MUČENICE VJERE


Josipa Nevistić

likovi-josipa-nevistic

Rođena je 8. ožujka 1907. u Bosanskoj Gradišci od roditelja Ive i Katice.

Prve zavjete u ASC Družbi položila je 15. kolovoza 1926., a doživotne 15. kolovoza 1931. U vrijeme Drugog svjetskog rata, 18. travnja 1944., napušta zajednicu.

Nakon odlaska iz zajednice Josipa je djelovala na području župa Pleternica i Ruševo, osobito u selima Djedina Rijeka i Sovski Dol. Poučavala je vjeronauk i glazbu, radila s djecom, mladima i odraslima.

Dolaskom komunizma, počelo je razdoblje progona Crkve. Prema iskazima svjedoka, Josipa je uhapšena i zatvorena. Nakon zatvora vratila se u Ruševo te je početkom listopada 1946. iz Sovskog Dola odvedena u Paku, gdje je zlostavljana i ubijena. Ne zna se točan datum njezine smrti, ali se zna da je ubijena početkom listopada 1946. Njezino tijelo pronađeno je nekoliko godina kasnije te je u tajnosti preneseno i pokopano na groblju u Djedinoj Rijeci, čiji mještani s velikom ljubavlju do danas brinu za njezin grob.


Eulalija Kulier

likovi-josipa-nevistic

Rođena je 10. veljače 1910. u Fojnici od roditelja Aleksa i Jozefine.

Prve zavjete u ASC Družbi položila je 15. kolovoza 1929., a doživotne 18. kolovoza 1934.

Kad su nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine, komunisti sestrama oduzeli sve škole i kuće, Eulalija je, kao i mnoge druge sestre, krenula u potragu za poslom.

Kao i Josipa Nevistić, došla je u Hrvatsku. Živjela je i radila u Pleternici kao učiteljica i orguljašica.

Mučena je i ubijena početkom ožujka 1947., a tijelo joj je bačeno u rijeku Orljavu.

Njezino izmučeno tijelo pronađeno je 25. ožujka 1947., nakon topljenja snijega, te je pokopano na mjesnom groblju u Pleternici.