PEDESETA OBLJETNICA DJELOVANJA KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE U KUTINI

3358

U subotu, 29. listopada 2016., u Kutini je obilježena 50. obljetnica djelovanja sestara Klanjateljica Krvi Kristove u župi Blažene Djevice Marije Snježne. Misu je točno na dan dolaska sestara u Kutinu (29. listopada 1966.) predvodio preč. Dragutin Papić, župnik kutinski. U molitve unio je i 8 preminulih sestara. Naznačio je neizmjeran prinos i zahvalu sestrama za bogatstvo ostvarenih sadržaja koje je u pola stoljeća dalo njih 48 ovoj, ali i župama koje su se razvile iz kutinske, posebno Repušnici i Ilovi.

Na misi nazočnih 20 sestara obnovilo je redovničke zavjete. Riječi zahvale Kutini koja je prepoznala njihov rad uputila je aktualna poglavarica s. Olivera Šapina. Prije mise, prikaz o djelovanju Zajednice dao je kroničar kutinskog života, pa tako i vjerskoga, Dragutin Pasarić. Vjernici Kutine, a o čemu govori i sačuvani tekst dobrodošlice neobično blisko dočekali su sestre. Prvo sjedište iz 1966., ali i drugo od 1988. godine, u kojemu su danas sa samostanom Navještanja Marijina, u neposrednoj su blizini crkve. Prve kutinske sestre bile su: Vjenceslava Novinc, Kerubina Vergot i Lidija Petrušić. Utemeljenje je ostvareno zaslugom rođenog Kutinčanina mons. Vladimira Stankovića, tada tajnika zagrebačkog nadbiskupa dr. Franje Šepera i kutinskog župnika vlč. Ferde Orlovića. Dopratila su ih provincijalna glavarica s. Inviolata Anić sa  s. Ružicom Ćurić.

Od 1971. godine potporu njihovom djelovanju davao je župnik mons. Željko Slonjšak, a u minulih 12 godina to čini sadašnji župnik preč. Dragutin Papić. Dojmljivo je bilo svjedočenje o prvim počecima koje je iznijela Kutinčaka sestra Klanjateljica Krvi Kristove Mirjam Kuštreba, tada petnaestogodišnjakinja. Svoj zanos pod naslovom Novo u Kutini predstavila je 1967. godine stihovima u Malom koncilu. Iz Kutine u tom duhovnom zvanju su i s. Branislava Garvan i s. Bernardica Kesak. Inače više sestara bile su dragocjene suradnice vjerskog časopisa Ideja (izlazio u Kutini više od dva desetljeća). S demokratskim promjenama život sestara, posebno glazbeni, u više oblika postao je i sastavnicom pozornica u gradu i  zapaženo obogatio kulturni život Kutine. Sestre danas iznimno dobro surađuju s Družbom Sinova Bezgrješne u zajedničkom promicanju imena i djela Sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića. Zlatni jubilej tihog i nadasve plodnog rada  danas vezanog  i za kateheze u osnovnim i srednjim školama kutinskim sestrama Klanjateljica Krvi Kristove čestitala je  njihova regionalna poglavarica s. Ana Marija Antolović.

Jubilej je imao višednevni sadržaj. Prije središnjeg slavlja trodnevnicom poruke su uputili obližnji župnici, a donedavno kutinski kapelani Damir Ceković i Tomislav Kolar te Mariano Passerini (Družba Sinova Bezgrješne). Slavlje su uveličali  zborovi svih uzrasta kutinske župe (dječji, mladi i mješoviti) i same sestre slavljenice.

Dragutin Pasarić
Kutina, 30. 10. 2016.

Prethodni članakSVETI GAŠPAR DEL BUFALO
Sljedeći članakMOLITVENO BDIJENJE UOČI SVIH SVETIH – HOLYWIN