SESTRA PAULINA POKOPANA U IVANCU

1413

U petak popodne, 1. lipnja 2018. u 15 sati, u prisutnosti sestara zajednice u Ivanečkom Vrhovcu blago u Gospodinu preminula je naša draga sestra PAULINA IVANKOVIĆ-PIPLICA. Svidjelo se Gospodinu pozvati je uoči njezina 97. rođendana.

S. Paulina, Ana Ivanković-Piplica, rođena je 11. lipnja 1921. u Fojnici (BiH), druga od osmero djece u obitelji Mije i Ivuše rođ. Šimunić. Krštena je istoga dana u župnoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici.

Osnovnu školu završila je u rodnoj Fojnici, a s 12 godina nastavlja školovanje u Nazaretu – Banja Luka, gdje je 1937. završila realnu gimnaziju u Ženskoj građanskoj školi koju su vodile sestre Klanjateljice Krvi Kristove.

Po završetku gimnazije odlučuje biti redovnica u Družbi Klanjateljica te je kroz godinu dana proboravila u zajednici sestara u Dubrovniku. U Družbu je primljena 26. lipnja 1939. U siječnju 1940. poslana je da pomogne sestrama u njemačkoj školi u Gornjoj Topoli (Ober Windhorst). Na Državnoj učiteljskoj školi u Ljubljani završila je 1941. godine školovanje za odgojiteljicu djece predškolske dobi. Prve redovničke zavjete polaže 15. kolovoza 1942., a doživotne 15. kolovoza 1947.

U rujnu 1942. počinje raditi u gradskom dječjem vrtiću u Karlovcu, gdje ostaje do 1946., a potom u dječjem vrtiću u Zagrebu – Miramarska do 1948. Bile su to ratne i poratne godine pune neizvjesnosti. S. Paulina je proživjela mnoge nedaće kroz to razdoblje. Komunističke vlasti sestrama zabranjuju odgojno-obrazovni rad te zatvaraju sve ustanove koje su vodile. Mnoge sestre zbog toga su morale tražiti druge načine stjecanja prihoda za život.

Kroz svojih 76 godina redovničkog života služila je kao poglavarica zajednice i provincijalna tajnica, odgojiteljica u dječjem vrtiću, voditeljica crkvenih zborova i sakristanka, imala je privatne satove glazbe, radila uredske poslove i kao knjižničarka te pomagala u radionici crkvenog ruha, a djelovala je u: Banja Luci (Nazaret, Budžak, Marija Pomoćnica), Bosanskoj Gradišci, Inđiji, Jajcu, Kamenskom (pavlinski samostan), Karlovcu (Radićeva, Hebrangova), Novoj Topoli, Ražancu, Šibeniku, Zagrebu (Miramarska, Tuškanac) i Zenici.

Nakon proslave 95. rođendana u Karlovcu, u zajednici u kojoj je u dva navrata živjela 28 godina, uviđa kako njezine fizičke snage slabe te je u srpnju 2016. premještena u Ivanečki Vrhovec, gdje je sudjelovala u životu zajednice sve do svojih posljednjih dana.

Sestru Paulinu pamtit ćemo kao strpljivu, samozatajnu, diskretnu, zahvalnu, ljubaznu, društvenu i darežljivu osobu. Resile su je mnoge osobine kao što su marljivost, urednost, razboritost i dosljednost. Bila je žena molitve. Voljela je zajednicu, a rado se družila i razgovarala s vjernicima laicima.

Sprovodne obrede 4. lipnja u 13,00 sati predvodio je vlč. Zoran Gložinić, župnik u Ivancu. Ispratilo ju je 50-tak sestara Klanjateljica, petorica svećenika te vjernici laici iz Ivanca i Karlovca. Pokopana je u grobnici Klanjateljica Krvi Kristove na groblju u Ivancu. Svetu misu zadušnicu u samostanskoj kapelici u Ivanečkom Vrhovcu predvodio je vojni kapelan don Vlado Mandura, dugogodišnji prijatelj sestre Pauline, uz koncelebraciju župnika Gložinića, don Antuna Palića, vlč. Nikole Tomaševića, tajnika varaždinskog biskupa, preč. Dražena Karačića, dekana i župnika župe Srca Isusova u Karlovcu, vlč. Duje Kurtovića, župnika župe Švarča, te vlč. Norberta Ivana Kopriveca, bivšega župnika župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu.

Draga s. Paulina, pamtit ćemo tvoj smiješak i pripovijesti iz tvoje bogate životne povijesti. Hvala ti za primjer ulaganja vlastitih snaga za život i djelovanje zajednice. Raduj se vječno sa svojim Zaručnikom, kojemu si posvetila život. U zajedništvu sa svetom Marijom De Mattias i brojnim Klanjateljicama, koje se vječno klanjaju božanskom Janjetu, moli za nas!

Klanjateljice Krvi Kristove, Regija Zagreb
V. A. / T. Ć., 4. 6. 2018.

Prethodni članakPREMINULA S. PAULINA IVANKOVIĆ-PIPLICA
Sljedeći članakSESTRA PAULINA POKOPANA U IVANCU