200. OBLJETNICA OSNUTKA DRUŽBE MISIONARA KRVI KRISTOVE

1413

U povodu proslave 200. obljetnice osnutka Družbe Misionara Krvi Kristove, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu, 17. listopada 2015. euharistijsko slavlje u crkvi Svete Mati Slobode.

Na početku euharistijskog slavlja pozdravnu riječ uputio je p. Ilija Grgić, poglavar Hrvatske delegature Družbe Misionara Krvi Kristove, koji je izrazio želju da karizma svetoga Gašpara koja živi na prostorima zagrebačke Crkve bude još plodonosnija.

Homiliju je kardinal Bozanić započeo osvrćući se na ulomak iz Ivanova evanđelja: „Gledat će onoga koga su proboli”, istaknuvši kako smo svi danas okupljeni da gledamo u Isusa, onoga koga su proboli i iz kojega je potekla krv i voda.

To je misterij, nastavio je, pred kojim čovjek razmatra, misterij pred kojim čovjek stoji i pita se što nam time Nebo poručuje, što nam Bog govori. Poruka je to ljubavi kakvu čovjek ne bi očekivao, koja nije po ljudskom računu i koja ima sasvim drugu logiku – kazao je. O toj je ljubavi, naglašava kardinal, govorio i sveti papa Ivan Pavao II, naviještajući kako je jedino Božje milosrđe u stanju spasiti čovjeka.

Podsjetio je na skori početak izvanredne Svete godine Božjeg milosrđa, koju je najavio papa Franjo. Svatko je na svoj način, smatra kardinal, potreban Božjeg milosrđa jer se jedino ljubavlju uništava zlo. To je mudrost Božja, to je mudrost križa koju nije lako prihvatiti ljudskom srcu – kazao je.

Napomenuvši kako je samo onaj koji se duboko klanja Krvi Kristovoj i preuzima logiku života koja iz toga proizlazi, u stanju donositi svježinu na ovaj svijet i pobjeđivati zlo koje stalno ulazi, pritišće i želi manifestirati svoju moć. Vjerujemo da je sveti Gašpar razmišljajući nad tom činjenicom bio nadahnut i pokrenuo veliko djelo – Družbu Misionara Krvi Kristove – zaključio je kardinal Bozanić.

Prije završnog blagoslova, zamjenik vrhovnog poglavara Družbe p. Emanuele Lupi, zahvalio je kardinalu Bozaniću za njegovu prisutnost te izrazio želju da se djelovanje Družbe i dalje nastavi u Crkvi u Hrvatskoj.

Na kraju, kardinal je pred okupljene vjernike stavio lik blaženog Alojzija Stepinca, koji nam govori kako je u životu potrebno čuvati ono najvrjednije – čistu savjest pred Bogom. Pozvao je misionare i sve one koji se nadahnjuju na toj karizmi da budu svjedoci Božje ljubavi, ljubavi Krvi Kristove.

U koncelebraciji su uz zamjenika vrhovnog poglavara Družbe p. Emanuelea Lupija i p. Ilije Grgića, poglavara Hrvatske delegature Družbe Misionara Krvi Kristove bili p. Wojciech Czernatowicz, provincijal poljske Provincije, p. Andreas Hasenburger, provincijal njemačkog govornog područja, fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, te desetak svećenika, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Zagreb, IKA
Izvor: www.ika.hr

Prethodni članakPROMOCIJA SVEUČILIŠNOG PRIRUČNIKA – METODE SOCIJALNOG RADA S OSOBAMA S INVALIDITETOM
Sljedeći članakMISIONARI KRVI KRISTOVE OBILJEŽILI 200 GODINA DJELOVANJA