ODRŽAN EDUKATIVNI SEMINAR 17.-18. 02. 2022.

638

U samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu (Miramarska cesta 100) održan je 17. do 18. veljače 2022. dvodnevni edukativni seminar za sestre Regije koji je vodio doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Prvi dan je sudjelovalo 16 sestara koje su bile intrinzično motivirane za ovu psihološku edukaciju, dok su drugi dan sudjelovale sestre poglavarice zajednica i Regionalna uprava u prorađivanju situacija u vodstvu zajednica kroz uloge spasiteljice, žrtve i progoniteljice. Svi zajedno smo radili na poboljšanju kvalitete komuniciranja u zajednicama.

Dr. Bošnjaković je edukativni seminar održao u svojstvu psihoterapeuta, usmjerenja transakcijskog analitičara. Na vrlo jednostavan i dinamičan način predstavio je sestrama

kako u svom zajedničkom životu, uglavnom nesvjesno igraju “Psihološke igre” u kojima izmjenjuju tri uloge: Progonitelja, Spasitelja i Žrtvu (Karpmanov trokut). Dinamika edukacije se temeljila na izlaganju i više radionica gdje su sestre promatrale i ‘dešifrirale’ svoja životna iskustva i prorađivale zadane teme. Zajedno s voditeljem otkrivale su kako iz uloge Progoniteljice prijeći u asertivnu osobu, iz uloge Spasiteljice prijeći u brižnu osobu, a iz Žrtve u ranjivu osobu, koja rješava svoje poteškoće i raste u samosvjesnosti.

Trokut je životna stvarnost, dinamika i izazov. Redovničke osobe nisu izuzete iz ove borbe. Formacija uključuje rast na ljudskoj, emotivnoj i duhovnoj razini. Duboki duhovni život temeljen na evanđelju i karizmi je bit svih međuljudskih odnosa, on ujedinjuje i integrira sve elemente osobnosti.

Svrha edukativnog seminara je pomoć u ovoj potrebnoj integraciji sa sviješću da je formacija trajna i postupna. Otvorenost za promjenu i rast vodi nas novim i kvalitetnijim odnosima prema Bogu i bližnjemu. Cilj Družbe i Regije zacrtan je Odredbama Vrhovnog sabora koji potiče da se oslonimo na evanđeoski poziv „….na tvoju riječ…“ te rastemo u zajedništvu izgrađujući evanđeoske odnose.

U evaluaciji sestre su izrazile zahvalnost dr. Bošnjakoviću za nove spoznaje i poticaje koje su im otvorile nove vidike, spoznaje samih sebe i vlastitih postupaka. Trudom i Božjom pomoću možemo u sebi otkrivati nesvjesno, pretvarati ga u svjesno i tako se mijenjati i rasti u osobe nade i radosti u zajedništvu s drugima i drugačijima. Izrekle su i neke dobre odluke za ovaj proces. Dr. Bošnjaković je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem sestara, iskrenošću i otvorenošću u komunikaciji.

s. C. M.
Zagreb, 21. veljače 2022.