PREDSTAVLJENA KNJIGA S. ANKICE KLEPIĆ „OSLOBAĐANJE OD OKOVA KRIVNJE I SRAMA“

2195

U utorak 5. veljače 2019., u dvorani Tribina Grada Zagreba održano je predstavljanje knjige pod naslovom „Oslobađanje od okova krivnje i srama“ – Terapijski prikaz u radu s Lori, autorice sestre Ankice Klepić, Klanjateljice Krvi Kristove.

Prva predstavljačica dr. Maristela Šakić, spec. psihijatar, u osvrtu na knjigu naglasila je kako autorica opisuje svoj dvogodišnji odnos kroz terapijske susrete s klijenticom Lori koja je doživjela duboku traumu u primarnoj obitelji u vidu incesta, fizičkog nasilja i psihičkog maltretiranja. „Lori je primarne figure, a to su očevi i majke, doživljavala opasnima i životno ugrožavajućima, a to je najveća tragedija koju čovjek može doživjeti. U svoj 40. godini u spoznaju vlastite praznine i nemogućnosti življenja života susreće psihoterapeutkinju koja dolazi iz potpuno druge kulturološke, obiteljske i jezične sfere“, rekla je, te dodala kako se kroz zajednički hod stvarala jedinstvena obostrana kreacija i reparacija. Šakić je posebno istaknula moralno-teološki pristup kroz slobodu, savjest, religioznost, utjecaja molitve i poticajne duhovne privrženosti u osobi Isusa Krista su zapravo povezujući elementi jedinstvene lječitbene cjeline.

Lori se više ne skriva od sebe i od drugih i od Boga, nego kroz spoznaju Božje ljubavi njezina razbijena glinena posuda biva ponovno načinjena od spoznaje koja se zove sadašnjost. Konačno je Lori nakon dugog puta prihvatila važnost sadašnjeg trenutka. Otpustila prošlost i dala nadu budućnosti.

Na kraju je istaknula kako ova knjiga može svakom čitatelju koji u sebi nosi doživljaj traume, odnosno sjenu srama i krivnje, biti ohrabrujuća i poticajna premosnica za početak novih životnih otkucaja u izgradnji vlastite slobode.

Stana Odak Krasić, mag. nov. istaknula je kako je knjiga prilika upoznati Lori i njene tužne i teške priče, ali i upoznavanje autorice, „nekog s druge strane oceana“. No, najvažnije „upoznat ćete sebe“ rekla je uvodno Odak Krasić, te kratko analizirala sam naslov knjige. Odgovarajući na pitanje „zašto je knjiga namijenjena svakome“, rekla je „vjerojatno se većina vas neće prepoznati u traumi kroz koju je prolazila Lori, ali ćete se prepoznati u sitnim i malim ruganjima koje ste doživjeli, a ona ih je doživljavala stalno“. Odak Krasić istaknula je kako autorica otkriva rješenje. „Ono za čim tragamo cijelo vrijeme je u nama samima, a to je i glavni razlog zašto knjiga može biti namijenjena svima. Knjiga će vam možda dati smjernicu gdje unutar sebe možete tražiti.“

Autorica knjige s. Ankica Klepić govoreći o sadržaju knjige istaknula je kako pripada moralno-teološkom i psihologijskom području jer „klijenticu Lori jednako su opterećivale moralne dvojbe, krivnja, nesređen i poremećen život i njezine emocije. Ključnu ulogu u moralnom životu nema sloboda vlastitog izbora, nego temeljno opredjeljenje za dobro iz kojeg proizlaze svi naši čini kao znakovi, simptomi da smo se uistinu odučili za Dobro. Isus u onima koji se otvaraju za njegovo svjetlo daje moć pobijediti tamu, moć da postanu djeca Božja. Isus svojim ozdravljenjem vraća potpuno zdravlje: duhovno, duševno i tjelesno. Dakle, u Isusovu smislu vjerovati znači: vjerovati u sebe, vjerovati u druge, vjerovati u posve Drugoga, za nas vjernike Boga, znači biti otvoren za nemoguće. Smisao svakog Isusova izlječenja jest podići čovjeka, osposobiti ga da nosi svoj teret i poslati ga u susret s drugima da primljenim darom dariva druge.“ Na kraju je autorica izrekla i poruku knjige

Ne boj se! Voli i prihvati sebe i kreni u nepoznato i nemoj se bojati otkriti što u tebi živi“.

U zaključnoj riječi regionalna poglavarica klanjateljica Krvi Kristove s. Ana Marija Antolović naglasila je kako je to predstavljanje bilo posebno, kao i knjiga.

Kad ulazimo u tuđe živote onda ulazimo na prstima, jer moramo poštovati intimu i sveti prostor svake osobe koji Bog poštuje u nama i mi moramo poštovati u drugome. Takvu sam atmosferu doživjela večeras“.

U glazbenom dijelu sudjelovali su članovi zbora mladih Madonna Nives iz Kutine, a program je vodila Maja Kukić.

Autorica knjige Ana s. Ankica Klepić diplomirala je teologiju na KBF-u u Zagrebu, gdje je i magistrirala na Katedri moralne teologije na temu „Moralno-psihološke dileme zlostavljane žene“. Također je završila psihoterapijske edukacije na Kliničkoj psihologiji Millersvile University, PA. Bavi se savjetodavnim radom s klijentima, individualno i grupno. Duhovno-psihološki je terapeut i voditeljica bibliodrame. Radila je na više projekata, te je stručna suradnica Zaklade Marija De Mattias.

Knjigu „Oslobođenje od okova krivnje i srama. Terapijski prikaz u radi s Lori“ objavio je Izdavački centar Zajedništvo Klanjateljica Krvi Kristove godine 2019.

ASC/IKA
Zagreb, 05.02.2019.
Fotografije: Marija Belošević

Prethodni članakPREDSTAVLJENA KNJIGA S. ANKICE KLEPIĆ „OSLOBAĐANJE OD OKOVA KRIVNJE I SRAMA“
Sljedeći članak185. OBLJETNICA OSNUTKA DRUŽBE – 4. ožujka 2019.