ODRŽANE DUHOVNE VJEŽBE U SAMOSTANU „NOVI NAZARET“ U BANJOJ LUCI

566

U samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove Novi Nazaret u Banjoj Luci održane su duhovne vježbe od 23. do 29. siječnja 2022. koje je vodio o. Nikola Stanković, DI.

Sudjelovalo je osamnaest sestara, a nekoliko ih je radi bolesti bilo spriječeno. Sestrama Klanjateljicama pridružila se jedna sestra milosrdnica i jedna sestra grkokatolkinja iz zajednice sestara Službenica Bezgrješne.

Jedna od sudionica duhovnih vježbi napisala je:

Ovo su neke natuknice onoga što smo primale kroz duhovne vježbe. To sam zabilježila po svom ‘prijemniku’. Sve mi koje smo sudjelovale imamo svoj ‘prijemnik’. Možda bi nečiji bio i bogatiji. No primite s ljubavlju moje pabirčenje.

Program duhovnih vježbi obuhvaćao je dva predavanja i homiliju za vrijeme Euharistije. Od 11.00 do 12.10 h bilo je euharistijsko klanjanje te molitva Šestog časa.

Pater je na početku naglasio da za duhovne vježbe ne treba puno znanja, nego treba uroniti u vlastitu dušu i razmatrati od opozive do neopozive ljubavi Božje. Treba se na samom početku upitati kako sam i kamo idem te što mi daje snagu za daljnji hod.

Pozvane smo uskladiti se s Isusovim životom. Doći pred križ i preoblikovati se u Božje svjetlo. Čovjek uvijek nešto traži, traži Boga i čezne za njim. Kroz meditaciju 63. psalma pitale smo se kako izražavamo svoju čežnju za Bogom. Valja imati na umu da se ništa u životu ne postiže bez istine i poniznosti.

Bilo je govora kako Isus predstavlja svoj nauk u 8 blaženstava, (Mt 5, 1-11), a Pater je naveo i 9. blaženstvo, na koje se više puta vraćao i zgodama iz vlastitog života. Deveto blaženstvo po p. Stankoviću glasi: „blago onima koji izdrže Božju šutnju“ i ne odustaju od njega. Naveo je primjer mnogih Židova za vrijeme II. svjetskog rata. Potrebno je vjerovati Bogu i svoj mrak osvijetliti Božjim svjetlom te imati strpljivosti kad se nađemo u nevolji. Uzor u tome je strpljivi Job.

Pater je puno govorio o Božjoj volji i bježanju od nje, kako se ponio i Jona. No kad se prizna istina, problemi se rješavaju. Jonu su bacili u more, ali ga je Bog spasio. Kristov poziv je zahtijevan jer poziva da se živi za Kraljevstvo Božje (Lk 9,57-62).

Kad si ti pošla za Isusom? Gdje si se sve zaustavljala tijekom svojih životnih godina? Prošlost treba pretvoriti u blago. Nastojati promijeniti odnos prema lošoj prošlosti i biti s Isusom na ti. Pozvana sam preispitati se kako upotrebljavam vrijeme koje mi je Bog dao. Dobro je sjetiti se svih važnih trenutaka u životu i zahvaljivati Bogu za sve, dobro i manje dobro, jer je to  najvažnije za sve nas.

Eshatološka besjeda (Lk 21,5-19) poziva na postojanost u vjeri i ne sablazniti se na životnim događajima. Slika magneta, koji privlači sve željezo, dobra je slika Boga, koji uvijek veže uza se. Sokrat je davno rekao: Znam da ništa ne znam. Tako nešto ipak znamo: znam da ne znam. Treba biti strpljiv u svakoj nevolji i Bog će dati odgovor. Potrebno je uvijek tražiti smisao svojoj patnji. Isus je na križu vapio: Žedan sam (Iv 19,28). Doživio je poraz, nezahvalnost, odbačenost. Nitko ga ne brani u trenucima bičevanja, udaranja, zlostavljanja. Učenici su ga napustili, osim Ivana i majke Marije, koja je s njim pod križem, kao i Marija Magdalena. Odgovori sebi čega je Isus danas žedan.

Valja nam ići do neopozive ljubavi: Šimune Ivanov, ljubiš li me. Isus ga to pita tri puta. Prava ljubav ne uvjetuje i ne postavlja granice. Svaki sebični čin mijenja ljubav. Tko je grub u svom obraćanju ljudima, taj je zbunjen u ljubavi. Dobrota i istina djelotvorne su samo kad djeluju zajedno!

Pater je na kraju svakoj od nas dao posebnu izreku. Pod svetom misom obnovile smo redovničke zavjete i opet obećale vjernost Bogu i svojim sestrama.

Zahvalne smo sestrama u Novom Nazaretu, na čelu sa s. Zdenkom Pezer, za svu ljubav i pažnju: hvala za dobru i svježu hranu, toplu kuću, pripremljene sobe i susretljivu ljubav. Bog vas blagoslovio, kao i naše poglavarice, koje se brinu da imamo godišnju duhovnu okrepu.

s. Bernarda Krištić, ASC
Banja Luka, 31. siječnja 2022.