U MEĐUGORJU ODRŽANO 50. VIJEĆANJE REDOVNIČKIH ODGOJITELJA I ODGOJITELJICA

519

U organizaciji Povjerenstva Hrvatske redovničke konferencije za početnu formaciju redovnika i redovnica od 29. travnja do 1. svibnja u Međugorju (BiH) je održano jubilarno 50. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta“. Predavači su bili Franjo Podgorelec, OCD, izvanredni profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta Zagrebu, i Veronika s. Nela Gašpar, redovita profesorica na područnom studiju teologije u Rijeci Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U svojem prvom predavanju o. Franjo govorio je o dinamici duhovnog životu na temelju spisa „Zamak duše“ sv. Terezije Avilske, djevice i crkvene naučiteljice. U tom klasiku kršćanske duhovnosti duša je prikazana kao zamak sa sedam odaja. Čovjek ulazi u zamak, tj. u svoju dušu, i kreće prema njezinu središtu, tj. prema Bogu, pri čemu spoznaje samog sebe i susreće Boga koji mu se otkriva i daruje kroz molitvu i trajno zajedništvo s Njim. U svojem drugom predavanju o. Franjo govorio je o četiri vrste temperamenta (sangvinik, kolerik, melankolik, flegmatik). Prikazao je njihove pozitivne i negativne strane te istaknuo da ne smijemo biti uvjetovani našim temperamentom, nego ga trebamo usmjeravati i učiniti od njega nešto vrijedno i plodonosno za nas i za druge ljude.

U svojim predavanjima Veronika s. Nela govorila je o dva temeljna izazova posvećenog života, a to su odnos s Bogom i odnos s drugim čovjekom. Čovjek ne može biti brat ili sestra u duhovnom smislu bez odgovornog odnosa s Bogom. I jedan i drugi odnos danas su ugroženi zato što suvremeno društvo promiče duhovnost i svetost bez Boga. O važnosti duhovnog sazrijevanja u bratstvu i sestrinstvu Veronika s. Nela govorila je na temelju starozavjetne priče o Abelu i Kainu, istaknuvši da ako Boga zovem svojim Ocem, onda mi drugi čovjek mora biti brat ili sestra, pri čemu uvijek valja imati u vidu da kršćanska zajednica u tome pogledu nije zajednica međusobno izabranih, nego zajednica od Boga darovanih braće i sestara.

Osim predavanja i diskusija, braća i sestre redovnici i redovnice sudjelovali su u zajedničkoj molitvi časoslova i euharistijskim slavljima, zajedničkim objedima i druženjima, a posjetili su također Mostar i uspeli se postajama Križnog puta na brdo Križevac iznad Međugorja. Drugog dana posjetio ih je mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator za Međugorje, i uputio im nekoliko prigodnih riječi, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

IKA
Međugorje, 1. svibnja 2022.

Prethodni članakVIKEND RAZLUČIVANJA ZA DJEVOJKE KOJE RAZMIŠLJAJU O DUHOVNOM POZIVU
Sljedeći članakU MEĐUGORJU ODRŽANO 50. VIJEĆANJE REDOVNIČKIH ODGOJITELJA I ODGOJITELJICA