PROSLAVLJEN DAN KŠC-A “SV. PAVAO” U ZENICI

680

Na blagdan Obraćenja Sv. Pavla, 25. siječnja 2018. Katolički školski centar u Zenici proslavio je svoj Dan.

Najprije je u župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka, koja se nalazi u neposrednoj blizini KŠC-a, slavljena Sveta misa koju je predslavio promicatelj katoličkog školstva u BiH, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar u koncelebraciji 14 svećenika među kojima su bili: ravnatelji KŠC-ova iz Sarajeva, Tuzle, Travnika, Žepča i Banje Luke, Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, žepački dekan i župnik domaćin fra Zdravko Anđić, i ravnatelji zeničkog KŠC-a Sv. Pavao vlč. Vlatko Rosić.

U svojoj je propovijedi biskup Sudar najprije progovorio o razlozima zašto ovaj Centar nosi ime Apostola naroda istaknuvši da se svi koji su dio ove odgojno-obrazovne institucije mogu nadahnjivati na njegovu životu.

Potom je na temelju misnih čitanja koja donose Pavlove autobiografske podatke, govorio o obraćenju kao posljedici čovjekova susreta sa živim Bogom. “Bog se poistovjećuje sa svakim koji je progonjen, koji trpi nepravdu. Zato je uvijek bolje i spasonosnije trpjeti nego nanositi zlo… Kad nanosimo nepravdu nekomu to zapravo ne činimo samo njemu nego i samomu Bogu”, rekao je biskup te ukazao na nužnost preispitivanja svojih stavova i mišljenja. “Uvijek se moramo pitati što je naša zadaća i poslanje… Bog ne ostavlja bez odgovora i bez milosti da se može to ispuniti”, istaknuo je mons. Sudar rekavši kako je tomu izvrstan svjedok Sv. Pavao. “Molimo njegov zagovor da kroz ovaj Centar i sve ostale Katoličke školske centre Božja milost djeluje te se tu odgajaju ljudi koji će se propitivati i svjedočiti živoga Boga”, zaključio je biskup Sudar.

Sveto misno slavlje pjesmom je animirao Zbor učenika zeničkog KŠC-a i bend Novo nebo.

Nakon Mise uslijedila je svečana akademija u prepunom amfiteatru KŠC-a, gdje je poslije intoniranja himne sustava Katoličkih škola za Europu, nazočne pozdravio ravnatelj Rosić na osobit način spomenuvši, izmedju ostalih, veleposlanika Republike Hrvatske u BiH gosp. Ivana del Vechia i goste iz Zavoda Sv. Stanislava iz Ljubljane. Ukratko je objasnio zašto se ove godine prvi put Dan Centra obilježava na ovaj nadnevak istaknuvši praktičnost u odnosu na nastavne obaveze uoči svetkovine Sv. Petra i Pavla 29. 6. i datum 16. 10. kada je prvi put ovdje započela nastava a kada se do sada obilježavao Dan Centra. Govoreći o zaštitniku ove ustanove naglasio je kako je riječ o učenu čovjeku, ali koji je bio progonitelj Crkve dok nije susreo Boga. “Danas moramo imati na umu kako znanje nije svrha samo sebi nego mora biti u službi viših ciljeva”, rekao je ravnatelj Rosić.

Zatim su učenici članovi Glazbene i Dramske sekcije izveli priredbu pod naslovom Život Sv. Pavla koju su propremili pod vodstvom glumice Ermine Kurevije i s. Nade Abramović.

Za glazbeni predah bili su zaduženi učenici pod vodstvom profesora Davorina Bošnjakovića.

U završnom dijelu programa nagradu Lukić-Dlouhi iz ruku biskupa Sudara primio je učenik Zlatan Mutapčić, a profesorica koja ide u mirovinu Dijana Đurđić primila je zahvalnicu i prihodne darove.

Na kraju se nazočnom auditoriju obratio biskup Sudar ukazavši da je ova zemlja podjednako domovina svih koji u njoj žive ali je više majka onih koji joj daruju srce. “Srce se ne daje zapravo zemlji nego čovjeku koji u njoj živi. Tomu se trebamo učiti i tako odgajati djecu i u ovom KŠC-u.

Na kraju vrijedi spomenuti kako je zenički KŠC s radom započeo 16. listopada 1995. Predanom zauzetošću svih djelatnika koji su dio svoga života uložili u ovu odgojno-obrazovno ustanovu izrastao je u jednu od najcjenjenijih škola u Gradu čelika. Dokaz tomu je i podatak da unatoč brojnim odlascima i sve manjem natalitetu, ovaj centar iz godine u godinu bilježi sve veći broj upisanih učenika, prenosi portal nedjelja.ba.

Izvor: KTA
Foto: nedjelja.ba
Zenica, 25. siječanj 2018.

Prethodni članakDUHOVNA OBNOVA UZ POČETAK GRAĐANSKE GODINE
Sljedeći članakPROSLAVLJEN DAN KŠC-A “SV. PAVAO” U ZENICI