KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA U POPOVAČI

1196

Korizma je posebno razdoblje u godini.

Čovjek svakodnevno radi na svom duhovnom i osobnom razvoju, ali se u korizmi i došašću taj rad najviše primijeti jer se pripremamo za dva najveća blagdana.

papa Franjo nas Kroz ovu Jubilarnu godinu milosrđa podsjeća da nam Otac uvijek ostavlja mjesto u svom zagrljaju, samo moramo napraviti korak i potrčati prema njemu. Taj korak ovisi o nama i često ga jako teško napravimo jer uključuje naš oprost i milosrđe prema drugima. Ponekad zaboravimo da Bog, za razliku od čovjeka, ljubi i prašta savršeno te da mu ne možemo pripisati nesavršene karakteristike koje mi imamo i od čijih povreda strahujemo.

Duhovnu obnovu je 12. ožujka 2016. za sve župljane i članove udruge „Obzorja nade“ župe Sv. Alojzija Gonzage u Popovači održala s. Laura Cukar, Klanjateljica Krvi Kristove. Nit vodilja bila je milosrđe pod nazivom „Vrati se Bogu živeći djela milosrđa!“ Obnova je započela i završila molitvom, a nadopunjena je pjesmama koje su animirali članovi župnog zbora mladih „Novus“, koji su aktivni u svim župnim aktivnostima.

Nakon motivacijske priče o savršenom srcu, preko koje smo promišljali kako je savršeno srce ono koje je ponizno, puno ožiljaka od davanja ljubavi i oprosta te neprimanja ničega zauzvrat dok je oholo srce savršenog oblika i bez rana ostalo uzor ljubavi iz koristoljublja. Trebamo težiti srcu i ljubavi kojom ljubi Otac, ne tražeći ništa zauzvrat.

Milosrđe nije samo nagonska dobrota jer takva dobrota obuhvaća samo one prema kojima osjećamo naklonost, nego je to hotimična dobrota koja uključuje volju i prema ljudima kojima nismo naklonjeni. Takva dobrota ne mora nužno uključivati osjećaje. Milosrđe „nije neka apstraktna ideja, nego konkretna stvarnost kojom Bog objavljuje svoju ljubav kao ljubav oca i majke koji osjećaju ljubav i privrženost prema svome djetetu“ (Misericordiae vultus, 6). Osnovno polazište duhovnog života je iskustvo Božje bezuvjetne ljubavi. Tek kada osoba doživi Božju ljubav i milosrđe može postati milosrdna, a preduvjet za to je raspoloživost za slušanje Božje riječi.

Papa navodi tri etape kako bismo milosrđe mogli primjenjivati u svakodnevnom životu:

  1. ne suditi i ne osuđivati
  2. praštati
  3. dati

Daljnji tijek duhovne obnove podsjetio nas je na tjelesna i duhovna djela milosrđa i njihovu konkretizaciju u svakodnevnom životu uz zaključak da je danas veliki broj ljudi gladnih Božje ljubavi i milosrđa. Jedan od temelja milosrđa je i istina koja treba biti izrečena u ljubavi. Poruka Božjeg milosrđa predstavlja vrlo konkretan i zahtjevan program života koji uključuje djelovanje i volju, a ne puki sentimentalizam.

Završni dio bio je rad u skupinama i diskusije o pitanjima, što je urodilo zaključkom da nas sakramenti (posebice ispovijed i pričest), molitva, meditacija i pjevanje mogu ojačati za djela milosrđa te da možemo osjetiti Božju ljubav kroz svakodnevni život.

Župa zahvaljuje na duhovnoj obnovi i veseli se budućoj suradnji.

Branka Martinović,
Popovača, 12. ožujka 2016.

Prethodni članakPOKOPANA S. DOBROSLAVA MEDVEN
Sljedeći članakDUHOVNA OBNOVA ZA DJEVOJKE U ŽUPI POPOVAČA