DUHOVNA OBNOVA ZA STUDENTICE U KUĆI SESTARA KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE

1655

U subotu, 12. prosinca 2015., u kući sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Sarajevu održana je duhovna obnova za studentice koje stanuju u gornjem dijelu sestarske kuće nazvanom Dom Hermina Gantert po sestri Klanjateljici Krvi Kristove, rođenoj 1839. u Njemačkoj, koja je 1879. godine, na poziv trapista p. Franza Pfannera, došla s četiri sestre i nekoliko pripravnica u predgrađe Banje Luke blizu trapističkog samostana te se smjestila u kupljeni turski čardak kojeg su trapisti pripremili i preuredili u samostan. Bili su to počeci današnje Regije Zagreb Klanjateljica Krvi Kristove.

Voditeljica duhovne obnove s. Danijela Anić govorila je na temu: „Što nam je dakle činiti?“ (Lk 3,10).

Dan je započeo Svetom misom koju je slavio vlč. dr. sc. Drago Župarić u samostanskoj kapeli sestara Klanjateljica Krvi Kristove. Uslijeidla je molitva i kratka meditacija. Budući da se sudionice međusobno nisu dovoljno poznavale, sestra Danijela je osmislila zanimljiv način upoznavanja: određene su po dvije djevojke koje su se međusobno bolje upoznale te ostatku ekipe predstavile jedna drugu.

Nakon upoznavanja slijedio je osobni rad u tišini, kojemu je prethodila kratka prezentacija pod naslovom: „Čistim svoj život“ i dijeljenje iskustava u tom kontekstu. Potom se išlo u srž teme: susret s biblijskim tekstom iz evanđelja po Luki (3,10-18) s naglaskom na pitanju: „Što nam je dakle činiti?“. Nakon toga slijedio je rad u grupama u kojemu su djevojke aktualizirale sam biblijski tekst.

Uz puno razmišljanja i dijeljenja iskustava o samoj temi duhovna obnova je završena klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom i meditacijom uz prikladne tekstove.

Susret je završen kratkim osvrtom, a potom se druženje nastavilo uz zajednički objed i rekreaciju.

S. Danijela Anić je rođena 14. prosinca 1976. u Zenici. Osnovnu i srednju školu pohađala je u rodnom gradu, a novicijat u Družbi sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu gdje je 2004. godine položila doživotne zavjete. Godine 1998. upisala je studij Religiozne pedagogije i katehetike na Katehetskom Institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirala 2003. godine. Radila je kao vjeroučiteljica u Osnovnoj školi u Banjoj Luci, Zagrebu i u Srednjoj školi u Ivancu nedaleko od Zagreba. Članica je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog. Od 2011. do 2014. godine pohađa poslijediplomski studij na Fakultetu odgojnih znanosti Papinskog sveučilišta Salesiana u Rimu i stječe licencijat iz pedagogije za formaciju zvanja. Po završetku studija, s. Danijela započinje svoje djelovanje kao odgojiteljica u početnoj formaciji Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, a uključena je i u različite druge aktivnosti u Regiji, posebno u pastoralu mladih, pratnji duhovnih zvanja, programima trajne formacije sestara te promicanju ekumenizma i međureligijskog dijaloga. (kta)

Izvor: KTA

Prethodni članakSUSRETI U SLAVONSKOM BRODU
Sljedeći članakDUHOVNA OBNOVA ZA REDOVNICE U SARAJEVU