MISIONARI KRVI KRISTOVE NJEMAČKE PROVINCIJE SLAVE 100. OBLJETNICU

681

U povijesti Misionara njemačkog govornog područja, koji ovoga srpnja slave 100 godina provincije, i opet se obistinjuje ona poznata, da „Bog i po krivim crtama, zna ravno pisati“! U osnutku njihove provincije prepoznajemo puno sličnosti sa osnutkom Klanjateljica na našim prostorima: Franz Sales Brunner, stupio je u benediktinski red u Švicarskoj i 1813. položio zavjete. Uskoro napušta Red i u samostanu Oelenberg, u Francuskoj, postaje trapist. Godine 1830. biva zbog djelovanje Kulturkampfa prognan iz tog samostana i održava pučke misije po Švicarskoj. Uskoro odlazi u Italiju, upoznaje u Rimu Družbu Misionara Krvi Kristove (CPPS), koje 1815. osniva sv. Gašpar Del Bufalo, te 1838. u Albanu, odgojnoj kući talijanskih Misionara, stupa u njihovu Družbu i postaje Misionar. Dvije godine kasnije vraća se u svoju rodnu Švicarsku i kupuje u Löwenbergu stari dvorac sa željom da to postane kolijevka Misionara njemačkog govornog područja. No Bog je s njim imao druge planove. Tako p. Franz 1843. odlazi u Ameriku i tamo među njemačkim doseljenicima započinje s osnutkom Družbe Misionara Krvi Kristove. Ubrzo je imao toliko suradnika da je već 1844. mogao osnovati američku CPPS provinciju. Zahvalno je gledao brzi rast te provincije, no njegovo je srce i dalje željelo da u njegovoj domovini procvate ova Družba. Stoga se vraća u Evropu i u današnjem Liechtensteinu, u Schellenbergu, u srpnju 1858. započinje živjeti kao Misionar Krvi Kristove. Maloj grupi suradnika koji su postajali Misionari ili dolazili iz daleke Amerike, kao i njegovom nasljedniku p. Gregoru Jusselu, trebalo je dugo vremena da 6. kolovoza 1922. uz suglasnost Vrhovne uprave Misionara i dozvolu pape Pia XI. službeno osnuju „Provincia Teutonica“ – provinciju Misionara Krvi Kristove njemačkog govornog područja. Članovi te provincije djeluju danas u Njemačkoj, Austriji, Liechtensteinu i dalekom Brazilu, a neko vrijeme djelovali su i u Portugalu i Španjolskoj. Ima ih mali broj, kao i  Klanjateljica Schaanske provincije, no ne kukaju nad starošću i nedostatkom mladih snaga, nego svojim životom i apostolskim djelovanjem hrabro svjedoče snagu i ljubav Isusove Krvi koju je prolio za svakog čovjeka i sve stvoreno.

Veliki broj sestara naše provincije skoro pola stoljeća je apostolski djelovao u kućama Misionara u Neuenheerseu i Kufsteinu, A p. Willi Klein se malo prije domovinskog rata nastanio kod nas u Novoj Topoli s još nekoliko mladića Hrvata, u želji da na naše prostore zasadi mlado stablo Misionara Krvi Kristove, koje evo sve do naših dana, s Božjom pomoći i zagovorom sv. Gašpara, polako raste i razvija se.

Na zahvalnom Euharistijskom slavlju, predavanju, koncertu i svečanom ručku uz radosno druženje prigodom 100. obljetnice naše CPPS braće, 3. srpnja 2022. u Schellenbergu, sudjelovale smo, uz našeg Misionara p. Iliju Grgića, i nas tri sestre LidijaPetrušić, Dragica Ferketin i ja. Na slavlju su bile i Klanjateljice iz Schaana kod kojih smo odsjele. Nama trima je bila posebna radost nakon mnogo godina, ponovno vidjeti braću Misionare njemačke provincije koje poznajemo i s kojima smo surađivale. Radost na licima i u srcu jednih i drugih prelijevala se u riječi „Sjećaš se, kad smo…?!“  Zahvalne smo Bogu i našim poglavarima da smo mogle biti dionice ovog lijepog i nezaboravnog slavlja. Nanovo smo osjetile i doživjele da Bog uvijek s nama ima svoje čudesne planove, čije znakove trebamo umjeti iščitavati i ostvarivati! Ohrabrene ovim iskustvom zajedničkog slavlja Božjega vodstva kroz mnoge godine, idemo zahvalno u nove izazove, jer znamo da je naš vjerni Bog uvijek s nama.

s. Marija Pranjić

Prethodni članakLJETOVANJE DJECE NA OTOKU OLIBU
Sljedeći članakMISIONARI KRVI KRISTOVE NJEMAČKE PROVINCIJE SLAVE 100. OBLJETNICU