PROSLAVA SV. MARIJE DE MATTIAS U ZAJEDNICAMA KLANJATELJICA

2477

Hrvatske Klanjateljice Krvi Kristove svečano su 4. veljače proslavile svetkovinu utemeljiteljice sv. Marije De Mattias – euharistijskim slavljem u zajedništvu sa svojim dragim bližnjimA u svim mjestima svoga djelovanja, od Australije preko Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije do Njemačke. Neke zajednice odlučile su podijeliti osvrt na slavlje pa pročitajmo kako su slavile zajednice u Zagrebu – regionalnoj kući na Tuškancu, Ivancu, Karlovcu, Okučanima i Banja Luci – „Novi Nazaret“.

ZAGREB – TUŠKANAC

U kapelici Krvi Kristove samostana sv. Josipa na Tuškancu u Zagrebu euharistijsko slavlje, kojem su uz sestre sudjelovali mnogi vjernici predvodio je p. Stjepan Ivan Horvat, Misionar Krvi Kristove, uz koncelebraciju vlč. Denisa Barića. Zajedništvu oko oltara posluživao je đakon, brat Davor Lukačević, Misionar Krvi Kristove.

Misi je prethodila pobožnost sv. Mariji De Mattias i Krvi Kristovoj te podsjećanje na čudesno ozdravljenje Krešimira Zorice, čudo koje je bilo presudno za Marijinu kanonizaciju.

Velik je ovo dan za sve nas, posebno za naše sestre. Želimo zahvaliti bogu za dar života i za dar djela sv. marije, za njezino svjedočanstvo ljubavi prema Bogu i prema drugom čovjeku.

P. Stjepan je u homiliji naglasio kako „svaki čovjek svjesno ili nesvjesno žeđa za iskrenom nesebičnom ljubavlju… Kao kršćani uvijek se trebamo pitati: kako više i u još većoj mjeri drugima posredovati ljubav, čije je najveće vrelo na oltaru, u crkvi, u Kristu. Kako mi, ti i ja, možemo raditi na ozdravljenju svijeta, postati apostoli Božje ljubavi u svijetu, koji toliko trpi možda najviše zbog nedostatka ljubavi. Zbog nedostatka ljubavi toliko ljudi danas u svijetu gladuje, jer hrane sigurno na svijetu ima dovoljno, ali jer nema dovoljno ljubavi neki su i danas gladni. Zbog nedostatka ljubavi mnogi umiru od danas izlječivih bolesti, jer lijekova ima, ali zbog nedostatka ljubavi oni su im nedostupni. Zbog nedostatka ljubavi toliki su danas usamljeni u bolničkim posteljama, u staračkim domovima, nemaju koga da ih sasluša, obiđe. Postaju gotovo teret društva.“ Pitajući se „kako ljubiti još više i snažnije“, vjernike je uputio na život i primjer sv. Marije De Mattias, jer „ako želimo drugima približiti Božju ljubav, prije svega tom ljubavlju trebamo zapaliti svoje srce, ako to ne učinimo, ako ne budemo vjerodostojni, ako ne budemo zapaljeni ljubavlju Božjom nema puno koristi od nas. Ako želimo drugima darivati toplinu Božje ljubavi trebamo najprije dopustiti da Bog njom najprije zapali naše srce. Tako je bilo u životu sv. Marije De Mattias, potpuno se predala Raspetoj Ljubavi.“

Nakon molitve vjernika, sestre Klanjateljice Krvi Kristove obnovile su svoje redovničke zavjete. Na kraju mise riječ zahvale u ime sestarske zajednice uputila je regionalna savjetnica s. Tomislava Ćavar. Vjernicima je zahvalila za štovanje velike žene koja je shvatila dragocjenost Kristove ljubavi na križu te dala sve od sebe da nam to podijeli.

Svi su nakon mise imali priliku iskazati čast moćima sv. Marije De Mattias, a potom se pridružiti sestrama oko zajedničkog stola.

