POSJETILE SMO ŽUPU REKA U VARAŽDINSKOJ BISKUPIJI

1437

Na poziv vlč. Marija Križanca krenule su u nedjeljno jutro 31. siječnja iz Poduseda s. Danijela Anić, s. Marija Pranjić, postulantica Kristina Vuković i pripravnica Ivana Milićević prema Sokolovcu, filijalnoj župi Reke u Varaždinskoj biskupiji. Mala filijalna crkva bila je ispunjena do zadnjega mjesta. Nakon euharistijskog slavlja, na kojemu smo čitale i pjevale, s. Danijela je progovorila o našoj Družbi, karizmi i sv. Mariji De Mattias. Nakon toga Kristina je svjedočila o svom pozivu u Družbu Klanjateljica. Kraće druženje iza mise bi dovoljno da im podijelimo kratke poruke svete Utemeljiteljice, po koji mali molitvenik ili kratki životopis. Takav nastup imale smo i u samoj župi Reka.

Okrijepljene ukusnim ručkom, koji nam je s puno ljubavi pripremila župnikova majka, imale smo u lijepo uređenoj i dobro ugrijanoj župnoj dvorani jednosatni duhovni program na temu: Poruke biblijskih osoba nama danas. Svaka od nas je na svoj način uprisutnila po jednu ili dvije osobe, što je uz župnika prepoznalo i 30-ak župljana. Da je doista tako pokazao je i spontani razgovor nakon toga. Bilo je dirljivo slušati kako se svagdašnjica prisutnih oslikava u Zaharijinoj sumnji, ali i nadi; u Josipovom prepoznavanju Božje volje u snovima; u Marijinoj bojazni, ali i spremnosti utkati potpuno svoj život u Božji plan. Taj intenzivni razgovor nastavljen je i u druženju uz kekse i piće. Župljani su nam s radošću posvjedočili kako iz godine u godinu zahvalno primjećuju koliko rastu u vjeri i zajedništvu.

Primjetile smo kroz razgovor i aktivno sudjelovanje u misi te po velikom broju ministranata, kao i pjevanjem i sviranjem zbora mladih, da župnik puno ulaže u duhovni rast svojih vjernika kojih uz Reku ima i u 12 okolnih sela. Uputile smo se kući zahvalna srca za naš skromni doprinos njihovom rastu u vjeri i zajedništvu.

s. Marija Pranjić
Zagreb, 4. veljače 2016.