PROMOCIJA KNJIGE „MOJ VOLJENI BOG“

1292

„Moj voljeni Bog“ je zbirka duhovnih pjesama i tekstova koju je napisala Ana Marija Miškulin, 22 godišnja djevojka s cerebralnom paralizom. Za tisak je pripremila s. Tomislava Ćavar, voditeljica Izdavačkog centra Zajedništvo, Klanjateljica Krvi Kristove a tiskanje je omogućila Zaklada „Marija De Mattias“. Zaklada je upriličila predstavljanje zbirke 28. studenog 2017. u Tribini grada Zagreba, Kaptol 27. Prisutne je pozdravila s. Cecilija Milković, voditeljica razvoja programa Zaklade naglasivši da „večeras promoviramo talent osobe s invaliditetom ali sa snažnim duhom. Zaklada „Marija De Mattias“ je zahvalna Bogu što je mogla otkriti dragocjeni biser koji je On oblikovao.“ Božja slava bend stvorio je atmosferu mira i zajedništva sa svoje dvije duhovne pjesme.

Predstavljajući zbirku s. Tomislava se obratila prisutnima: „Večeras nas je okupila lirska zbirka, promišljanje odnosno razgovor jedne djevojke s Bogom, stvorenja sa Stvoriteljem, kojemu bi Ana-Marija itekako imala što za prigovoriti! No ona ne prigovara, nego progovara, ne prigovara Bogu, nego progovara nama ovdje okupljenima, a progovarat će i čitateljima, svima onima koji večeras ili nekom drugom zgodom kupe njenu knjigu!

Spisateljica nije opterećena nikakvim jezičnim zakonitostima. No drukčije ni ne može biti jer njeni stihovi obiluju porukama iako se isključivo obraća Bogu. Njene pjesme zapravo su susretanja, stoga ne čudi odsutnost usklađenosti stiha i strofe. Ne čudi šarolikost oblika i nezavršenost stihova. Naime, svi smo mi svjedoci da susretanja ne možemo staviti u nekakve forme i oblike, nego trebamo imati hrabrosti dopustiti spontana događanja u sebi i oko sebe.“

S. Tomislava je na kraju svog izlaganja kojim je trebala sa stručnog stanovišta prikazati zbirku izjavila: „Jednostavno rečeno napisane riječi nadilaze umovanja i stručno gledanje! Bog je našoj spisateljici sve i hvala joj na tom svjedočenju! Stoga, draga Ana-Marija, želim ti zahvaliti što si i mene i sve nas obogatila dubinom svojih riječi.“

Dr. Ivan Bodrožić, profesor patrologije i pročelnik Katedre povijesti kršćanke literature i kršćanskog nauka na KBF-u u Zagrebu prikazao je teološku dimenziju zbirke. On je primijetio „učestalo korištenje posvojnih zamjenica, napose moj i tvoj. Odraz toga je i sam naslov knjige: Moj voljeni Bog. Korištenje ovih zamjenica je odraz prisnosti, jer iz svih tekstova izvija neobična prisnost s Bogom koji u pravom smislu riječi postaje Autoričin Bog. Ona ima potrebu Bogu pripadati, te je on utoliko njezin ukoliko mu se može predati u zagrljaj, u naručje, ukoliko mu može pripadati tijelom i dušom. Stoga su to pojmovi koji izriču pripadnost i predanje, a ne posesivnost i gospodstvo nad nekim. Sličan dojam se stječe i u korištenju osobnih zamjenica “ja“ i “ti” koje svjedoče izravan govor, te ukazuju na osobni doživljaj, stav i iskustvo koje ima autorica.

Drugo važno iskustvo koje je samo pojašnjenje i konkretizacija prvoga iskustva je križ. Križ je za nju dar, izvor snage i svjedočanstvo Božje ljubavi. Možemo slobodno reći da je riječ o osobi koja živi rasterećeno, premda nosi ogromno breme svoje bolesti. Ali usprkos svega ima snage i hrabrosti reći: Jako sam sretna što fizički ne mogu micati svoje tijelo. Imam Tebe koji me nosiš snagom svoje ljubavi. (str. 24) Tako potvrđuje onu Isusovu riječ da je njegov jaram sladak i breme lako.“ Na kraju izlaganja prof. Bodrožić je čestitao autorici za knjigu i za svjedočanstvo o svom odnosu prema Bogu.

Autorica Ana Marija Miškulin, sa svom jednostavnošću i radošću, otkrila je prisutnima put kojim je došla do Gospodina u kojem sada svoja invalidska kolica vidi kao Božje ruke koje je drže a svoj križ nemoći kao „ogroman Božji dar je ja svoj križ nosim iz ljubavi prema Bogu.“ Njezine iskrene i teško izgovorene riječi duboko su dirnule sve prisutne. Njezino prijateljstvo s Marijom, djevojkom koja je u kući sv. Vinka Paulskog u Oborovo bila na praksi kao medicinska sestra i koja je svojim svjedočenjem Ani Mariji pokazala Boga ljubavi, ostalo je čvrsto. O njemu se Ana Marija izrazila pjesmom „Hvala ti anđele“. Tekst je uglazbio Ivan Škunca a Božja slava bend premijerno je izveo pjesmu, čime su ugodno iznenadili Anu Mariju i njezinu prijateljicu Mariju. Scena izraza čistog duhovnog prijateljstva Ane Marije i Marije popraćena njihovom pjesmom ostavila je prisutne bez daha.

Voditeljica programa Dniela Prižmić ustvrdila je: „dragi prijatelji, mislim da mogu ustvrditi da je ovo bila eksplozija iste radosti u Gospodinu koji blagoslivlja naše prijateljske odnose, sve ono što je u nama plemenito i što njega proslavlja. Tekstovi zbirke Ane Marije mogu nam pomoći u molitvenom životu, u traženju boga i puta kojim vodi svakog čovjeka.“

Sanda Sokolovski, voditeljica Caritasove kuće u Oborovu zahvalila je svim osobama na zauzetosti oko izdavanje zbirke. Zatim je s. Cecilija Milković svoju zahvalu izrazila svima uključujući i Laudato televiziju koja je popratila cijeli program večeri. Sudionici predstavljanja mogli su nabaviti knjigu po cijeni od 30 kn. Sav prihod pripada Ani Mariji Miškulin za njezine životne potrebe. Kasnije se može nabaviti u Oborovu ili u Zakladi „Marija De Mattias“.

s. Cecilija Milković
www.zaklada-mdm.hr