Marija Belošević

IVANEC

U samostanskoj kapelici Klanjateljica Krvi Kristove u Ivanečkom Vrhovcu okupilo se oko stotinjak vjernika kako bi zajedno sa sestrama proslavili svetkovinu rođenja svete Marije De Mattias. Slavlje je započelo svečanom Večernjom molitvom Crkve, a misno slavlje u 18.00 sati predslavio je p. Ilija Grgić, CPPS, u koncelebraciji s don Antunom Palićem, vlč. Zoranom Gložinićem i vlč. Antunom Gorekom. Na početku misnoga slavlja p. Ilija je čestitao svetkovinu te istaknuo  kako je njezin život „biser kojim je Bog ukrasio Majku Crkvu“. U propovijedi je posebno naznačio Marijino zauzimanje za promicanje žene istaknuvši da su Crkvi danas potrebne one koje će  poput nje kročiti stvarnošću i odgajati današnje društvo, one koje će učiti da se od poteškoća i problema ne bježi jer se iz njih može roditi klica novoga života. Na kraju misnoga slavlja poželio je sestrama da promatraju raspetu ljubav Isusa kako bi mogle biti žene koje će na izazove vremena odgovoriti odgovarajućim Božjim lijekom. U ime župljana sestrama je svetkovinu čestitao domaći župnik vlč. Zoran Gložinić, a u ime sestara Klanjateljica Krvi Kristove svima prisutnima čestitala je i zahvalila regionalna poglavarica s. Ana Marija Antolović.

s. Marija Bilanović

KARLOVAC

Svetkovinu svete Marije De Mattias proslavile smo zajedno s članovima Zajednice Krvi Kristove i ostalim župljanima župe Presvetog Srca Isusova.

Euharistijskim klanjanjem na temu sa sv. Marijom De Mattias do nogu Raspetoga i  molitvom Večernje, koju je vodila s. Davida, kroz sat vremena, pripremali smo se za euharistijsko slavlje koje je predslavio župnik i dekan Dražen Karačić zajedno s mons. Ferdinandom Vražićem. Poseban doprinos slavlju bila je nadahnuta propovijed župnika koji nas je potaknuo i ohrabrio na življenje svetosti sv. MDM vraćajući se uvijek prvoj ljubavi.

Članovi župnog zbora skladnim pjevanjem uzveličali su slavlje i zajedno s nama dijelili radost zajedništva.

Radosno druženje nastavili smo uz razgovor i agape u prostorijama pastoralnog centra za koje se pobrinuo župnik i članice ZKK.

s. Davida Dizdar

OKUČANI

Svetom misom koju je u Domu „Dragi bližnji“ slavio okučanski župnik fra Mario Radman svečano je proslavljena svetkovina utemeljiteljice sestara Klanjateljica Krvi Kristove, svete Marije De Mattias.

Uz  sestre iz Okučana, euharistijskom slavlju nazočile su i Klanjateljice iz Nove i Bosanske Gradiške, zatim članovi Zajednice Krvi Kristove iz Okučana, štićenici Doma “Dragi bližnji” te vjernici okučanske župe Svetoga Vida.

Nazočne su pozdravile sestre Cecilija Milković i Ljiljana Meštrović, a fra Mario je u nadahnutoj propovjedi govorio o životu svete Marije De Mattias, ali i o radu i zauzetosti  sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Okučanima.

Po završetku misnog slavlja sestre su upriličile domjenak za sve nazočne, a bila je to prigoda da svi bolje upoznaju život i rad sestara Klanjateljica i njihovu utemeljiteljicu, čiju su svetkovinu zajedno proslavili.

