PRESELILA SE GOSPODINU S. RAFAELA MILIĆ, KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE

1786

U jutarnjim satima 1. listopada 2020. preselila se Gospodinu u 86. godini života naša draga sestra RAFAELA MILIĆ.

S. Rafaela Iva Milić rođena je 11. travnja 1935. u Srđanima, Tomislavgrad (Bosna i Hercegovina), u vjerničkoj obitelji Frane i Ruže rođ. Stanić, koji su imali petero djece, 4 kćeri i jednog sina. Nekoliko dana nakon rođenja u župnoj crkvi u Tomislavgradu krstio ju je čuveni fratar Mijo Čuić.

U zajednicu Klanjateljica došla je u siječnju 1964., a iste godine na Veliku Gospu započinje novicijat. Prve zavjete polaže 15. kolovoza 1965., a doživotne 16. kolovoza 1970.

Kroz svojih 55 godina redovničkog života služila je ponajviše kao krojačica. S ljubavlju, strpljivo i precizno šivala je redovnička odijela, kao i odijela za laike koji su se obraćali sestrama u takvim potrebama. Živjela je i djelovala u zajednicama: Zagreb – Podsused, Nova Topola te Ivanečki Vrhovec.

S. Rafaela je najduže živjela u Novoj Topoli, gdje je 1995. zajedno s preostalim sestrama proživjela ratne strahote te iskustvo ostavljanja svega. Istjerane iz samostana u Bosanskom Aleksandrovcu i Novoj Topoli sestre su preko miniranog mosta na Savi prešle u Hrvatsku. Otada pa do svojih posljednjih dana živjela je u Ivanečkom Vrhovcu.

Sestru Rafaelu pamtit ćemo kao osobu molitve i kao osobu koja je ozbiljno i predano živjela svoju redovničku posvetu. Dok su joj snage dopuštale spremno je činila velike i male usluge sestrama, posebno kroz svoje vješto i uredno šivanje. Smireno je i predano živjela svoje zadnje godine života moleći i prikazujući svoje patnje za potrebe svijeta i Crkve.

S ljubavlju je njegovala povezanost sa svojom obitelji, koja ju je često posjećivala. Vrlo rado je komunicirala s osobama koje dolaze u samostansku kapelicu te u svoje molitve svakodnevno donosila njihove potrebe i poteškoće.

Sprovodne obrede 3. listopada u 11,00 sati predvodio je vlč. Kristijan Stojko, župnik u Ivancu, uz don Antuna Palića i vlč. Petra Mlakara. Ispratilo ju je 50-tak sestara Klanjateljica, njezina sestra Elizabeta, brojni nećaci i nećakinje te ostala rodbina. Pokopana je u grobnici Klanjateljica Krvi Kristove na groblju u Ivancu. Sveta misa zadušnica slavljena je u samostanskoj kapelici u Ivanečkom Vrhovcu.

Draga s. Rafaela, hvala ti za primjer ulaganja vlastitih snaga i darova u život i djelovanje zajednice Klanjateljica. Uminuli su dani tvojih ovozemaljskih napora i briga, stoga se vječno raduj sa svojim Zaručnikom, kojemu si posvetila život. U zajedništvu sa svetom Marijom De Mattias i brojnim Klanjateljicama, koje pjevaju hvalu božanskom Janjetu, moli za sve nas, da vjerno i vjernički živimo te zaslužimo širom otvorena vrata vječnosti! Počivaj u miru!

Klanjateljice Krvi Kristove, Regija Zagreb
V.A.&T.Ć./Zagreb, 3. 10. 2020.

Prethodni članakNATJEČAJ ZA RAVNATELJA USTANOVE – DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE „DRAGI BLIŽNJI“
Sljedeći članakSJEĆANJA NA POČETKE POVIJESTI