Ponedjeljak, 27. ožujka 2023.
spot_img
Naslovnica Mučenice Ljubavi u Liberiji

Mučenice Ljubavi u Liberiji

Mučenice ljubavi

Liberija, 20. i 23. listopada 1992.

Pet mučenica ljubavi svoj su život, čvrsto ukorijenjene u Krvi Kristovoj, potpuno dale dragom bližnjem ostavivši blagodati Sjeverne Amerike i pošavši služiti najpotrebitijima u Africi.

Mary Joel Kolmer, Barbara Ann Muttra, Shirley Kolmer, Kathleen McGuire i Agnes Mueller jesu dar Liberiji i zajednici Klanjateljica Krvi Kristove.

Uz njih se sjećamo zemlje i naroda za koji i s kojim su naše sestre radile do potpunog predanja života u mučeničkoj smrti.

Sestra Agnes Mueller

Kathleen-McGuire Rođena je 1929. godine u Barteloso, IL. Prve zavjete položila je 1948. Radila je kao medicinska sestra u raznim bolnicama provincije Ruma. Nakon toga se posvetila župnoj katehezi. Nekoliko godina radila je i u odgoju. Godine 1987. odlazi u Liberiju sa željom pomoći tom narodu, osobito ženama koje je poučavala u pisanju i vjeri. Rado je darivala svoje sposobnosti svima koji su joj se obraćali, uvjerena da u bližnjima služi samom Isusu. Mučeničku smrt u Liberiji podnijela je 23. listopada 1992.

Sestra Kathleen McGuire

Kathleen-McGuire Rođena 1937. godine u Ridvey. Prve zavjete položila je 1956. Dugo godina radila je u odgoju, na raznim područjima. Jedno vrijeme bila je odgojiteljica pripravnica. Bila je koordinatorica Komisije za pravdu i mir. Sve sestre uključila je u organizaciju Svetište koja pomaže ilegalnim izbjeglicama. U Liberiju odlazi 1991. g. sa željom pomoći narodu u nadilaženju trauma koje su bile posljedice građanskog rata u toj zemlji. U Euharistiji i dijeljenju Riječi, nalazila je potrebnu snagu i poticaj u radu za pravdu i mir. Mučeničku smrt u Liberiji podnijela je  23. listopada 1992.

Sestra Barbara Ann Muttra

Barbara-Ann-Muttra Rođena je 1923. godine u Springfieldu, IL. Prve zavjete položila je 1943. Nakon što je puno godina provela radeći u zdravstvenim ustanovama, otišla je u Vijetnam gdje je radila je s izbjeglicama. Kad se 1971. godine otvorila misija u Liberiji, tamo je postala prva misionarka. Velikodušnim zauzetošću i umijećem posvetila se zdravstvenoj službi u pokretnim ambulantama i u pripremi zdravstvenih radnika koji su je mogli zamijeniti u pojedinim mjestima. Snagu i hrabrost za svoje služenje zajednici i narodu crpila je iz Krvi Kristove. Mučeničku smrt u Liberiji podnijela je 20. listopada 1992.

Sestra Joel Kolmer

Joel-Kolmer Rođena je 1934. godine u Waterloo, IL. Prve zavjete je položila 1957. Sve do 1982. godine poučavala je u osnovnim školama u državama Illinois i Iowa. U Liberiju odlazi 1982. gdje se posvetila župnom apostolatu i katehizaciji u Grand Cess. U Liberiji je 1985. godine postala odgojiteljica pripravnica i vjeroučiteljica u srednjoj školi u Gardnersville, Monrovia. Bila je obdarena očaravajuće zdravim humorom, posjedovala je dar prenošenja radosti. Voljela je narod Liberije. Posebno se brinula za žene i sve činila za njihov napredak. Zaljubljena u duhovnost Krvi Kristove, po uzoru na svetu Mariju De Mattias, započela je raditi s grupama pridruženih laika. Mučeničku smrt podnijela je 20. listopada 1992.

Sestra Shirley Kolmer

Shirley-Kolmer Rođena je 1930. godine u Waterloo, IL. Prve zavjete položila je 1947. Radila je u osnovnim i srednjim školama. Na sveučilištu u St. Louis predavala je matematiku. Bila je odgojiteljica juniorki, provincijalna savjetnica i provincijalna poglavarica. Po završetku svoga mandata odlazi u Liberiju, gdje je radila kao profesorica matematike na sveučilištu u Monroviji. Imala je dar vodstva, bila je osoba širokih pogleda, poticala je sestre na konkretne odgovore na pozive Crkve po svojoj proročkoj prisutnosti. Mučeničku smrt u Liberiji podnijela je 23. listopada 1992.