RADUJTE SE

1474

«Želio sam vam reći jednu riječ, a riječ je radost. Tamo gdje su redovnici, uvijek je radost!» (Papa Franjo)

U dvorani Papinskog Sveučilišta Urbaniana u Rimu, ispunjenoj redovnicama i redovnicima, 26. veljače 2014. predstavljeno je pismo Radujte se, koje je Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života uputila svim posvećenim muškarcima i ženama u hodu prema 2015-oj godini, koju Crkva posebno posvećuje redovničkom životu.

Pismo su predstavili kardinal Joao Braz de Aviz pročelnik Kongregacije, nadbiskup tajnik Kongregacije mons. Jose Rodriguez Carballo, podtajnici Paciolla Sebastian P., Cistercit i s. Nicla Spezzati, Klanjateljica Krvi Kristove,  te Bruno Secondini,  Karmelićanin.

U pismu, koje je prvo u nizu radova koji će obilježiti put pripreme za Godinu posvećenog života, ponuđene su mnogobrojne poruke Pape Franje upućene redovnicima i redovnicama. Tematiku obilježavaju dvije biblijske ikone i na kraju promišljanja su pitanja koja Papa Franjo postavlja posvećenim osobama.

Prva ikona tj. tema odnosi se na biblijski tekst proroka Izaije 66,10-14 i poziv: veselite sekličiteradujte se. Živi se svijest Boga koji daje obećanje i ispunjava ga, Bog koji je majka, čija prisutnost prosvjetljuje i čini nas sposobnima za prosvjetljenje. Čuju se dva glasa: poziv i vjernost pozivu, onaj vjerni DA. Pismom se podsjeća kako se ne treba bojati izreći da se kriza posvećenog života nalazi u nesposobnosti davanja odgovora na poziv sada ovdje. Živimo krizu vjernosti pozivu.

Druga ikona tj. tema nastavlja promišljanje nad biblijskim tekstom proroka Izaije, te potiče na utjehu. Tješite moj narod, tješite govori Bog preko svoga proroka. Poziv je to redovnicima da pronađu Boga koji nas tješi kao majka. Iz radosnog susreta s Gospodinom i iz njegovog poziva za redovnike proizlazi bratsko i proročko služenje u Crkvi, a to je nositi narodu utjehu Božju i svjedočiti Njegovo milosrđe.

U trećem dijelu pisma nalaze se sva pitanja koja je Papa Franjo uputio redovnicima i redovnicama. Tu je još dublji poziv na promišljanje o životu, o obnovi, o promjeni koja traži da se prestane s davanjem odgovora na pitanja koja nitko ne postavlja, već da se čuju pitanja koja se postavljaju danas i da se na njih traže i daju odgovori. U tome veliku pomoć daje Riječ Božja, slušanje te Riječi i Marijina blizina, koja je od svih prva posvećena. Upravo na naslovnoj strani pisma vidi se Marija koja, vođena Isusovom rukom, piše svoj Veliča.

Svjesni da je ovo vrijeme milosti, vrijeme spasa, vrijeme novog buđenja i ponovnog davanja odgovora na onaj prvi poziv, nemojmo propustiti novu šansu njegujući poziv na radost. Ujedinjeni u molitvi i zajedništvu s Marijom hrabro kročimo prema onom lijepom poretku stvari što nam je na srce često stavljala naša utemeljiteljica Marija De Mattias.