VJERODOSTOJNE SVJEDOKINJE

1038

U Družbi Klanjateljica Krvi Kristove, 23. listopada je dan spomena na mučenice vjere i mučenice ljubavi.

MUČENICE VJERE U HRVATSKOJ

Josipa Nevistić

Rođena je 8. ožujka 1907. u Bosanskoj Gradišci od roditelja Ive i Katice. Prve zavjete u ASC Družbi položila je 15. kolovoza 1926., a doživotne 15. kolovoza 1931. U vrijeme Drugog svjetskog rata, 18. travnja 1944., napušta zajednicu.

Nakon odlaska iz zajednice Josipa je djelovala na području župa Pleternica i Ruševo, osobito u selima Djedina Rijeka i Sovski Dol. Poučavala je vjeronauk i glazbu, radila s djecom, mladima i odraslima.

Dolaskom komunizma, počelo je razdoblje progona Crkve. Prema iskazima svjedoka, Josipa je uhapšena i zatvorena. Nakon zatvora vratila se u Ruševo te je početkom listopada 1946. iz Sovskog Dola odvedena u Paku, gdje je zlostavljana i ubijena.

Ne zna se točan datum njezine smrti, ali se zna da je ubijena početkom listopada 1946. Njezino tijelo pronađeno je nekoliko godina kasnije te je u tajnosti preneseno i pokopano na groblju u Djedinoj Rijeci, čiji mještani s velikom ljubavlju do danas brinu za njezin grob.

Eulalija Kulier

Rođena je 10. veljače 1910. u Fojnici od roditelja Aleksa i Jozefine. Prve zavjete u ASC Družbi položila je 15. kolovoza 1929., a doživotne 18. kolovoza 1934.

Kad su nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine, komunisti sestrama oduzeli sve škole i kuće, Eulalija je, kao i mnoge druge sestre, krenula u potragu za poslom. Kao i Josipa Nevistić, došla je u Hrvatsku. Živjela je i radila u Pleternici kao učiteljica i orguljašica.

Mučena je i ubijena početkom ožujka 1947., a tijelo joj je bačeno u rijeku Orljavu. Njezino izmučeno tijelo pronađeno je 25. ožujka 1947., nakon topljenja snijega, te je pokopano na mjesnom groblju u Pleternici.

Za vrijeme slavlja 150. obljetnice smrti Marije De Mattias 29. svibnja 2016., u generalnoj kući u Rimu, Josipa i Eulalija su ponovno uvrštene u popis Klanjateljica.

Na popisu mučenika Crkve u Hrvata pod naslovom REDOVNICE, pod rednim brojem 648. stoji ime sestra Eulalija (Lala) Kulier, a pod rednim brojem 655. Josipa Nevistić.

MUČENICE LJUBAVI U LIBERIJI

Sjećamo se naših sestara Mučenica Ljubavi: Mary Joel Kolmer, Barbara Ann Muttra, Shirley Kolmer, Kathleen McGuire i Agnes Mueller, koje su dar za Liberiju i za zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove. Uz njih se sjećamo zemlje i naroda za koji i s kojim su naše sestre radile do potpunog predanja života u mučeničkoj smrti 20. i 23. listopada 1992.

Ovim sjećanjem odajemo i hvalu Bogu za dar njihovih života, za dar pet žena koje je pozvao u zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove i poslao ih biti misionarke u Liberiji. Njihovim životima Bog je zagrlio svaku osobu.

Dok obnavljamo sjećanje, zahvalne za Božji pohod našoj Družbi i po mučeničkoj smrti naših sestara, molimo jedna za drugu hrabrost živjeti, obnovljenim žarom, naš vazmeni identitet.

Vidi također: https://www.klanjateljice.hr/?page_id=597
https://www.klanjateljice.hr/?page_id=8532
https://www.klanjateljice.hr/?p=9288

V.A. / 23.10.2019.