ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE U IVANCU I ZAGREBU

1647

U subotu, 16. prosinca 2017., u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska 100, održana je duhovna obnova za srednjoškolce, studente i radničku mladež, koju su vodile s. Laura Cukar i s. Danijela Anić.

Susret je započeo pjesmom i molitvom te upoznavanjem sudionika nakon čega je uslijedilo predstavljanje teme susreta: „Evo zaručnika, iziđite mu u susret“. Dijelili smo asocijacije na riječ svjetlo te zajedno promišljali o značenju svjetla u vrijeme Isusovog boravka na zemlji i danas. Zaključili smo da pojam svjetlo u nama rađa mir, radost, toplinu i zahvalnost te potrebu za aktivnim prenošenjem Radosne vijesti koja je svjetlo onima kojima nas Bog šalje. Onaj tko uistinu susretne svjetlo Božje riječi u tišini svoga srca, ne može ostati pasivan, već poput Marije hiti i dijeli to svjetlo, tu unutarnju radost s bližnjima.

U osobnom radu sudionici su imali priliku u tišini srca promišljati o budnosti, mudrosti i ulju u osobnom životu, a zatim je uslijedio rad na biblijskom tekstu Mt 25, 1-13. Promatrajući biblijske likove ludih i mudrih djevica te njihove reakcije i odluke, prepoznali smo se u reakcijama koje sami posjedujemo te molili Gospodina da nam ovog adventa kroz dobre odluke i odricanja pomogne napuniti naše svjetiljke uljem u skladu s Božjom voljom i onim što Bog od nas očekuje. Izrazili smo želju prihvatiti sve životne situacije iz Božje ruke kao priliku pribaviti ulje za naše svjetiljke.

U radu u skupinama dijelili smo iskustva na temelju sljedećih pitanja: Tko/što te održava budnim usprkos svim poteškoćama? Podijeli iskustvo svjetla koje si ti bio nekome u danoj životnoj situaciji? Što ili tko te danas najviše priječi da ostaneš budan i mudar u ovome svijetu? Što nas priječi da budemo Kristovo svjetlo i svjetiljke u današnjem svijetu?

Zatim smo prikazali i nešto od proživljenog u kreativnoj radionici. Želeći duhovno ojačati za adventski hod bliže Isusu, sudjelovali smo u klanjanju pred Presvetim, a zatim u misnom slavlju koje je vodio p. Ilija Grgić, Misionar Krvi Kristove.

U molitvi smo se sa zahvalnošću spomenuli onih koji su nam omogućili ovo druženje i svih kojima nas Gospodin šalje. Betlehemsko svjetlo koje dolazi u naše domove i naše živote neka nas približi Isusu u svim potrebitima.

Sljedećeg dana, 17. prosinca 2017., s. Laura Cukar i s. Ivana Husnjak animirale su duhovnu obnovu iste tematike i sadržaja u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Ivanečkom Vrhovcu za mlade iz Ivanca i bliže okolice.

Sakrament pomirenja sudionicima je podijelio don Antun Palić, salezijanac, koji je predslavio i euharistijsko slavlje kao vrhunac duhovne obnove.

Mladi su nakon susreta posvjedočili kako su napunili svjetiljke svog života uljem radosti, nade, pomirenja, dobrote kako bi i ovoga Božića u njihovim dušama zasjalo svjetlo.

s. Melita Petra Kraševac & s. Ivana Husnjak
18. 12. 2017.

Adventska duhovna obnova za mlade u Zagrebu:

Adventska duhovna obnova za mlade u Ivancu:

Prethodni članakPREDBOŽIĆNA TRIBINA I DRUŽENJE
Sljedeći članakČESTIT BOŽIĆ I BLAGOSLOVLJENA NOVA GODINA