SLAVLJENICE U MJESTU SVOJIH POČETAKA

1041

Petnaest sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje u 2022. godini slave jubilarne obljetnice svojih redovničkih zavjeta, okupilo se od 26. do 29. lipnja 2022. u Banjoj Luci, u samostanu Novi Nazaret, gdje su produbljivale temu „U mjestima svojih početaka Klanjateljice Krvi Kristove razgaraju svoju vatru i pale iskre nade“. Sestre su se ove godine okupile u mjestu svojih početka, kamo su prve sestre Klanjateljice došle davne 1879. godine.

Cilj ovoga susreta bio je, između ostalog, usmjeriti zahvalan pogled na našu prošlost, sadašnjost i budućnost, na sve te brojne godine Bogu posvećenog života. Dvije od sudionica ove godine slave 65. obljetnicu: s. Judita Baljkas i s. Ancilla Vukoja; dvije 60. obljetnicu: s. Maristela Hećimović i s. Ljiljana Meštrović, a  jedanaest ih slavi 50. obljetnicu redovničkih zavjeta: s. Alfonza Duspara, s. Ana Iveljić, s. Atanazija Tomić, s. Boromeja Galić, s. Dolores Tikvić, s. Donata Čolić, s. Josipa Bjelkanović, s. Mara Matijević, s. Marija  Pranjić, s. Melita Ćosić i s. Rozarija Ćurić.

Program je sadržavao kratka izlaganja o temama: „Pogled unatrag – sjećanja na početke“; „Tri tajne Marije De Mattias“; „Naš život u apostolskoj zajednici prožet klanjanjem i služenjem“. Sestre su ponuđene sadržaje produbljivale u osobnim refleksijama, radom u malim skupinama, u rekreativnim radosnim druženjima, razgovoru i sjećanjima na prve dane redovničkog života, osobnim i zajedničkim molitvenim trenutcima, sakramentima (pomirenja i Euharistije). Poludnevni izlet u Podmilačje i Jajce obogatio je sudionice, dodajući sveukupnom sadržaju nijansu dodira s prirodom i poviješću uz predah i osvježenje. Pred kraj programa upriličen je i susret s regionalnom poglavaricom.

Vrhunac cjelokupnog programa bilo je euharistijsko slavlje s obredom obnove zavjeta sestara jubilarki, na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, koje je u samostanskoj kapelici predvodio vlč. Žarko Vladislav Ošap, župnik župe Pohoda BDM u Banjoj Luci.

Osim vjernika koji se redovito okupljaju u ovoj kapelici, u slavlju je sudjelovalo tridesetak sestara Klanjateljica zajedno sa sestrom Zdravkom Leutar, regionalnom poglavaricom. S. Damjana Kovačević, regionalna tajnica, animirala je svečano liturgijsko slavlje uz orguljsku pratnju.

Iz srca svake prisutne osobe radost se prelijevala na lica te nastavila slavljeničkim druženjem u samostanskim prostorijama.

s. Vesna Abramović
Banja Luka, 30. lipnja 2022.

Prethodni članakČESTITKA – SVETKOVINA KRVI KRISTOVE, 1. SRPNJA 2022.
Sljedeći članakSLAVLJENICE U MJESTU SVOJIH POČETAKA