Ponedjeljak, 27. ožujka 2023.
spot_img

»Dragi bližnji« – Okučani
Centar i Dom za starije i nemoćne osobe

Centar

Centar je od osnutka svojim radom na različite načine uspješno senzibilizirao javnost za problematiku starijih osoba i obitelji u potrebi. U prvoj fazi sestre su upoznale socijalnu situaciju u Okučanima, posebice stanje starijih i nemoćnih osoba. Djelovanje Centra doprinosi poboljšanju komunikacije a time i obiteljskih odnosa, podizanju svijesti djece i mladih o potrebi pažnje i pomoći starijim, nemoćnim i osamljenim osobama te vrijednosti volontiranja.

Rad Centra obuhvaća izvaninstitucionalnu brigu za starije i nemoćne osobe:

  • rad volontera – posjet starijim osobama po kućama;
  • akcije na socijalno-karitativnom, informativnom, edukativnom i medijskom planu;
  • radionice i programi za djecu i žene usmjerene podizanju kvalitete života i suživota temeljeni na dostojanstvu osobe;
  • karitativno djelovanje.

Smještaj u Domu

Smještaj u Domu zadovoljava standarde. Objekt je kapaciteta do 36 kreveta, a raspolaže s dvokrevetnim i jednokrevetnim apartmanima s prilagođenim kupaonicama, stacionarom, zajedničkim prostorima za druženje i primanje posjeta, kuhinjom te administrativnim i recepcijskim prostorom. Svi apartmani opremljeni su specijalnim krevetima i praktičnim namještajem, telefonskom linijom i TV-prijemnikom. Okoliš Doma prilagođen je mogućnostima kretanja korisnika i potrebi za ambijentom koji odmara. U Domu se mogu zadovoljiti potrebe pokretnih, polupokretnih i nepo kretnih korisnika. Smještaj može biti trajni i privremeni.

Korisnicima Doma

Korisnicima Doma pružaju se usluge institucionalnog stanovanja, prilagođene prehrane, zdravstvene njege i zaštite, organizacije slobodnog vremena, usluge održavanja osobne higijene i životnog okruženja.

Medicinske usluge

Medicinske usluge, redovita njega, komunikacija s liječnicima i pratnja pri pregledu i posjetu osobnom liječniku omogućuje se svakom korisniku. Korisnici također mogu zadovoljiti i svoje duhovne i religiozne potrebe slavljenjem sv. mise, obnovama, seminarima i molitvom.

Društveni život

Svi kontakti i društveni programi za korisnike ponajprije imaju cilj stvarati dobre odnose, zadovoljstvo i korisno ispunjeno vrijeme, održati korisnika aktivnim i doprinijeti da se u njemu razvije osjećaj korisnosti u funkcioniranju zajednice. Radna terapija pomaže razvoju kreativnosti, kognitivnih aktivnosti, unapređuje sposobnosti osoba i pridonosi usvajanju novih informacija. Radno-okupacijske i kulturno-zabavne aktivnosti u Domu provode se u skladu s godišnjim planom a on daje različite mogućnosti: socio-terapijska skupina, diskusije,skupina za dosjećanje, osobni razgovori, ručni rad, likovne aktivnosti, kreativne radionice, proslave rođendana, rekreativne aktivnosti, predavanja, videoprojekcije, priredbe.Dragi bližnji nam je svaki čovjek u potrebi

Stručna njega i skrb pokretnih, polupokretnih i nepokretnih osoba
Privremeni ili trajni boravak u dvokrevetnim, jednokrevetnim sobama i u stacionaru uključuje:

  • stanovanje,
  • prilagođenu prehranu,
  • zdravstvenu njegu i zaštitu,
  • organizaciju slobodnog vremena,
  • održavanje osobne higijene i životnog okruženja.

U Domu možete uljepšati svoju treću životnu dob jer ćete uživati u prijateljskom okruženju, raznovrsnim i prilagođenim društvenim aktivnostima, priredbama, slavlju rođendana, a možete zadovoljiti i svoje duhovne i religiozne potrebe u kapeli Doma.


Adresa

Dom za starije i nemoćne osobe
DRAGI BLIŽNJI

Ante Starčevića 63, HR-35430 OKUČANI
Tel.: +385(0)35 346 630 (centrala)
+385(0)35 346 633 (ravnateljica)
+385(0)35 346 632 (socijalna radnica)
+385(0)35 346 628 (glavna sestra)
Fax: +385(0)35 346 631
Mob.: +385(0)99 570 0884
E-mail: dragi-bliznji@klanjateljice.hr
Web: www.klanjateljice.hr

Žiro račun Doma:
Zagrebačka banka, Zagreb
2360000-1102025845
IBAN HR9523600001102025845
SWIFT ZABA HR2X