Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.
spot_img
Naslovnica NAŠE ZAJEDNICE

NAŠE ZAJEDNICE

Prve sestre Klanjateljice Krvi Kristove dolaze u Banja Luku iz Austrije (Feldkirch) 7. listopada 1879. na poziv trapističkog priora P. Franza Pfannera u kupljeni turski čardak koji je postao prvi samostan i bio je posvećen svetom Josipu u Nazaretu. Kasnije je ostao samo naziv Nazaret.

Ubrzo nakon dolaska sestre osnivaju nove zajednice, najprije u okolici Banja Luke, a zatim i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Od 1927., na pozive mnogih župnika i radi potreba rada s djecom, otvaraju i prve zajednice u Hrvatskoj. Kako je glavni apostolat sestara bio rad s predškolskom i školskom djecom, radi potreba stjecanje stručne izobrazbe, sestre dolaze u Zagreb i osnivaju prvu zajednicu 1933.

Do Drugog svjetskog rata broj zajednica se povećavao u skladu s brojem sestara. Nakon toga u izmijenjenim uvjetima i suočene s oduzimanjem imovine – vlastitih škola i kuća – život i poslanje sestre nastavljaju unutar vlastitih samostana i usmjeruju se prema župama u kojima osnivaju nove zajednice.

Broj samostana i zajednica je promjenjiv jer ovisi o potrebama vremena i apostolskih djela koje sestre nastoje na temelju svoje karizme utjeloviti među narodom.

Sestre Regije Zagreb danas žive i rade u trideset zajednica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Australiji i Rimu.