Dođite, poklonimo se Kristu Sinu Božjemu, koji nas je otkupio svojom krvlju.

668

Ova antifona svojstvena je Velikom petku i poziva nas na klanjanje i upiranje svog pogleda na Isusa Raspetog, koji nas je otkupio svojom krvlju.

Sveta Marija De Mattias ovaj poziv upućuje svim sestrama preko sestre Celestine Barlesi (pismo 135):

* * * * *

Slava Krvi Isusa Krista

Predraga kćeri u Isusu Kristu!

Neka se nikada naše srce ne udalji od nepresušnog vrela, koje izvire iz one drage rane boka raspetog Isusa, našeg ljubljenog zaručnika. Tu ćemo naći zaslađene naše siromašne napore, učinjene iz ljubavi prema Bogu.

Uprimo svoj pogled u Raspetog i uzdignimo k njemu sve svoje osjećaje. Sjetimo se da nas On žarko ljubi kako bismo bile sigurne da neće dopustiti da propadnemo, budemo li mi Njemu vjerne. O, kako lijepu čast imamo služiti Bogu, misliti uvijek na Boga, ljubiti Boga, trpjeti kako bismo ugađale Bogu, ukratko, živjeti potpuno za Boga. Sve nam je ovo dopustio u svojoj beskrajnoj dobroti, ponavljam, kako bismo se mi, stvorenja i bijedni crvi, uzdigli do jedinstva s njim, štoviše, to nam je zapovjeđeno.

Kako lijepa hrabrost za našu dušu proizlazi iz ovih razmišljanja? Ona se ne bi nikada udaljila od nogu svoga Gospodina kako bi slušala glas njegove nježne ljubavi, koji je poziva na sve snažnije ujedinjenje s njim. Ne može se nasititi neprestano blagoslivljajući ga, ljubeći ga, hvaleći ga i zahvaljujući mu svim srcem. Ne traži drugo samo kako bi mu ugodila. Sva njezina radost je ugađati Gospodinu i kad to postigne, bogata je i ispunjena velikom utjehom. Mi smo bile pozvane u ovaj sveti Institut na ovaj lijepi posao. Hrabro dakle, s pouzdanjem u Boga, ako nam ostalo i nedostaje. Nije važno, samo da uživamo milost našeg ljubljenog zaručnika, Isusa raspetog.

Ponovo vam preporučujem ispunjavanje svega, jer po tome dolazi Božji blagoslov. Ne znam hoću li moći doći, jer sam jako zauzeta. Ipak, nadam se da ću posao ostaviti na nekoliko dana. Vi molite s ostalim mojim kćerima kako bi se vršila Božja volja. Ako budem dolazila donijet ću sa sobom novo Pravilo, s kojim ćete biti jako zadovoljne. Molimo Gospodina da nam udijeli duha kako bismo ga vršile. Ovaj puta pisat ću poglavaru[1] i moliti ga dopuštenje za dolazak, ali ne znam hoću li ga dobiti. Kćeri, zbog toga ne gubite hrabrosti jer Gospodin vas neće ostaviti bez pomoći. Ni ja vas također neću nikad zaboraviti, a vi molite za mene bijednu.

Što se tiče žita, učinite što možete. Ovdje je skuplje nego prije. Crvene vrpce donijet ću vam s drugim stvarima koje tražite. Budite radosna u Bogu i trudite se biti sveta. U žurbi sam

Acuto, 4. ožujka 1841.

M. D. M.

Kratka molitva:
Dođite, poklonimo se Kristu, Sinu Božjemu, koji nas je otkupio svojom krvlju!

[1] Podrazumijeva se don Giovanni Merlini.

 

Prethodni članakKrist uskrsnu i zablista svome narodu što ga otkupi krvlju svojom, aleluja.
Sljedeći članakU Krvi Kristovoj imamo otkupljenje, oproštenje grijeha