MONOGRAFIJA O 25 GODINA ZENIČKOGA KŠC-A

769

U amfiteatru Katoličkog školskog centra „Sv. Pavao“ u Zenici, 24. siječnja, predstavljena je monografija o 25 godina djelovanja ove odgojno-obrazovne ustanove.

Predstavljanje monografije pod nazivom Vivat, floreat, crescat, schola nostra upriličeno je u predvečerje blagdana Obraćenje Sv. Pavla kada ovaj KŠC slavi svoj Dan, koji će ove godine biti pod znakom jubileja četvrt stoljeća postojanja i djelovanja (1995. – 2020.).

U prepunom amfiteatru o monografiji su govorili: vlč. Dražen Kustura, dr. Sandra Bjelan-Guska i mons. Luka Tunjić.

Presjek 25 godina života škole
Najprije je vlč. Kustura, koji je kao rođeni Zeničanin i sam pohađao ovaj KŠC a sada je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije na poslijediplomskom studiju komunikologije u Rimu, govorio o nakani pripremanja monografije. Istaknuo je kako je bila želja na jednome mjestu, kroz tekstove i fotografije, zapažanja nekih od protagonista osnivanja Centra, ali i doprinos sadašnjih djelatnika te bivših učenika, napraviti presjek svega onoga što je urađeno u proteklih 25 godina.

Također, napomenuo je da je cilj bio i očitovati kontinuitet katoličkog školstva u Bosni i Hercegovini u kontekstu Sustava katoličkih Škola za Europu.

Potom je predstavio strukturu monografije koja osim uvodnih riječi iz pera nekadašnjeg promicatelja katoličkog školstva u BiH mons. Pere Sudara i aktualnog ravnatelja zeničkog KŠC-a vlč. Vlatka Rosića ima 10 poglavlja i pogovor priređivača.

„Monografija je urađena na 298 stranica, izdavač je KŠC Sv. Pavao, glavni i odgovorni urednik je ravnatelj vlč. Vlatko Rosić, lekturu i korekturu je uradila profesorica hrvatskog jezika s. Nada Abramović, dok su za likovno-grafičko oblikovanje bili zaduženi prof. Miroslav Šetka i gospodin Dragan Ivanković. Naklada je 1 000 komada, tisak je uradila tvrtka Suton iz Širokog Brijega“, rekao je vlč. Kustura koji je ujedno bio i priređivač ovoga djela. Uz ostalo, spomenuo je tužnu činjenicu da je ovaj svijet „u proteklih 25 godina napustilo 12 djelatnika i 12 učenika“ zeničkoga KŠC-a.

Uslijedila je glazbena točka Labud u izvedbi kvinteta: prof. Melisa Šunjić (na violini), Feđa Mahmutović (na drugoj violini), prof. Amila Muharemović (na violi), Nina Trbić (na violončelu) i prof. Davorin Bošnjaković (na kontrabasu).

KŠC najobrazovanijeg apostola
O monografiji je zatim iz perspektive pedagoškoga značaja govorila dr. Sandra Bjelan-Guska, profesorica na sarajevskom Filozofskom fakultetu. Uz ostalo, primijetila je kako je predstavljanje ovoga djela upriličeno upravo na Međunarodni dan obrazovanja; da je zenički KŠC pod zaštitom Sv. Pavla – najobrazovanijeg među apostolima; te kako je ovaj KŠC kao drugi u Sustavu Katoličkih škola za Europu, osnovan prije 25 godina kako bi osigurao djeci ostvarivanje njihova osnovnog ljudskog prava – prava na kvalitetno obrazovanje.

„Koliko god da su nakane Osnivača bile valjane u vrijeme u kojima su se škole osnivale, omogućiti djeci pravo na obrazovanje, koje je kvalitetno i jednakih mogućnosti, ne bi bilo ostvarivo bez svakog pojedinca koji je utkan u ovaj Centar, onih kojima su ciljevi odgojno-obrazovnog procesa bili ujedno i didaktika i metodika njihovog rada. Nije se promovirao mir bez da se o njemu naglas govorilo i zagovaralo, nisu se mladi pripremali za život bez da se život događao u njihovim učionicama svakodnevno, nije se učilo o drugima i drugačijima bez da se inkluzija svjedočila osobnim primjerima prihvaćanja i istinskog razumijevanja“, kazala je uz ostalo dr. Sandra te dodala: „Kada bi ova monografija bila zgrada, a ne knjiga i kada bismo skupa sada poslušali što nam želi o sebi reći, to bi bila priča satkana od puno više sjećanja nego zidova, od puno više učeničke graje nego učionica, od puno više odnosa nego na ploči ispisanih slova. Ta bi zgrada svjedočila o važnosti povijesti jer je i sama prostor nekadašnjeg Klostera Sv. Pavla, ali je bila nadograđena kako bi koristila i budućnosti.“

Zatim su učenici Opće gimnazije zeničkog KŠC-a Sara Beus i Lukas Tavić izveli glazbenu točku Cavatina.

Trnoviti put od osnutka do ugleda u gradu
Nazočnima se potom obratio i prvi ravnatelj Katoličkog školskog centra u Zenici mons. Luka Tunjić, koji je aktualni nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH. On je na osobit način govorio o početcima ovoga školskog centra. Naglasio je povjerenje koje su ljudi imali u Crkvu i njezine institucije. “Tom povjerenju, da nam u bezumlju rata povjere svoju djecu doprinio je i ugled Katoliče Crkve tijekom povijesti i za vrijeme rata te želja roditelja da se ubijanju, mržnji, netrpeljivosti i isključivosti dadne alternativa, a ona je prepoznata kao nada u sigurniju i bolju budućnost, upravo, u našim Centrima”, rekao je predstavljač.

Prisjetio se prvih koraka u osnivanju zeničkoga KŠC-a počevši od siječnja 1995., preko vraćanja zgrade Klostera i renoviranja pa do upisa đaka. “Koliki je bio interes za upis, govori činjenica da se prijavilo 720-ero djece a moglo se upisati svega njih 450. Obnovljena školska zgrada blagoslovljena je i otvorena 30. rujna 1995. Ali zbog bombardiranja grada, nastava je bila odgođena u svim školama a redovito je započela 16. listopada, dok je uporabna dozvola dobivena tek 24. studenog 1995.”, prisjetio se mons. Tunjić te ustvrdio da je osnivanje katoličkih škola, najprije u Sarajevu pa u Zenici, u to doba bilo pravo čudo. “Vjera koju je imao Osnivač prenesena je na sve i ona je urodila pozitivnom energijom koja se osjetila kod učenika i njihovih roditelja, kod djelatnika i kod mnogih simpatizera i prijatelja Centra. Osvajali smo svojom otvorenošću prema svim školama i ustanovama u gradu”, naglasio je prvi ravnatelj zeničkog KŠC-a te iznio tri primjera koja ilustriraju kroz kakve su probleme i izazove morali proći u osnivanju i prvim danima ovoga Centra. “Kao što se može vidjeti, vraćanje i obnova te proširenje Centra išli su u tri faze: Kloster kao temeljna školska zgrada, obnova dvorišnih baraka – četiri učionice i ovaj dograđeni dio Centra koji sad čini većinu školskog prostora”, rekao je mons. Tunjić napomenuvši da je zenički KŠC prostorno trebao biti veći ali se nije pristalo na različita uvjetovanja te je arhitektonski urađen kakav je danas.

Zaključno je ukazao na niz aktivnosti koje su rezultirale ugledom ove škole u Zenici, pri čemu je istaknuo suradnju i otvorenost prema različitim obrazovnim institucijama u Gradu čelika, ali i Hrvatskoj i inozemstvu.

Naposljetku je moderatorica programa Zorana Krstičević Mravak najavila ravnatelja Vlatka Rosića koji je uputio zahvale predstavljačima i nazočnom auditoriju. Uz ostalo, istaknuo je da će kroz monografiju “svi kojima ovakav tip škola predstavlja nepoznanicu dobiti jasniji uvid u ono što ovakva škola želi postići i što postiže, a oni koji su izravno uključeni ili su bili uključeni u ovaj Centar (bivši učenici, roditelji, djelatnici i dobročinitelji) isto će se tako moći prisjetiti kako je to bilo tijekom ovih 25 godina postojanja”. “Prigodom objavljivanja monografije za 25. obljetnicu osnutka i rada Katoličkoga školskoga centra Sv. Pavao u Zenici želimo zahvaliti svima koji su doprinijeli najprije da se osnuje i zaživi ovaj Centar, a onda i svima koji su sudjelovali u priređivanju i nastanku ove monografije”, rekao je ravnatelj Rosić te poimenice izrekao zahvalu onima koji su dio sebe utkali u ovo djelo.

Druženje je potom nastavljeno u holu škole gdje su svi zainteresirani mogli i kupiti monografiju koja je svjedočanstvo četvrt stoljeća oživljenoga katoličkog školstva u Gradu čelika.

KT
www.nedjelja.ba
Zenica, 25. siječnja 2020.

Prethodni članakBOŽIĆNI KONCERT U LUDBREGU
Sljedeći članakMONOGRAFIJA O 25 GODINA ZENIČKOGA KŠC-A