ASC HODOČAŠĆE U KARLOVAC I KRAŠIĆ

2287

Klanjateljice Krvi Kristove (ASC) na čelu sa sestrom Ana Marijom Antolović, regionalnom poglavaricom i predsjednicom Hrvatske redovničke konferencije, predvodile su u subotu 14. travnja 2018. oko tisuću hodočasnika u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu i potom u Krašić.

Uz 70-tak sestara Klanjateljica, među brojnim štovateljima Krvi Kristove pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, Austrije i Švicarske, bili su članovi zajednica Krvi Kristove, bivše članice Družbe, suradnici i prijatelji, te vjernici župa u kojima sestre djeluju.

Kako su hodočasnici pristizali tako ih je rektor svetišta mons. Antun Sente blagoslivljao pred Svetim vratima izražavajući dobrodošlicu. Nakon što su hodočasnici ispunili svetište mons. Sente ispričao im je povijest izgradnje i nastanka svetišta, iznio nekoliko zanimljivih činjenica o pastoralnim aktivnostima u svetištu te im približio vrline i sveti primjer Isusovog djevičanskog oca Josipa. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio p. Ilija Grgić, poglavar Misionara Krvi Kristove u Hrvatskoj, u zajedništvu sa svećenicima hodočasnicima i svećenicima Karlovačkog dekanata. Misu je pjesmom obogatio hodočasnički zbor župe Svete Ane iz Bjelovara pod vodstvom sestre Virginije Kolić i uz orguljsku pratnju sestre Domagoje Ljubičić.

U prigodnoj homiliji mons. Sente istaknuo je svetog Josipa kao uzor pravednosti jer Mariju nije htio podvrgnuti kazni propisanoj zakonom, već ju je odlučio otpustiti te je time pokazao moralnu veličinu i ukazao da je zakon stvoren zbog čovjeka, a ne obrnuto, po čemu nam i u današnjem vremenu može biti primjer. Mons. Sente je, spominjući se Kristove muke, istaknuo kako nam Krist svojim primjerom pokazuje da ništa u životu ne možemo postići bez patnje i muke, ali ako uronimo svoju patnju i trpljenje u Njegove rane, u Njegovu predragocjenu Krv, tada će ona postati plodonosna.

Prije završnog blagoslova Rektor Svetišta zahvalio je svim hodočasnicima na dolasku u Josipovo svetište te istaknuo želju da će i redovnice drugih družbi, poput sestara Klanjateljica Krvi Kristove, na hodočašće povesti vjernike župa u kojima vrše svoju službu te svoje suradnike i prijatelje. U znak zahvalnosti darovao je sestri Ana Mariji Antolović i patru Iliji Grgiću medalje svetog Josipa izrađene povodom 330. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske. S. Ana Marija Antolović uzvratila je darivanjem duhovne literature, pri čemu je posebno istaknula Vlastiti misal Družbi Misionara Krvi Kristove i Klanjateljica Krvi Kristove.

Klanjateljice Krvi Kristove odlučile su ove godine hodočastiti sv. Josipu kao svom zaštitniku! Naime, prve sestre Klanjateljice, predvođene sestrom Herminom Gantert, stigle su na naše prostore iz Austrije 7. listopada 1879. u Banja Luku, gdje ih je pozvao o. Franz Pfanner, prior trapističkog samostana Marija Zvijezda. Ime i izgled kuće u koju su sestre ušle bili su znakoviti. Pfanner ju je nazvao Sveti Josip u Nazaretu jer je sve u njoj podsjećalo na skromnu i siromašnu kućicu Svete Obitelji.

Karlovac je i grad Klanjateljica Krvi Kristove jer su tamo prisutne već 90 godina. Zajednica u Karlovcu osnovana je 13. siječnja 1928. godine te je do 1945. glavni apostolat sestara bio rad u pučkoj kuhinji i vođenje dječjeg vrtića. Godine 1960. dobročiniteljica je poklonila sestrama kuću u Karlovcu u kojoj otvaraju radionicu i trgovinu ručnih radova. Od 1999. godine sestre žive u novoj kući. Danas sestre djeluju u dvije župe, Švarča i Novi centar, a ranije su djelovale i u župi Hrnetić. Poučavaju vjeronauk u školi, vode župnu katehezu, animiraju liturgijska slavlja i zajednice Krvi Kristove, rade u bolnici te izrađuju crkveno ruho.

Nakon Karlovca sestre su se s hodočasnicima uputile u Krašić, gdje ih je pred župnom crkvom dočekivao upravitelj župe vlč. Ivan Vučak, koji je svaku skupinu upoznao s detaljima uzničkog života blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću.

Nakon pobožnosti u župnoj crkvi, slijedilo je razgledavanje župnoga dvora i spomen sobe u kojoj je preminuo bl. Alojzije Stepinac uz vodstvo sestre Katarine Penić, Služavke Maloga Isusa, koja djeluje u Krašiću kao vjeroučiteljica i orguljašica.

Hodočasnici su prije odlaska molili križni put, slijedeći postaje na obližnjem prostoru, promišljajući o Isusovoj muci i smrti te o Blaženikovom životu.

Sestre Klanjateljice Krvi Kristove imaju puno dodirnih točaka s Krašićem i bl. Alojzijem Stepincem. Među prvim Klanjateljicama iz Hrvatske nalaze se upravo sestre rodom iz Krašića i okolice. Prva Klanjateljica iz Krašića bila je s. Vitalina Mađeruh i u samostan u Banja Luku došla je već 1903. godine. U Družbi je iz Krašića i okolnih mjesta bilo oko 20 sestara. Klanjateljica je bila i s. Emanuela Jagunić, kojoj su krsni kumovi bili roditelji bl. Alojzija Stepinca, kao i s. Alojzija Županac, blaženikova nećakinja. Sam blaženik je osobno neke djevojke iz svoga kraja poslao Klanjateljicama. Inače, vlč. Pavao Srketić, župnik iz Krašića, 1933. godine pozvao je Klanjateljice da započnu svoje djelovanje u Krašiću. Sestre su imale veliku želju, ali je, nažalost, nisu mogle ostvariti.

Zagreb, 16. 4. 2018.
Marija Belošević, s. Tomislava Ćavar, Matija Barberić, s. Vesna Abramović

Vidi također: www.svetijosip.com

Krašić

Karlovac

Fotografije: Marija Belošević

Prethodni članakSRETAN I RADOSTAN USKRS
Sljedeći članakASC HODOČAŠĆE U KRAŠIĆ