135 GODINA DOLASKA PRVIH SESTARA U BOSNU

1633

 

Klanjateljice Krvi Kristove Regije Zagreb, danas, 7. listopada 2014., spominju se početaka svoje povijesti. Napunilo se 135 godina od dolaska prvih sestara u Bosnu.

Prema pisanoj povijesti hrvatske provincije sestara Klanjateljica Krvi Kristove koja nosi naslov „S povjerenjem u Krv Jaganjčevu“ (Zagreb 1984., str. 49-50), doznajemo o tim počecima:

U Bosnu su 1. listopada 1879. krenule 4 sestre (s. Hermina Gantert, s. Emma Wehrle, s. Rosina Wöhrle, s. Terezija Branner), 3 novakinje (s. Marija Meier, s. Ana Schlageter i s. Ana Xaveria Ruh) te dvije postulantice (Paulina Schneeberger i Alojzija Butz).

Sestre zbog djevojaka koje će im se pridružiti idu zaobilaznim putem. Iz Feldkircha idu u München pa na Innsbruck, Villach, Maribor, Zagreb, Sisak, Gradiška, Banja Luka. Do Siska dolaze vlakom, od Siska do Stare Gradiške brodom, odatle čamcem prelaze u Bosansku Gradišku, a preostali dio puta idu zaprežnim kolima (za što im je u to vrijeme trebalo oko 10 sati). Zadnji dio putovanja bio je osobito naporan, ali i ugodan zbog sunčanog listopadskog dana.

Sedmog listopada, „nakon šestodnevne mučne vožnje, konačno su stigle na određeno mjesto… Samostan „Marija Zvijezda“ primio je gostoljubivo sestre dva dana na stanovanje.“

Osmog listopada sestre su mogle poći u svoju kuću. P. Pfanner piše: „Na 8. blagoslovio sam potpuno novi samostan sestara Presvete Krvi, udaljen pola sata od Marije Zvijezde i kao superior ih uveo.“

Ime i izgled kuće u koju su sestre ušle bili su znakoviti. Pfanner ju je nazvao „Sv. Josip u Nazaretu“ (kasnije ostalo samo „Nazaret“), a sve je u njoj podsjećalo na „tihu, skromnu i siromašnu kućicu sv. Obitelji“.

Danas, 174 sestre Regije Zagreb žive i djeluju u 35 zajednica na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke i Australije.

Neka nas danas sjećanja odvedu … na milosno mjesto, na izvore povijesti, na prvo mjesto boravka i početke djelovanja naših sestara. U mislima danas otvaramo vrata drevnog turskog čardaka koji postade njihov prvi skromni dom među najsiromašnijima. On postaje samostan sestara Presvete Krvi, kako su se tada zvale, i to „Sveti Josip u Nazaretu“. Osjećamo dah prohujalih vremena, sve lijepe i teške trenutke njegovih stanovnica. Od 7. listopada 1879. godine sestre su na ovim napaćenim prostorima, ali na mjestima snažne vjere i pouzdanja u Krv Kristovu, koja ih je vodila, snažila, krijepila, tješila. (Višnja Mikić na slavlju 6. ožujka 2010., Banja Luka)

s. Tomislava Ćavar & s. Vesna Abramović
7.10.2014.

Prethodni članakGODIŠNJI SUSRET POGLAVARICA ZAJEDNICA
Sljedeći članakMEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA U DOMU „DRAGI BLIŽNJI“