PREMINULA JE S. TEREZA GABRIĆ, KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE

1004

Gospodin je pozvao k sebi našu dragu sestru Terezu Gabrić nakon vremena bolesti i patnje, u ranim jutarnjim satima 26. kolovoza 2020.

Anica Gabrić rođena je 20. kolovoza 1952. u Lipi, župa Kongora kod Tomislavgrada (Bosna i Hercegovina) u obitelji Marka i Ive rođ. Jolić kao drugo dijete. Roditelji su život darovali i: Ruži – s. Branki, Ljubi, Stipi, Nevenki i Zdravki. Otac Marko je pokojni, a majka Iva je živa i ima preko 90 godina. Gospodin je iz vjerničke obitelji Gabrić pozvao Ružu (sestru Branku) i Anicu (sestru Terezu), koje su svoju redovničku posvetu odlučile živjeti u zajednici Klanjateljica Krvi Kristove.

Anica je došla u Družbu Klanjateljica 9. prosinca 1974. Prve zavjete položila je 8. listopada 1978., a doživotne 15. kolovoza 1982.

Svjesna da je svoj život posvetila Bogu, s. Tereza je s ljubavlju i zauzetošću služila obavljajući kućanske poslove u zajednici, odgajajući djecu u vrtiću, služeći kao sakristanka te kao poglavarica zajednice. Vedro i požrtvovno služila je sestrama, Božjemu narodu i svećenicima u: Novoj Topoli, Olibu, Banjaluci, Bosanskom Aleksandrovcu, Zagrebu (Podsused, Tuškanac, Miramarska), Šibeniku, Bihaću, Prisoju, Ivanečkom Vrhovcu te rodnoj župi Kongora. U gotovo svim mjestima u sjećanju živi njezina umjetnička duša po predivnim ikebanama kojima je rado ukrašavala crkve i samostane u kojima je živjela i djelovala.

U srpnju 2017., pogoršalo se njezino zdravstveno stanje te je u Zagrebu započela liječenje u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Ove godine, uoči svetkovine Velike Gospe, nakon liječenja zračenjem, prevezena je na kućnu njegu u zajednicu Klanjateljica na Miramarskoj. Sestre su se izmjenjivale uz bolesničku postelju s. Tereze nastojeći joj olakšati posljednje dane. No same su bile ohrabrene njezinom strpljivošću, mirom, vedrinom i predanošću. Kroz svojih zadnjih 13 teških dana svjedočila je istinsku vjeru u vječnost, koju je svim srcem priželjkivala.

Iako nas je njezina prerana smrt ražalostila, zahvalne smo Bogu za život, primjer strpljivog prihvaćanja boli, svjedočanstvo kršćanske vjere i nade, jednostavnost, pronalaženje načina da se uključi u život zajednice unatoč slabljenju snaga. Posvećivala je puno vremena molitvi u kojoj je crpila snagu za svoje predanje Bogu prihvaćanjem križa koji joj je podario.

Vjerujemo da je već ugledala svjetlo neugasivo i da je njezino trpljenje pročistilo sjene te da je dosegnula zajedništvo s Kristom, kojemu je posvetila život.

Sprovodne je obrede 27. kolovoza na Mirogoju u Zagrebu predvodio fra Robert Jolić, bratić s. Tereze i s. Branke. Sudjelovalo je 60-tak sestara Klanjateljica, dvije redovnice drugih družbi (Dominikanka i Školska sestra Franjevka), članovi Zajednice Krvi Kristove iz Zagreba, zatim njezine sestre Ljuba i Nevenka s obiteljima, brat Stipe s obitelji te ostala rodbina. Sestra Zdravka živi u dalekoj Kanadi te je zbog nemogućnosti dolaska ukopne obrede pratila žrtvom, ljubavlju i molitvom.

Posmrtni ostaci s. Tereze položeni su u grobnicu Klanjateljica na Mirogoju. Sv. misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu (Miramarska 92) predslavio je fra Robert Jolić koji je u prigodnoj homiliji ocrtao lik i život sestre Tereze.

Zbor sestara Klanjateljica Krvi Kristove pod vodstvom sestre Domagoje Ljubičić popratio je sprovodnu liturgiju skladnim pjevanjem i sviranjem.

Draga s. Tereza, otišla si pred nama u nebesku domovinu u kojoj nema boli niti suza. Pamtit ćemo tvoju vedrinu i revnost, odgovornost i samozatajnost, tvoje darivanje do kraja, primjer klanjanja i služenja, sestrinsku prisutnost, otvorenost i predanje Gospodinu. Neka ti On udijeli zajedništvo sa svojim svetima! Počivaj u miru!

Klanjateljice Krvi Kristove, Regija Zagreb
T.Ć. & V.A. / Zagreb, 30. 8. 2020.

Prethodni članakPEDESETA OBLJETNICA REDOVNIČKIH ZAVJETA S. KAROLINE MILJAK
Sljedeći članakPREMINULA JE S. TEREZA GABRIĆ, KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE