DAN ZAKLADE „MARIJA DE MATTIAS“

1227

U subotu 7. prosinca 2019. u dvorani Tribina Grada Zagreba obilježena je 12. godina djelovanja Zaklade „Marija De Mattias“. Prigodni program bio je prilika za godišnji susret podupiratelja, donatora i prijatelja Zaklade. „Naše zajedništvo je u ciljevima, koje je po Zakladi postavila Zajednica Klanjateljica Krvi Kristove. Oni su snaga ako ih poznajemo, prihvaćamo i po njima djelujemo. Prikazati, pribilježiti ono što činimo nije radi naše samodopadnosti nego radi revizije puta kojim idemo kako bismo ga učinili prohodnijim,“ istaknula je u pozdravu s. Cecilija Milković, voditeljica razvoja programa Zaklade.

Aktivnosti Zaklade u 2019. godini prikazane su u multimedijskoj prezentaciji.

U tiskanom broju novog biltena „Bližnjemu ususret“ sve aktivnosti su opisane opširnije. Drugu brošuru „Budi dobar prema sebi“ autorice s. Ankice Klepić, predstavila je Ana Štimac, dipl. soc. radnica. Sadržaj brošure su teme obrađene tijekom 2019. u mjesečnim tribinama i radionicama projekta „Prevencija stresa“. Govoreći o brošuri istaknula je:

„Težeći idealu za koji nemamo realne sposobnosti povećamo stres. Autorica strah naziva sinonimom stresa. Nudi vrlo praktičan i primjenjiv savjet za unutarnji mir: prihvatiti svoj život, svoju prošlost, budućnost na koju ne možemo utjecati, u sadašnjosti činiti sve što je u našoj moći, a ostalo prepustiti Bogu. Brošura Budi dobar prema sebi ima posebnu vrijednost jer govori o problemima s kojima se svakodnevno susrećemo, podsjeća na zlatno pravilo iz Evanđelja  Ljubi bližnjega svoga kao sama sebe. Tek kad prihvaćamo sebe i sa sobom smo dobro, možemo zajedno dalje rasti, graditi dobre i zdrave odnose s drugima“.

Zaklada je za 2019./2020 akademsku godinu dodijelila 31 stipendiju siromašnijim studentima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U programu je bilo prisutno 12 stipendistica koje studiraju u Zagrebu i jedna iz BiH. Njima su uručene odluke o dodjeli stipendije. U ime svih stipendista zahvalila je studentica Andrea Antukić: „Zahvaljujemo svima vama koji nam studentske dane činite lakšima te svojim nesebičnim prilozima olakšavate i našim roditeljima. Nastojat ćemo opravdati vaše povjerenje. Velika nam je čast što smo dio Zaklade čija spremnost na darivanja i nas potiče na nesebičnost.“

Poezija je često opisivana  kao umijeće izricanja neizrecivog. Dvoje uspješnih mladih glumaca nove generacije, Katarina Strahinić i Ivan Ožegović interpretirali su poeziju glasovitih svjetskih i hrvatskih autora.

U glazbenom dijelu nastupila je ženska klapa Figurin iz Zagreba s voditeljicom Paulinom Džapo.

S. Ana Marija Antolović, predsjednica Uprave Zaklade i regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove zahvalila je svima za doprinos ljepoti susreta i onima koji podupiru djelovanje Zaklade. „Nije vaš doprinos samo financijske naravi, to je važno, ali vaše zanimanje, podrška, molitva, suradnja u projektima Zaklade na različite načine, stvaraju zajedništvo po radosti darivanja, usmjerenosti na druge.“ Obraćajući se stipendisticama potaknula ih je na potrebu zahvalnosti i uzvrata: „Za pet godina vi ćete biti na drugoj strani, sjedit ćete možda na ovim stolicama i prisjećati se ovih trenutaka. Dobro je da zahvalnost očitujete postajući podupiratelji Zaklade. Vaši dobročinitelji nisu davali od svoga suviška nego sa srcem i zauzetošću. I vi tako činite za druge.“

Voditeljica programa, Ivana Hajder  je predstavila knjige izdane u sklopu projekata Zaklade i rukotvorine iz kreativnih radionica koje se mogu nabaviti. Pozvala je na druženje uz stol koji već ‘zavjetno’ priprema restoran ‘Ognjište Šuman’.

C.M.
Zagreb, 9. prosinca 2019.

Prethodni članakADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA ZA DJECU I MLADE U BANJALUCI
Sljedeći članakDAN ZAKLADE „MARIJA DE MATTIAS“