MILOSRĐE MU JE IME

2418

Od 14. srpnja do 9. kolovoza 2016., mladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine družili su se u ljetnom kampu na Olibu podijeljeni u tri skupine, a inspirirani zajedničkom temom Milosrđe mu je ime.

Tri skupine vodilo je pet sestara Klanjateljica Krvi Kristove i jedna vjeroučiteljica. Mladi su imali priliku iskusiti ljepotu zajedništva, molitve, tišine, osluškivanja Božje riječi, kreativnog izražavanja, dijeljenja duhovnih iskustava te sudjelovanja u organiziranju klanjanja i radosnog slavljenja Euharistije. Kad se tome doda i odmor te kupanje i igra u mediteranskom ozračju tada to sve oblikuje poseban doživljaj za pamćenje posebno onima koji se prvi puta susreću sa takvim oblikom ljetovanja.

Sudionicima ljetnog kampa omogućen je bogat program različitih sadržaja: trenutci izmjene iskustava, slavljenja Euharistije te klanjanja u crkvi Uznesenaja BDM; hodočašće do crkvice sv. Nikole na Olibu; sudjelovanje na katehezama s temama po danima: Moja slika Boga, Božje ime je milosrđe, Kako postati odraz Božjeg milosrđa, Susret s milosrdnim Ocem u pustinji vlastitog srca, Vrati se Bogu koji je sama nježnost i milosrđe; radionice usko vezane uz teme pojedinog dana: izrada glinenih posuda, mozaika, bojanje za odrasle, kreacije sa školjkama i oblutcima te razne druge točke proizašle iz kreativnosti samih sudionika.

Cilj susreta bio je življenje i iskustvo zajedništva preko biblijskih, teološko karizmatskih i eklezioloških elemenata. Kroz radionice u skupinama omogućeno je iskustvo zajedništva te razmjena vlastitih iskustava i očekivanja, kao i produbljivanja svijesti vlastitog puta.

Predavanja su bila prožeta različitim porukama i ukazivanjima na poteškoće autentičnog življenja kršćanskog života koje uključuje i milosrdno opraštanje kao temelj zdravog kršćanskog življenja, ali i ohrabrenjima i poticajima, osobito u vremenu koje je bilo predviđeno za postavljanje pitanja voditeljicama.

Iz završnog vrednovanja proizišla su ohrabrenja i poticaji za daljnji rad i organiziranje susreta i sljedeće godine, a tome svjedoče i ponovni dolasci mladih koji žele rasti u vjeri i zajedništvu.

s. Melita Petra Kraševac,
Povjerenica za pastoral mladih i zvanja

 

LJETO U KAMPU „SANGUIS CHRISTI“

Duh zajedništva i radosti ove godine, od 2. do 9. kolovoza, mladi iz cijele Hrvatske, ali i šire, imali su prilike iskusiti u duhovno-rekreativnom ljetnom kampu na otoku Olibu pod vodstvom sestara Klanjateljica Krvi Kristove.

Upoznavanje novih ljudi, nova iskustva i želja za dubljim istraživanjem svog odnosa s Bogom potakli su šestero mladih da se pridruže ovom kampu.

Otok Olib mali je otok s mnoštvom predivnih plaža od kojih zastaje dah. Nedaleko plaže nalazi se i Centar „Sanguis Christi“ u kojemu smo boravili zajedno s voditeljicama naše skupine, sestrom Melitom Petrom Kraševac i sestrom Laurom Cukar.

Jedan prosječan dan u kampu započinje buđenjem svih sudionika u dogovoreno vrijeme, jutarnja molitva i doručak kojeg su, kao i ostale ukusne obroke, pripremale sestre. Nakon doručka uslijedio bi zajednički sastanak na kojem bi obradili temu dana: razmatrali biblijske tekstove, gledali prezentacije ili kratke poučne filmove. Na kraju svakog jutarnjeg kruga dobili bismo dnevni zadatak koji je uvijek bio vrlo domišljat, kreativan, a ponekad i izazovan. Nakon toga uslijedilo je kupanje, ručak, odmor i slobodno vrijeme. Navečer, nakon sv. Mise i večere, uslijedilo bi ponovno okupljanje uz molitvu i razmatranje dana, a ponekad i klanjanje, nakon čega su neki ostajali na zajedničkom druženju, dok su drugi odlazili u šetnju otokom.

Ono što bih posebno izdvojila jest spremnost svih nas na dijeljenje, suradnju, druženje i pomaganje. Svaki dan prema dogovoru obavljali smo dnevne zadatke, a ostatak slobodnog vremena provodili u druženju i zajedništvu. S. Melita i s. Laura, kroz zajednička druženja i molitvu, svakodnevno su nas poticale na razmišljanje o našem odnosu s Bogom, o našoj vjeri, ali i o nama samima. Svojom predanošću Bogu, vedrinom, otvorenošću svakim danom sestre su nas poticale da i mi sami pružimo doprinos zajednici u kojoj se nalazimo. Svojom nesebičnošću i radošću pokazale su nam što uistinu znači živjeti i biti predan svome pozivu.

Svakomu tko traži mir, dobro društvo i atmosferu u duhu vjere, preporučam ovaj kamp kako bi se tjelesno i duhovno odmorili i obnovili. U ime cijele grupe zahvaljujem s. Meliti i s. Lauri na iskazanoj dobroj volji, ljubaznosti, vedrom duhu i spremnosti da s nama podijele svoje životne priče.

Sve sudionike kampa pozdravljam u Kristu i radujem se sljedećem susretu dogodine.

Lucija Madunić (Koprivnica)

Prethodni članakSLAVLJE KLANJATELJICA U AUSTRALIJI
Sljedeći članakPRIMANJE U POSTULATURU