IZJAVA REGIONALNOG UREDA VIVAT INTERNATIONAL O EKONOMSKIM, SOCIJALNIM I KULTURNIM PRAVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

736

Vrijedi se boriti za pravdu i pravednost koristeći sve zakonske mogućnosti.

Predstavnik Regionalnog ureda VIVAT-a u Ženevi p. Andrija (Andrzej) Owca, Poljak iz Misijske družbe Duha Svetoga (CSSp), 8. ožujka 2019., na 40. redovitoj sjednici Vijeća za ljudska prava u kontekstu Opće rasprave – promicanje i zaštita svih ljudskih prava, građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih – obratio se Predsjednici i prisutnima sljedećim riječima:

„Poštovana gospođo Predsjednice,

VIVAT International, tijekom ove sjednice Vijeća za ljudska prava, koristi priliku da izrazi svoju duboku zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, vezano uz ekonomska, socijalna i kulturna prava.

Osim slučaja Glamoč, u kojem državni službenici dječjeg vrtića nisu plaćeni niti su im doprinosi za socijalno osiguranje nadoknađeni za mnogo, mnogo godina, nedavno smo primili informacije o drugim sličnim predmetima iz različitih regija Bosne i Hercegovine, što pokazuje da slučaj Glamoč nije jedini. Navodno je to državna politika.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava u svom izvješću o ostvarivanju prava na rad (A/HRC/40/31), koji je predstavljen na ovoj sjednici, kaže: „Važno je naglasiti nerazdvojivu vezu između prava na rad i prava na socijalno osiguranje kao dvije strane istog novčića… Pravo na socijalno osiguranje priznato je u brojnim instrumentima o ljudskim pravima, uključujući Opću deklaraciju o ljudskim pravima (čl. 22) i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima (umjetnost). (9-10)”.

Stoga takva situacija u Bosni i Hercegovini doprinosi povećanju broja siromašnih obitelji, posebno među mladima i povećava protok migranata mladih osoba i cijelih obitelji iz zemlje.

Stoga, VIVAT International preporučuje vladi Bosne i Hercegovine:

  • da u potpunosti provodi svoje međunarodne obveze po domaćem zakonu i u praksi;
  • da se pridržava preporukā Odbora za ekonomska, socijalna i kulturna prava, posebno u odnosu na državne službenike plaćanjem redovitih i pravednih plaća.

Hvala, gospođo Predsjednice!“

P. Andrija Owca osobno se upoznao sa slučajem Glamoč i predstavio ovaj slučaj diskriminacije Vijeću za ljudska prava i posebnom izvjestitelju UN-a za slobodu vjera i uvjerenja (Special Rapporteur on freedom of religion or belief). Naime, djelatnice općinskog vrtića u Glamoču nisu primile 35 plaća, a ravnateljica s. Martina Katović, Klanjateljica Krvi Kristove, nije primila 57 plaća niti su uplaćivani doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Općina je vršila pritisak na vrtić želeći da se djeca podijele po etničkim skupinama bez konkretno donesene odluke. Sestru Martinu Katović, kao jedinog kandidata koji zadovoljava sve uvjete u natječaju, općinska vlast nije željela imenovati ravnateljicom zbog redovničke „uniforme“. Pravna borba je trajala 6 i pol godina. Dvije ranije presude Županijskog i Općinskog suda u Livnu potvrdile su postojanje diskriminacije u slučaju njezinog neimenovanja na mjesto ravnateljice glamočkog vrtića, a borba je zaključena u ponovljenom postupku pred Vrhovnim sudom FBiH koji je odbio reviziju općine Glamoč, a čime su zapravo potvrđene presude nižih sudova kojima je utvrđena diskriminacija.

VIVAT International je nevladina organizacija koja broji više od 25.000 sestara, braće i svećenika iz 13 redovničkih zajednica. U 120 zemalja rade na promicanju ljudskih prava kroz zagovaranje na međunarodnoj i lokalnoj razini. VIVAT International ima poseban savjetodavni status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda (ECOSOC) i pridružen je Odjelu Ujedinjenih naroda za javno informiranje (DPI). VIVAT je osnovan 2000. godine a danas ima 4 redovničke družbe koje su stalne članice među kojima su i Klanjateljice Krvi Kristove (ASC).

s. Cecilija Milković
ožujak 2019.

Prethodni članakKORIZMENA DUHOVNA OBNOVA U BIHAĆU
Sljedeći članakKORIZMENA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE U IVANCU