49. VIJEĆANJE REDOVNIČKIH ODGOJITELJA

825

U organizaciji Povjerenstva za početnu redovničku formaciju, 9. i 10. travnja u duhovno-obrazovnom centru „Marijin dvor“ u Lužnici održano je 49. Vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica. Okvirna tema ovogodišnjeg susreta bila je „Odnos autoriteta i poslušnosti“.

Program je bio donekle skraćen zbog epidemioloških mjera. Vijećanje je otvorila s. Danijela Anić, ASC voditeljica Povjerenstva, koja je nakon pozdrava prisutnim odgojiteljima predstavila program i predavače.

U temu je uvela prof. Sanda Smoljo sa svojim zapaženim predavanjem: “Dar praćenja u formaciji. Vođenje kolokvija.” U njima je predstavila dragocjene spoznaje i iskustva u odnosu na potrebu poznavanja psihičke i duhovne strane osobnosti koje su važan čimbenik u formativnom hodu svake osobe.

Pater Ilija Grgić, CPPS je temi pristupio kroz tekst iz evanđelja Lk 18, 35- 19. Kroz likove Zakeja i slijepca od rođenja, još jednom smo imali priliku upoznati kako je meditirana riječ Božja izvor nadahnuća za traženje odgovora na pitanja  s kojima se suočava posvećeni život i  redovničke zajednice. U poslijepodnevnom dijelu programa, naše sestre domaćini (Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga) obogatile su sudionike i s vrijednim kulturnim sadržajem. No, jednako se tako u tom svjedočanstvu zrcalila i poslušnost Duhu zajednice koja je kroz različite povijesne okolnosti osluškivala potrebe vremena i mogućnosti služenja Crkvi i svijetu.

Radni dio nastavljen je s predavanjem s. Gordane Igrec, FDC. Ona je temi pristupila fokusirajući se na dokumente Crkve. Između ostalog je  na vrlo jasan i koncizan način predstavila pozitivne i negativne modele autoriteta u zajednici. U večernjim satima prisutni odgajatelji su imali priliku susresti se s temom poslušnosti idealima kroz filmsku umjetnost, gledajući film “Skriveni život”, Terrencea Malicka.

Drugog dana Vijećanja svoja predavanja su prezentirali s. Ksenija Leko, OSU i fr. Slavko Slišković, OP. S obzirom na njihovu službu provincijalnih voditelja zajednice, temu su mogli proširiti također i kroz to iskustvo. Tijekom radnog dijela Vijećanja bilo je mogućnosti za osvrte, diskusije, izmjene iskustava, promišljanja što su sudionici iskoristili i time upotpunili susrete. Uz ovaj radni dio, sudionici su bili obogaćeni duhovnim sadržajima i zajedništvom u molitvenim trenucima svete mise, molitve Božanskog časoslova i euharistijskog klanjanja. Ondje su imali mogućnosti okupiti se oko uskrslog Gospodina i Učitelja, zahvaljujući za dar poziva, moleći za vjerodostojnost evanđeoskog svjedočenja onih koje je pozvao i otvorenost srca onih koje poziva da ga slijede.

IKA
Lužnica, 11. travnja 2021.

Prethodni članakUSKRSNA ČESTITKA REGIONALNE UPRAVE ASC
Sljedeći članakNEDJELA DOBROG PASTIRA – 58. SVJETSKI DAN MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA