PREMINULA S. VELIMIRA BOSANKIĆ

1354

Budni budite i u svako doba molite
da uzmognete stati pred Sina Čovječjega
.
(Lk 21, 36)

Tijekom noći, u prvim satima 18. srpnja 2022. Gospodin je iznenada pozvao k sebi našu sestru VELIMIRU – DELFU BOSANKIĆ u 77. godini života i 53. redovništva.

Rođena je 5. prosinca 1945. godine kao treća od devetero djece u obitelji, oca Ive i majke Ike rođene Jozić u selu Vitanovići, župa Ulice u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, općina Brčko u Bosni i Hercegovini. Odrasla je u vjerničkoj obitelji u kojoj je praktično življenje vjere prožimalo sve segmente svakodnevnog života. Obitelj kao i cijelo mjesto njegovala je posebnu pobožnost prema Majci Božjoj što je ostavilo veliki trag u srcu s. Velimire i odigralo važnu ulogu u njezinom odabiru redovničkog poziva.

U razdoblju traženja svoga životnog puta, želeći otkriti gdje ju Bog želi, u svojoj župi susreće sestre Klanjateljice Krvi Kristove koje su odlazile po raznim župama u apostolatu pastorala zvanja.

Godinu dana nakon svoje, šest godina mlađe, sestre Ruže ulazi u zajednicu Klanjateljica u Zagrebu, 11. studenog 1966. u dobi od dvadeset i jednu godinu i započinje razdoblje redovničke formacije. Na svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza 1968. u Bosanskom Aleksandrovcu započela je razdoblje novicijata. Na isti dan 1969. položila je prve, a 1974. doživotne zavjete.

Tijekom gotovo 53 godine redovničkog života vršila je svoje poslanje radeći razne kućanske poslove, a najveći dio života radila je kao kuharica u raznim zajednicama i župama. Djelovala je u brojnim mjestima u Bosni i Hercegovini: Bosanski Aleksandrovac, Nova Topola, Zenica, na Petrićevcu u Banjoj Luci, zatim u Bosanskoj Gradišci, Bihaću, Prnjavoru, Kongori, Glamoču, Vidovicama i najzad u zajednici Novi Nazaret u Banjoj Luci. U Republici Hrvatskoj djelovala je u zagrebačkim zajednicama na Prigornici, na Tuškancu i u Miramarskoj, zatim u Ražancu, Starom Petrovu Selu, Selinama, Ivanečkom Vrhovcu i Sukošanu.

S. Velimira je bila jednostavna, vedra i radina osoba. Njegovala je svoj duhovni i molitveni život. Temperamentna i brza u reakcijama, ali uvijek spremna na praštanje i pomirenje. Unatoč poteškoća, s predanjem je prihvaćala promjene mjesta i poslova koji su joj bili povjereni. Zadnjih sedam godina u zajednici Novi Nazaret u Banjoj Luci spremno se uključivala u razne poslove, osobito u održavanju okoliša kuće, unatoč određenih zdravstvenih poteškoća. Premda neočekivano, Gospodin ju je našao spremnu i pozvao k sebi. Neka joj bude milosrdan, svojom Krvlju opere ljudske propuste i nesavršenosti, a za učinjeno dobro nagradi svojom blizinom u vječnosti. Zahvalne smo Gospodinu za život ove naše sestre, za njezino služenje u našoj redovničkoj zajednici i Crkvi.

Draga s. Velimira, iznenada si otišla pred nama u nebesku domovinu, u kojoj nema boli niti suza. Pamtit ćemo tvoju vedrinu i marljivost, tvoju sestrinsku prisutnost, otvorenost i predanje Gospodinu. Neka ti On udijeli zajedništvo sa svojim svetima!

Sprovodni obredi slavljeni su u utorak, 19. srpnja 2022. na groblju „Sveti Marko“ u Banjoj Luci, a sveta misa zadušnica nakon sprovoda u kapelici samostana Novi Nazaret. Sprovodne obrede i svetu misu predvodio je mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, uz sudjelovanje jedanaestorice svećenika i jednog đakona. Unatoč velikoj vrućini ovih dana okupilo se tridesetak Klanjateljica iz raznih zajednica, među njima i njezina mlađa sestra s. Ruža, također Klanjateljica, te molitvom i pjesmom ispratile svoju sestru na vječni počinak. U sprovodnim obredima i svetoj misi sudjelovao je lijepi broj rodbine: trojica braće i pet sestara i njihova djeca, sestre iz drugih redovničkih zajednica, bračni par Nada i Tomo Brezovski iz Prnjavora, te nekoliko vjernika banjolučkih župa. Pokopana je u grobnicu Klanjateljica.

Klanjateljice Krvi Kristove, Regija Zagreb

Prethodni članakMISIONARI KRVI KRISTOVE NJEMAČKE PROVINCIJE SLAVE 100. OBLJETNICU
Sljedeći članakPREMINULA S. VELIMIRA BOSANKIĆ