ODRŽAN 26. REDOVITI REGIONALNI SABOR KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE, REGIJA ZAGREB

1336

U subotu, 26. i nedjelju 27. lipnja 2021. godine u Zagrebu, Miramarska cesta 100, sestre Klanjateljice Krvi Kristove, Regije Zagreb, održale su plenarno zasjedanje 26. redovitog regionalnog sabora.

Na temu: Davati plodnost svojim životnim razdobljima živeći naš vazmeni identitet u Crkvi i društvu, Regionalna uprava i 25 zastupnica Regije su molile i promišljale te zacrtavale smjernice za sljedeće razdoblje života i djelovanja sestara Regije.

Na početku rada Sabora s. Zdravka Leutar, regionalna poglavarica, je izvijestila o planiranju i djelovanju Regionalne uprave tijekom 2020./21.  godine, koje se temeljilo na prioritetima proizašlim iz Izbornog Sabora 2020. godine i sagledavanja realnosti Regije nakon preuzimanja dužnosti nove Regionalne uprave.

Sestra M. Anita Ferketin, regionalna ekonoma, je izvijestila o materijalnom stanju Regije, prihodima i rashodima, građevinskim radovima na našim objektima koji su u tijeku ili će uskoro trebati započeti. Naglašeno je pouzdanje u Božju Providnost i briga sestarâ zajednicâ i za materijalni doprinos Regiji.

Izviješća su podnijele i predsjednice Povjerenstva za pastoral mladih i zvanja i Povjerenstva za Zajednice Krvi Kristove, te voditeljice projekata: Zaklada Marija De Mattias, Dom Dragi bližnji u Okučanima, Centar Marjanovac u Bos. Aleksandrovcu, Biljna ljekarna Karmela u Novoj Topoli, Knjižnica Sveti Josip u Bihaću, Izdavački centar Zajedništvo, Dom za studentice Marija De Mattias u Zagrebi i Hermina Gantert u Sarajevu.

Uloga Povjerenstava i projekata je zajedno s Regionalnom upravom podržavati i osvježavati duhovnu i pastoralnu životnost Regije što se osjetilo i u izvješćima. Unatoč ograničenjima koje je nametnula aktualna pandemija, vidljiva je domišljatost i traženje načina djelovanja na svim područjima.

Rad Sabora bazirao se na tri tematska područja. Vrednovanje života i djelovanja Regije s obzirom na aktivnosti Regionalne uprave tijekom prve godine mandata, zatim života u zajednicama i osobnog iskustva života i djelovanja svake Klanjateljice.

Druga stvarnost Regije, o kojoj već duže vremena promišlja cijela Regija, a na Saboru je donekle definirana, odnosila se na duhovno-pastoralni Projekt Miramarska, čija je gradnja u tijeku.  

Treća tema je bila: Briga i skrb za starije i nemoćne sestre u Regiji. Činjenica većeg broja sestara visoke životne dobi zahtijeva određene preinake i prilagodbe u postojećim objektima u Ivancu, Novom Nazaretu i Okučanima. Osim prostorne prilagodbe potrebno je starijim i nemoćnim sestrama osigurati odgovarajuću medicinsku njegu kao i duhovno-socijalnu animaciju.

Nakon dvodnevne molitve, promišljanja i međusobnog dijeljenja definirane su Smjernice Regije za slijedeću pastoralnu godinu koje uključuju osvježavanje zajedničkog života po radikalnijem osobnom življenju posvećenoga života.

s. Karolina Miljak i s. Damjana Kovačević
Zagreb, 26.-27. srpnja 2021.