ROĐENDAN DRUŽBE KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE

1814

Družbu Klanjateljica Krvi Kristove osnovala je sv. Marija De Mattias 4. ožujka 1834. u talijanskom gradiću Acutu. Ciljevi koji su u nastajanju nove zajednice vodili Utemeljiteljicu bili su klanjanje raspetom i uskrslom Kristu te suradnja u njegovu djelu otkupljenja.

„Prisjećanje na osnutak naše Družbe dobiva potpuno novo i posebno značenje u ovoj jubilarnoj godini 150. obljetnice Marijinog prelaska u vječnost. Pozvane smo vratiti se u srce naše duhovnosti kako bismo prihvatile baštinu koju nam je predala sv. Marija De Mattias, apostol Krvi Kristove, i koja nas potiče da idemo u budućnost obnovljenom nadom…

Do nogu Raspetoga Marija De Mattias iskusila je ljepotu svoga Gospodina i slast preobražavajuće ljubavi njegove predragocjene Krvi. Osjetimo se i mi pozvanima uprijeti u Njega pogled i srce kako bismo u punini živjele i svjedočile tu duboku radost (usp. Razmatrajte – Pismo posvećenim osobama na tragovima Ljepote) koja motivira svaki naš izbor i omogućuje da uđemo u otajstvo života kao dara tražeći od nas da se ne bojimo stvarnosti. Samo podno Raspetoga uspjet ćemo naći onu nutarnju snagu koja nam priječi da se zatvorimo u same sebe i pobjegnemo pred onim što ne razumijemo. Papa Franjo nas ohrabruje da ne zatvaramo oči pred problemima, da ih ne poričemo, ne izbjegavamo pitanja, nego da nadilazimo svoje osobne sigurnosti, lijenosti i nezainteresiranosti koje nas koče; tražimo istinu, ljepotu i ljubav, tražimo smisao koji nije očit ni jednostavan odgovor na pitanja koja stavljaju u krizu našu vjeru, našu vjernost i naš razum (papa Franjo, homilija u vazmenom bdijenju, vatikanska bazilika 2015.).

 (Iz okružnica vrhovne poglavarice s. Mariamme Kunnackal
svim Klanjateljicama Krvi Kristove – u Korizmi 2016. i povodom Dana Družbe)

Molimo da se svaka Klanjateljica rado prisjeti nastanka Družbe i svojih prvih koraka u njoj te obnovljenim srcem prihvati poziv na nova djela ljubavi za dragog bližnjega i Raspetu Ljubav!

pripremila s. Tomislava Ćavar, ASC
Zagreb, 4. ožujka 2016.

Prethodni članakDANI OTVORENIH VRATA U PODSUSEDU
Sljedeći članakDUHOVNA OBNOVA U DERVIŠIMA KOD BANJA LUKE