KARDINAL BOZANIĆ POSVETIO KAPELU PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE U PROZORJU

1483

OTVOREN CENTAR POMIRENJA PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je u nedjelju 26. svibnja kapelu Predragocjene Krvi Kristove u Prozorju te blagoslovio Misijsku kuću redovničke zajednice Misionara Krvi Kristove.

Kardinala Bozanića u dvorištu Misijske kuće dočeli su upravitelj Hrvatske delegature Družbe misionara Krvi Kristove o. Ilija Grgić, CPPS, vice-general Družbe o. Emanuele Lupi, članovi zajednice misionara Krvi Kristove, dijecezanski svećenici, redovnice te animatori i članovi Zajednice Krvi Kristove.

Svečano slavlje započelo je pred vratima Misijske kuće riječima dobrodošlice kardinalu koje je uputio o. Ilija, izrazivši zahvalnost Bogu što nova misijska kuća u kojoj će djelovati Centar pomirenja Predragocjene Krvi Kristove odsad obogaćuje mjesnu Crkvu zagrebačku povjerenu kardinalovoj pastirskoj brizi. Te je riječi popratila znakovita gesta vice-generala Družbe misionara Krvi Kristove o. Emanuelea Lupija koji je kardinalu predao ključeve misijske kuće sa simbolima Družbe i hrvatskog grba. Kardinal Bozanić prihvatio je ključeve novog zdanja te na čelu svečane povorke s križem ušao u kapelu Predragocjene Krvi Kristove u pratnji sedamnaestorice svećenika i brojnih bogoslova, a slijedilo ga je brojno mnoštvo vjernika.

U Isusovoj gesti „pustite malene k meni“, kardinal je na početku svečanog euhariistijskog slavlja zamolio dječicu da dođu u prve redove kapelice kako bi što bolje pratili euharistijsko slavlje, kako bi im se slavlje usjeklo u njihove pameti da mogu jednom svjedočiti da su i oni bili dionici ovog slavlja i obreda posvete koji se „ne događa svaki dan, ni svake godine, već samo jedanput u povijesti svake crkve“, kako je naglasio kardinal.

Na početku homilije, tumačeći biblijske tekstove iz knjige proroka Nehemije, kardinal je naglasio da starozavjetni prorok govori o radosti koja je zahvatila Izabrani narod po obnovi Božjeg Hrama. „Tamo gdje je Bog s nama radostan, tamo gdje je Bog radostan zbog nas, to je naša jakost. Mi smo jaki kada je Bog radostan s nama, s našim životom, našim nastojanjima, a slabi smo kad činimo ono što nas udaljuje od Boga“, rekao je zagrebački nadbiskup. Kardinal je istaknuo da „i mi danas na osobit način sa starozavjetnim svetim piscima možemo ponoviti: ‘Bog je sa svojima! Bog svojih ne napušta’“.

Kardinal se osvrnuo i na riječi iz Ivanova Evanđelja, rekavši da su to riječi pune poziva i ohrabrenja. To su riječi koje govore o čuvanju Božje Riječi po kojoj je Bog s nama: „Tko čuva moju riječ, ja dolazim k njemu i nastanjujem se kod njega. U našem srcu – prvi Hram Božji gdje Bog želi boraviti i nastaniti se – ako čuvamo njegovu Riječ. I ova je crkva sagrađena da se ovdje naviješta Riječ i da bude prostor gdje će se Bog posebno nastaniti da bude s nama“, rekao je nadbiskup.

Govoreći o znakovitosti uskrsnog vremena u kojem vjernička obitelj misionara Krvi Kristove slavi posvetu kapele, kardinal je istaknuo da je upravo Kristovo uskrsnuće temelj i duša svakog vjerničkog zajedništva. „Ovo slavlje nam govori o ljudskom razumu teško shvatljivoj istini, da je Bog onaj koji neprestano traži čovjeka, koji želi biti s čovjekom, koji nas ljubi, koji nas je ljubio prije nego smo mi spoznali njegovu ljubav. To je Bog! I to je misterij Božje ljubavi. Krv Kristova je upravo znak toga – Ljubavi do kraja“, rekao je kardinal Bozanić.

