PROSLAVA SVETKOVINE PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE U RIMU

2102

Ovogodišnja proslava svetkovine Predragocjene Krvi Kristove, naslovna svetkovina družbi Misionara i Klanjateljica Krvi Kristove, okupila je i ujedinila mnoštvo vjernika i članova Zajednica Krvi Kristove iz cijeloga svijeta na hodočasničkom susretu 1. srpnja u Rimu u bazilici sv. Ivana Lateranskog, povodom proslave 200-te obljetnice osnutka Družbe Misionara Krvi Kristove.

Ljepota zajedništva, bogatstvo različitosti kultura te dominantna crvena boja, simbol prolivene Krvi kojom smo otkupljeni, učinili su prepoznatljivim ulice Rima i druga mjesta u kojima je sv. Gašpar misionario. Među Amerikancima, Španjolcima, Talijanima, Poljacima, Afrikancima, Portugalcima bili su i Hrvati s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije u zajedništvu s Misionarima i Klanjateljicama Krvi Kristove iz Hrvatske.

Svi hodočasnici imali su priliku sudjelovati 30. lipnja na Slavlju Pomirenja u župi sv. Gašpara u Rimu. Trenutci molitve, svjedočanstva opraštanja i pomirenja različitih životnih drama, pjesme te klanjanje Križu vodili su prisutne u slavlje sakramenta pomirenja, koje vraća smisao svakom vapaju nevino prolivene krvi.

Središnje slavlje zahvalnosti, 1. srpnja u 17 sati, u bazilici sv. Ivana Lateranskog predslavio je mons. Joseph Charron, CPPS, američki umirovljeni biskup, dok je propovijedao mons. Erwin Kräutler, CPPS, biskupski prelat u Xingu (Brazil). Uvodnu molitvu animirala je internacionalna skupina sestara Klanjateljica Krvi Kristove, a liturgijsko slavlje internacionalni zbor hodočasnika, članova zajednica Krvi Kristove. Hrvatski hodočasnici pjevali su pričesnu pjesmu Ljubav je pronašla put.

Treći dan slavlja 200-te obljetnice i zahvalnog sjećanja na život i karizmu sv. Gašpara, utemeljitelja Misionara Krvi Kristove, obilježen je susretom u Albanu tj. u svetištu sv. Gašpara. Hodočasnici su imali priliku posjetiti muzej u kojem su pohranjene osobne stvari kojima se svetac služio, ali i neke od stvari kojima su se služili njegovi bliski suradnici među kojima sluga Božji Ivan Merlini i sv. Marija De Mattias, utemeljiteljica Klanjateljica Krvi Kristove. Video zapisom predstavljeno je misijsko djelovanje Družbe utemeljeno na tri stupa: duhovnosti, zajedništvu i poslanju. U popodnevnim satima svi hodočasnici imali su priliku predstaviti se pjesmom, plesom i vlastitim kulturnim specifičnostima.

Ovo slavlje ujedinjenja različitosti obilježeno duhovnošću Krvi Kristove svjedoči kako je i danas moguće dati odgovor na čežnju za smislom, za radošću, za pomirenjem i obnovom života svakog stvorenja.

s. Danijela Anić
Rim, 3. 7. 2015.