SLUŽBENICA BOŽJA SESTRA SERAFINA CINQUE

923

ŽIVOTOPIS

Sestra Serafina Cinque, krsnim imenom Noemi, rođena je 31. siječnja 1913. u Boca das Garças (Urucurituba), naselju uz rijeku Amazonu (Brazil), od roditelja koji su doselili iz okolice Salerna, Italija. Bila je druga od 12 djece.

Zbog svog je krhkog zdravlja bila pomalo “razmažena”. Strogi otac ju je s 11 godina povjerio na odgoj i obrazovanje sestrama sv. Doroteje u Manausu. Sestre su je pripremile za prvu pričest i Noemi je tog istog dana odlučila biti potpuno Isusova. Roditelji joj to nisu dopustili kroz dugi niz godina pa se, čim je mogla, intenzivno uključila u katehiziranje djece, mladih i odraslih u svojoj župi u Manausu. Završila je školu za medicinsku sestru kako bi mogla pomagati siromašnim bolesnicima.

Godine 1946., s 33 godine života, ušla je u redovničku zajednicu sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje su došle iz SAD-a i otvorile misiju u Amazoniji.

Siromaštvo kojim je bila okružena duboko ju pogađa u srce te je potiče na neumorno zalaganje. Poziva mlade i djevojke na učenje kako bi imali bolju budućnost; žuri do kreveta rodilje kako bi spasila i majku i dijete; prihvaća bolesnike svake vrste i liječi ih lijekovima koje je često sama pripremila. Na poseban način poučava druge kako bi se njeno djelo nastavilo.

Godine 1972. otvorena je Transamazonska cesta, lažna nada za mnoge siromašne, posebice za one iz istočnog dijela Brazila. Sestra Serafina je tada poslana u Altamiru, grad u srcu prašume, da poučava u večernjoj školi Instituta Marija De Mattias i vodi Biskupijski dom zdravlja. Tamo na još okrutniji način dolazi u doticaj s najvećom bijedom. Zalagala se svim sredstvima da pomogne ženama koje su bez ikakve potpore došle iz prašume u grad da na svijet donesu novo stvorenje.

Primala je u svojoj maloj ambulanti i sve druge bolesnike. Bila je uporna te je biskup mons. Erich Kräutler, inače osjetljiv za takve probleme, 1984. pristao izgraditi prihvatilište, koje je sestra Serafina nazvala Kuća Božanske Providnosti jer se uzdržavalo doprinosima velikodušnog naroda Altamire i seljaka iz okolnih mjesta.

Kuću Božanske Providnosti za trudnice i Utočište svetoga Gašpara za bolesne ubrzo je napunilo 100 osoba. Sestra Serafina je za njih svaki dan išla u prošnju od vrata do vrata i tako iskusila koliko je Bog dobar. Taj izraz postao je i njezin životni moto.

Prozvana je Majkom Terezijom iz Altamire, a nacionalni tisak ju je nazvao Bijelim anđelom Transamazonije.

Svrha rada sestre Serafine nije bila samo zdravstvena zaštita, nego ljudska, građanska, kulturna i vjerska formacija onih koji su živjeli u Kući Božanske Providnosti. Spremna na neposrednu pomoć također je brinula za budućnost tih osoba: njihov dostojanstven i samostalan život.

Iscrpio ju je rak limfnih žlijezda te umire u Manausu 21. listopada 1988.

Papa Franjo ju je 27. siječnja 2014. godine proglasio službenicom Božjom.

 

MOLITVA
po zagovoru službenice Božje
sestre Serafine Cinque

Bože, koji čovječanstvo toliko ljubiš
da je tvoj jedinorođeni Sin za njega prolio svoju predragocjenu Krv,
zahvaljujemo ti za darove koje si udijelio svojoj službenici,
sestri Serafini Cinque, Klanjateljici Krvi Kristove.

Udijelio si joj dar da može razumjeti vrijednost ljudske osobe
i tebi služiti u siromašnima, trudnicama i bolesnima.

Po zaslugama predragocjene Krvi Isusa Krista
i po zagovoru tvoje vjerne službenice Serafine
daj nam, Gospodine, da postignemo milost
koju te s povjerenjem molimo…

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

(s odobrenjem crkvenih vlasti)

T. Ć. & V. A. / 21.10.2019.

Prethodni članakSVETI GAŠPAR DEL BUFALO
Sljedeći članakVJERODOSTOJNE SVJEDOKINJE