SVETI GAŠPAR DEL BUFALO

1028

Utemeljitelj Družbe Misionara Predragocjene Krvi
i nadahnitelj Družbe Klanjateljica Krvi Kristove

Gašpar del Bufalo rođen je u Rimu 6. siječnja 1786. Od mladosti vođen apostolskim žarom, posvetio se evangeliziranju djece, seoskog stanovništva te siromašnih i bolesnih; posebnu je ljubav pokazivao prema bolesnicima u sirotištima i bolnicama.

Zaređen je za svećenika 31. srpnja 1808. godine u Rimu. Za vrijeme Napoleonova vladanja zahtijevalo se od njega da položi zakletvu da neće biti odan papi, na što je on s ponosom odgovorio: “Ne mogu, ne smijem, neću!” Stoga je prognan i smješten u zatvor u sjevernoj Italiji. Po povratku u Rim, nakon Napoleonova pada, papa Pio VII. povjerio mu je, zajedno sa skupinom svećenika, obnovu klera i kršćanskog puka održavanjem pučkih misija i duhovnih vježbi.

Vođen velikom ljubavlju prema otajstvu Krvi Kristove i u želji da što više njezina ploda otkupljenja donese dušama, 15. kolovoza 1815. osniva Družbu Misionara Predragocjene Krvi. Djelovao je u većem dijelu Italije kao pučki misionar i propovjednik te je činio i mnoga čudesa. Njegova revnost vodila ga je i do razbojničkih skrovišta te ih je svojom riječju obraćao i pomirivao s Bogom i ljudima.

Na njegov poticaj sv. Marija De Mattias osniva Družbu Klanjateljica Krvi Kristove.

Iscrpljen apostolatom i bolešću, umire taj veliki apostol Krvi Kristove u 52. godini života, 28. prosinca 1837. u Rimu. Papa Pio XII. proglašava ga svetim 12. lipnja 1954. godine. Posmrtni ostaci sv. Gašpara nalaze se u crkvi Santa Maria in Trivio u Rimu.

Misionari Predragocjene Krvi nastavili su njegovo djelo propovijedanja, poučavanja i odgajanja te danas djeluju u mnogim državama, a svima im je u duši velika Gašparova želja:

“Želio bih imati tisuću jezika kako bih oduševio sve ljude za predragocjenu Krv!”

Blagdan sv. Gašpara slavi se 21. listopada.

Vječni Oče, molimo te da po zagovoru svetog Gašpara,
svećenika i velikog apostola predragocjene Krvi tvoga Sina
primimo obilan plod cijene našeg otkupljenja
i duboko iskustvo tvoje ljubavi kako bismo
dostojno pjevali pjesmu tvoje hvale.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

(izvor: Slavimo Krv Kristovu, str. 292-293, Izdavački centar Zajedništvo, Zagreb 2015.)

o svetom Gašparu i Družbi Misionara Krvi Kristove
opširnije na www.cpps.hr

V. A. / 20.10.2019.

Prethodni članakHODOČAŠĆE U LUDBREG
Sljedeći članakSLUŽBENICA BOŽJA SESTRA SERAFINA CINQUE