Sjaji sveti križ: na njemu je prikovan Gospodin, koji je naše krivnje oprao u svojoj krvi

611

Razmišljajući o ovoj antifoni na blagdan Uzvišenja svetog Križa, promatramo Krista raspetog, koji prolijeva svoju krv za naše spasenje, kako kaže Pavao u poslanici Kološanima (1,19-20): Jer svidjelo se Bogu u njemu nastaniti svu Puninu i po njemu – uspostavivši mir krvlju križa njegova – izmiriti sa sobom sve, bilo na zemlji, bilo na nebesima.

Sv. Marija De Mattias, u pismu koje piše biskupu Anagnia, mons. Vincenzu Annovazziju, ovim riječima naznačuje svoju želju kako stavlja sebe i cijeli Institut na raspolaganje za suradnju u nastojanju oko uspostavljanja onog lijepog poretka stvari… (pismo 24).

* * * * *

Presvijetli i prečasni gospodine!

… Još je veća moja želja vidjeti što prije ovo mjesto stabilno i s jedinim ciljem: činiti dobro dušama moga dragog bližnjega onim slijedom koji je potreban za veću slavu Božju.

Sadašnja stambena skučenost[1] spriječila bi me u održavanju duhovnih vježbi, kao što su se držale prijašnjih godina odvojeno za udane i neudane žene. Gledajući njihovu veliku želju, učinit će se najbolje što se bude moglo. Stisnut ćemo krevete i u spavaonici urediti oltar s Gospinom slikom. Tu ćemo smjestiti oko 80 udanih žena. Prošlih godina sam im pomogla kako sam najbolje mogla, držanjem predavanja i razmatranja. Bilo bi mi drago kad bi ove godine za držanje duhovnih vježbi došao, ako Vaše gospodstvo smatra da je dobro, gospodin don Giuseppe Spadorcia. Željela bih da ove duhovne vježbe počnu prvi dan devetnice svetom Franji Ksaveru. Ufam se u ovog velikog apostola i njegov moćni zagovor, kojim će isprositi milost konačne ustrajnosti svima onima koje će se u ovim svetim danima duhovne obnove od srca predati Bogu, a mi ćemo imati utjehu i u sadašnjim vremenima vidjeti onaj lijepi poredak stvari koji je veliki Sin Božji svojom Krvlju došao uspostaviti na zemlji.

Toliko želim i jako se ufam u njegovu Božansku dobrotu, kao i u pastirsku revnost Vašeg presvijetlog i prečasnog gospodstva, koje me neće napustiti u ovom velikom pothvatu.

U ovoj prigodi to mi je toliko potrebno. U ime svih svojih kćeri molim pastirski blagoslov, ljubim posvećeni prsten i ponizno se bilježim.

Vašeg presvijetlog i prečasnog gospodstva

Acuto, 12. studenog 1838.
najodanija i najzahvalnija kćerka
Marija De Mattias
Klanjateljica Božanske Krvi

Kratka molitva:
Pozdravljam te, Križu sveti, koji si nosio Otkupitelja!
Hvalu, slavu i čast pjeva ti svaki jezik i svako srce!

———-

[1] Govori o kući Stefani.

 

Prethodni članakOvo je onaj koji je došao u vodi i krvi, Isus Krist, naš Gospodin!
Sljedeći članakIz otvorenog Kristova boka potekle su krv i voda, znak vječnog otkupljenja!