DUHOVNE VJEŽBE U ZAJEDNICI KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE U IVANEČKOM VRHOVCU

590

U samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Ivanečkom Vrhovcu kod Varaždina od 28. siječnja do 3. veljače 2022. održane su duhovne vježbe koje je vodio p. Marijan Zubak, Misionar Krvi Kristove.

Bilo je petnaest sudionica, uključujući dvije novakinje, dvije postulantice i četiri kandidatice. Ovo iskustvo je bilo zanimljivo za postulantice i kandidatice, jer su im to bile prve duhovne vježbe. Program duhovnih vježbi obuhvaćao je svakodnevno dva predavanja i svetu Misu, te klanjanje Presvetom Sakramentu i pokorničko bogoslužje u dogovoreno vrijeme. Tema duhovnih vježbi bila je „Deset Božjih zapovijedi“, a na kraju pater je završio s temom „Opraštanje i pomirenje“, dajući poticaj kako uz zapovijedi ili „riječi“, sam Bog nudi oprost, a po Isusovom primjeru to smo dužni činiti svi mi, napose redovnici.

Kroz ova svakodnevna predavanja i razmatranja, stavljena je važnost na to da zapovijedi nisu upućene nekoj trećoj osobi, nego meni osobno. Bog sa mnom osobno uspostavlja kontakt, posebno onda kada uzimam Njegovo Ime, a to činim svaki put kada na sebe stavljam znak križa. Krist je križ pretvorio u život, a što prevladava u mome životu? Radost ili tuga, strah ili riskiranje s božanskom Providnošću?

Također, pater je naglasio kako jedina, istinska sreća dolazi od Boga, ta sreća, radost je sam Bog. Imati cijeli svijet, a biti bez Boga, ne vrijedi ništa. Najveća radost je u praštanju i prihvaćanju bližnjih onakvih kakvi jesu. Primjeri u Bibliji su brojni, a jedan od najljepših i najtoplijih zagrljaja koji oprašta je prikazan u Lk 15, 11-32 u prispodobi o milosrdnom Ocu.

Ako netko kaže da nikada nije ubio, neka malo promisli. Riječi su te koje ubijaju, a tu je i škrtost, oholost i puno toga drugog što se uvuče u srca. Još je teže propuštanje činiti dobro, a Bog sve vidi, zna i poziva na obraćenje ( 1 Kor 4, 3-5). Najizvrsniji put kojim nam je ići je LJUBAV. Ne bojmo se, nego hrabro idimo naprijed, ustrajmo u ljubavi!

Pod završnom, svečanom svetom Misom, sestre su obnovile svoje redovničke zavjete i tako ponovno dale sve što imaju Gospodinu i zajednici, kao svijeće koje su tu ne da dime, nego izgaraju. Ovo je poticaj na svakodnevno predanje Gospodinu, kako je naglašavao i p. Marijan.

Zahvalne smo Bogu na darovanom vremenu, p. Marijanu, cijeloj zajednici na ovom velikom daru. U novim početcima, koji su pred nama, nikada nemoj misliti da smo sami. S nama je Isus i Njegova Krv. Po Njegovim smo Ranama iscijeljeni, one nam daju primjer i snagu. To je Put kojim nam je ići!

Marija Stojanović, postulantica
Ivanečki Vrhovec, 3. veljače 2022.

Prethodni članakČESTITKA POVODOM SVETKOVINE SVETE MARIJE DE MATTIAS
Sljedeći članakDUHOVNE VJEŽBE U ZAJEDNICI KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE U IVANEČKOM VRHOVCU