DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE U DERVIŠIMA

1981

Sunčanog, iako malo prohladnog subotnjeg jutra, 14. studenoga 2015., u studentskom domu banjalučkog naselja Derviši, započela je dvodnevna duhovna obnova za studente i srednjoškolke pod vodstvom sestara Laure Cukar i Ivane Husnjak. Neizvjesnost o tome kako će ova dva dana proteći, bila je prisutna s obje strane „tabora“, što se moglo vidjeti već pri prvim zajednički provedenim trenucima. Na duhovnoj obnovi sudjelovao je većinski dio ukućana.

Susret je započeo molitvom i pjesmom te neuobičajenim upoznavanjem, gdje se svatko od sudionika imao prilike kratko predstaviti, pa se vrlo brzo postigla željena i dinamična atmosfera. Aktualizacija susreta je tekla u duhu novozavjetnog biblijskog teksta o slijepcu Bartimeju, kojemu su sudionici pristupali individualno i kroz grupni rad. Za mnoge je ovo bila prva duhovna obnova te je bila izazov i za sudionike i za sestre. U ovome domu smještene su tri srednjoškolke, koje pohađaju Katolički školski centar Ivan Merz u Banja Luci te studenti različitih fakulteta. To su mladi ljudi, koji dolaze iz različitih mjesta, sredina i obitelji. Raznolikost se mogla prepoznati kroz njihove odgovore i reakcije, koji su izgledali poput šarenog mozaika.

Uz onaj ozbiljniji dio susreta, dan je bio ispunjen i zajedničkom igrom, gdje je sportski duh progovorio iz svih prisutnih, a posebno u igri nogometa i graničara, gdje su sestre neizbježno bile pod povećalom. Subotu smo završili euharistijskim slavljem i klanjanjem u kapelici Doma, kojeg je predslavio mons. Karlo Višaticki, pokretač ideje o ovoj duhovnoj obnovi.

U vrednovanju dvodnevne duhovne obnove, iznesene su brojne pozitivne, duboke i poticajne misli. Kod svih se sudionika moglo osjetiti zadovoljstvo i radost zbog svega doživljenog, bez obzira što se radilo o tako malom vremenskom periodu. Sve što smo doživjeli zasigurno će pružiti temelje za našu osobnu i zajedničku izgradnju te će ovaj susret za sve biti jedna nota, koja će sačinjavati djelić naše životne simfonije.

Hvala ponajprije našem Nebeskom Ocu, koji nas je sabrao u ovom zajedništvu te sestrama koje su nam darovale svoje vrijeme kako bi nam prenijele Kristov poziv: „Ustani, zove te!“.

Emanuela Buganik & Tihana Golubić
Banja Luka, 16. 11. 2015.

Prethodni članakPROSLAVA SV. NIKOLE TAVELIĆA U HKZ LEONBERG
Sljedeći članakFORMATIVNI SUSRET ZA VODITELJE ZAJEDNICA KRVI KRISTOVE