Zagrebački nadbiskup osvrnuo se i na drugu poruku službe Riječi Šeste vazmene nedjelje – posebnost dara Kristova mira. „To je mir koji je različit od onog mira koji daje svijet. Trebamo biti oprezni prema raznim mirotvornim pokretima ovoga svijeta jer oni nisu ono o čemu Isus govori: duboki mir srca koji izvire iz čuvanja Božje Riječi i života po toj Riječi. Života u Božjoj prisutnosti, u Božjoj ljubavi koja nam se očituje u Krvi Kristovoj. Danas smo ovdje kako bismo ovo sveto mjesto, ovu kapelu, posvetili toj Božjoj ljubavi“, naglasio je kardinal.

Nakon molitve Vjerovanja, o. Willi Klein, CPPS, unio je moći bl. Alojzija Stepinca koje je za ovu jedinstvenu prigodo donio kardinal. „Ove svete relikvije stavljamo u ovaj oltar da i na taj način bl. Alojzije bude trajno prisutan među vama. Stoga kad god budete ulazili u crkvu spomenite se toga: ovdje je on koji za nas zagovara. On je moćan kod Boga. On nam pokazuje način na koji se mi moramo odnositi prema Bogu. Molite mu se često, tražite zagovor za sebe, za svoje obitelji, za djecu i mlade, i za sve koji se Bogu posvećuju“, rekao je nadbiskup.

Uoči liturgije prinosa bili su obredi posvete oltara, mazanje svetim uljem i paljenje tamjana na oltarnoj menzi, te pokrivanje novoposvećenog oltara novim oltarnikom koji su na oltar donijele redovnice Družbe klanjateljica Krvi Kristove i postavljanje oltarnih svijećnjaka.

Uslijedila euharistijska služba koja je završila blagoslovom novog svetohraništa u koje je pohranjen Presveti Oltarski Sakrament. Ključeve svetohraništa kardinal je predao o. Iliji te potpisao bulu o posveti crkve koju je svečano pročitao vlč. Josip Kuzel, župnik župe Uzvišenja svetog Križa.

Upravitelj Hrvatske delegature Družbe Misionara Krvi Kristove o. Ilija Grgić na kraju mise zahvalio je na svemu najprije Gospodinu Bogu te svima koji su na bilo koji način pridonijeli da ovo zdanje bude Bogu na slavu. Zahvalio je i kardinalu Bozaniću na posveti crkve te donošenju i ugradnji moći bl. Alojzija Stepinca.

Na poseban način o. Ilija zahvalio je nadbiskupu za očinsku brigu prema misionarima i za veliko očinsko srce kojim susreće čovjeka u onim njegovim osnovnim potrebama te mu na dar dao relikviju oca utemeljitelja Družbe sv. Gašpara del Bufala koju je kardinal zahvalno primio i ganut poljubio.

O. Ilija zahvalio je na dolasku i o. Emanueleu Lupiju, izaslaniku Generalne kurije Družbe misionara Krvi Kristove te provincijalu Poljske provincije o. Wojciechu Czernatowiczu, kao i svim okupljenim svećenicima i redovnicama. Osobita zahvala išla je o. Williju Kleinu, CPPS, za nesebičnu ljubav i apostolski žar koji je uložio svojim dolaskom u Hrvatsku prije 40 godina, stvarajući temelje Družbi u Hrvatskoj.

Na kraju euharistijskog slavlja kardinal je čestitao svim misionarima Družbe misionara Krvi Kristove na velikom danu za njihovu redovničku zajednicu, naglasivši da je njegova želja kao nadbiskupa da u srcima vjernika raste ljubav prema Bogu koji neizmjerno ljubi čovjeka. „To je Predragocjena Krv Kristova. Čudo Božje ljubavi. Čudo koje čovjek ne može nikada do kraja razumjeti, ali koje srce razumije kad se tom čudu raspete ljubavi otvori“. Kardinal je zahvalio o. Iliji na svom trudu i žaru da se ovo djelo apostolata dovrši te poželio misionarima da Hrvatska delegatura raste te da što prije postane provincija.

www.ika.hkm.hr
Prozorje, 27. svibnja 2019.

Prethodni članakSJEĆANJE NA KANONIZACIJU UTEMELJITELJICE
Sljedeći članakODRŽAN HUMANITARNI KONCERT „KLAPSKI ZVUCI ZA NJIHOVO BOLJE SUTRA“