su dijelile u skupinama i u plenumu, diskutirale i postavljale pitanja. U svjetlu proživljenog iskustva i stečenog znanja, trećega dana promišljale smo o tome koje konkretne procese probrazbe možemo pokrenuti te imenovale korake za budućnost.

Bio je to još jedan u nizu formativnih susreta koji želi potaknuti viziju budućnosti kao odgovor na karizmatski identitet.

Istaknuta je vrijednost dara starosti kao plodonosnog doba života prepoznavanjem njegove dragocjenosti. Obogaćene smo razmjenom iskustava koja će se nastaviti, otkrivale smo zajedno kako nastaviti poboljšavati kvalitetu života u našim zajednicama starijih sestara i smanjiti generacijski jaz. Uzajamno smo se ohrabrile i podržale sestre koje prate i koje žive službu skrbi.

Banja Luka, 15. listopada 2022.
s. Vesna Abramović

Prethodni članakSUSRET REGIONALNE UPRAVE S POGLAVARICAMA ZAJEDNICA
Sljedeći članakULAZAK U POSTULATURU