DUHOVNA OBNOVA ZA DJEVOJKE U ŽUPI POPOVAČA

1478

Razmišljanjem nad tekstom iz Ivanovog evanđelja (Iv 8, 1-11) bila je prožeta duhovna obnova za djevojke održana 12. ožujka 2016. u župi Sv. Alojzija Gonzage u Popovači. Zahvaljujući otvorenosti i gostoljubivosti župnika vlč. Mate Draganovića i odaziva djevojaka s. Melita Petra Kraševac i s. Laura Cukar animirale su duhovnu obnovu za djevojke. One su hrabro krenule u susret Isusu, koji mudro prosuđuje misli i srca onih koji su mu doveli ženu uhvaćenu u grijehu te nazočnima daje pouku o Božjem praštanju koje se temelji na ljubavi prema svima koji traže oprost grijeha i iscjeljenje svojih rana.

Evanđeoski tekst predstavljen je i proživljen na razne načine: čitanjem, osluškivanjem, pantomimom, crtanjem, gledanjem isječaka iz filma, prezentacijom, isticanjem izabranih dijelova, pjesmom… Sudionice su imale priliku podijeliti osobno iskustvo te tako obogatiti svaku od nas.

Tijekom promišljanja zaustavile smo se i na nekim činjenicama iz kojih proizlaze i pitanja kao npr.: Grijeh preljuba načinili su i žena i muškarac. Zašto nema  muškarca u cijeloj priči? Događaju li se u našoj sredini slični scenariji kad se nekog javno blati po medijima i društvenim mrežama, a da mu krivnja nije dokazana?

Tada još nije bilo oproštenja grijeha, a  društvo se moralo štititi od nemorala. Što bi bilo s nama kad bi se danas primjenjivale takve kazne za grijehe?

Često i same zaboravljamo da upirući prst u drugoga osuđujemo svoga bližnjega, ali samim time i sebe. Je li vlastita slabost jedini razlog da osuđujemo drugoga kako bismo bili samovrijedni?

Žena iz evanđelja sigurno osjeća stid zbog počinjenog grijeha. Koliko puta i mi sa strahom mislimo što bi bilo kad bi ljudi saznali za naše grijehe. Sram nas je ljudi, no stidim li se pred Bogom koji ima uvid u sve što jesam?

Izmijenile smo iskustvo zajedništva i ljubavi, što proizlazi iz usredotočenosti na Boga koji je sama ljubav i milosrđe. Dojmovi i oduševljenje upućuju da ovaj susret nije kraj zajedničkog hoda, nego početak jedne nove suradnje i obostranog obogaćenja.

s. Melita Petra Kraševac
Zagreb, 12. ožujka 2016.

Prethodni članakKORIZMENA DUHOVNA OBNOVA U POPOVAČI
Sljedeći članakDUHOVNA OBNOVA U IVANEČKOM VRHOVCU