Mican Oršulić i Višnja Mikić

BANJA LUKA – „NOVI NAZARET“

U samostanu Klanjateljica Krvi Kristove „Novi Nazaret“ u Banjoj Luci svečano je proslavljena svetkovina svete Marije De Mattias, utemeljiteljice Družbe. Misno slavlje predvodio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, a suslavili su: mons. Karlo Višaticki, župnik župe Budžak; fra Ivo Orlovac, župnik župe Petrićevac i dekan banjolučkog dekanata; mons. Anto Orlovac, biskupski vikar za martirologij; fra Dujo Ljevar, župnik župe Barlovci; vlč. Marijan Stojanović, vojni kapelan u vojarni „Kozara“; o. Zvonko Topić, prior samostana trapista; vlč. Vladislav Žarko Ošap, župnik župe Banja Luka; vlč. Jerko Klinc, umirovljeni svećenik te vlč. Boris Ljevak, župni vikar u Bos. Gradišci.

Uz sestre Klanjateljice iz zajednica „Novi Nazaret“, Nova Topola i Bos. Gradiška, slavlju su nazočile i sestre drugih družbi koje djeluju u Banjoj Luci: Misionarke ljubavi, Milosrdnice svetoga Vinka Paulskoga te grkokatoličke sestre Službenice Bezgrješne.

Prostor samostanske kapelice ispunili su vjernici banjolučkih župa, osobito članice Zajednice Krvi Kristove. Na slavlju je sudjelovao i g. Josip Jerković, dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda, te voditelj ureda dopredsjednika g. Mario Zeko.

Nazočni su bili također i pripadnici hrvatske komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general Marko Stojčić s dvojicom svojih suradnika koji djeluju u vojarni „Kozara“, koja je do 1947. bila samostan Klanjateljica zvani „Nazaret“.

Biskup Semren je u homiliji između ostalog kazao: „Prijeka je potreba kršćana voditi suvremeno čovječanstvo k Isusu, privesti ih susretu s Isusom Kristom, Živim, koji se uprisutnjuje u našim okupljanjima na euharistijskim slavljima. Mi kršćani trebamo milosrđe učiniti načelom društvenoga života, tako ćemo moći promijeniti lice našega društva. Tko će iskazati slavu Božju, tko će opisati njegovu neizmjernost, njegovu svetost, njegovo milosrđe ako ne njegov ljubljeni Sin Isus Krist u kojem se zrcali odraz Božjeg milosrdnog lica? Po dolasku Sina Božjega na svijet i njegovim postankom čovjekom nebo je ujedinjeno sa zemljom. Jedinstvo neba i zemlje pokazuje se u sv. Mariji de Mattias, miljenici Isusovoj i prijateljici Božjoj. Biti kršćanin znači živjeti u životnom zajedništvu s Kristom. To je zajedništvo i za sv. Mariju de Mattias bilo radost i sreća. Neka i za nas ovo zajedništvo bude radost i sreća u današnjem svijetu.  Lijepo je učiti od onih koji sami vrše što govore! To je evangelizacija na djelu. Sveci su istinski protagonisti naviještanja evanđelja jer govore jezikom koji svi razumiju, a to je govor primjerena života i djela ljubavi. Marija je kao djevojčica naučila od svog oca da je Isus, pashalni Jaganjac, prolio svoju krv za grješnike. Potom je otkrila beskrajnu Božju milosrdnu ljubav prema svakoj osobi, ljubav koja se očitovala i svoj vrhunac dosegnula u Kristu raspetome. Slaveći svetkovinu Utemeljiteljice Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove zahvaljujemo Bogu i sestrama za sve što su  kroz ovih 137 godina učinile za Banja Luku i banjalučki kraj i želimo im puno Božjeg blagoslova i ustrajnost u nasljedovanju Krista na način sv. Marije de Mattias.“

Slavlje je nakon euharistije nastavljeno druženjem i okrjepom u prostorima samostana.

s. Damjana Kovačević

 

ZAGREB – TUŠKANAC

 

IVANEC

 

KARLOVAC

 

OKUČANI

 

BANJA LUKA – „NOVI NAZARET“

Prethodni članakPOSJETILE SMO ŽUPU REKA U VARAŽDINSKOJ BISKUPIJI
Sljedeći članakSUSRETI U SRBIJI