VJEČNO SE RADUJ U KRALJEVSTVU SVOGA ZARUČNIKA

1467

Sestra Dragica Mijatović, iscrpljena teškom bolešću, blago je u Gospodinu preminula 20. studenoga 2015. u Ivanečkom Vrhovcu. Navršila je 69 godina, od kojih je 47 živjela kao Klanjateljica Krvi Kristove.

Dragica Mijatović rođena je 16. siječnja 1946. u selu Plane – Tješilo kod Fojnice (BiH) u obitelji Mate i Delfe rođ. Knežević. Bila je sedma od jedanaestero djece; troje ih umrlo još u djetinjstvu, a žive su četiri sestre (Marica, Ružica, Anka i Slavica) i tri brata (Mijo, Ilija i Mato). S. Dragica je o svojoj obitelji zapisala: „Roditelji su mi bili jako dobri i lijepo su se slagali pa smo i mi djeca imali vedro djetinjstvo uz roditeljsku ljubav“.

U zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove došla je 13. kolovoza 1965. Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1968., a doživotne 15. kolovoza 1973.

S. Dragica je u svom redovničkom životu nesebično i požrtvovno služila sestrama, Božjemu narodu, svećenicima i redovnicima u: Zagrebu (Jakuševac, Podsused, Miramarska, Prigornica), Banja Luci (trapistički samostan, samostan Novi Nazaret), Maji, Zenici, Topuskom, Bihaću, Sarajevu i Olibu. Većinom joj je bilo povjereno poslanje kuharice i drugi poslovi u domaćinstvu. Posebno umijeće kojim se jedno vrijeme bavila bilo je strojno pletenje.

Godine 2001. postale su izraženije njezine zdravstvene tegobe te je premještena u Ivanec. Sve slabija pokretljivost zahtijevala je skrb i njegu, što su joj sestre brižno pružale. Povremeno je boravila na bolničkom liječenju i rehabilitaciji u toplicama. Vremenom je postala potpuno ovisna o pomoći drugih, ali je strpljivo živjela s patnjom koja je postala sastavni dio njezine svakodnevice. S pouzdanjem je molila i nadala se da će se njezino zdravstveno stanje poboljšati kako bi još mogla raditi Bogu na slavu.

S. Dragica je bila tiha, vedra, samozatajna, zahvalna i obzirna osoba. Voljela je zajednicu i pohvalno se izražavala o sestrama s kojima je živjela. Bila je pobožna i puno je molila za svećenike, za članove svoje obitelji i rodbinu te za potrebe zajednice Klanjateljica.

Sprovodne je obrede 23. studenoga u 11 sati na groblju u Ivancu predvodio vlč. Petar Mlakar, župni vikar. Sudjelovalo je 30-tak sestara Klanjateljica, nekoliko svećenika, njezine sestre i braća s obiteljima te vjernici koji se okupljaju u samostanskoj kapelici. Pokopana je u grobnicu Klanjateljica u Ivancu. Sv. misu zadušnicu u samostanskoj kapelici Marije Suotkupiteljice u Ivanečkom Vrhovcu predslavio je fra Ivo Orlovac, gvardijan samostana Petrićevac-Banja Luka, uz suslavlje don Antuna Palića i vlč. Petra Mlakara.

Draga s. Dragice, vječno se raduj u Kraljevstvu svoga Zaručnika kojemu si posvetila život. Ostat će nam u sjećanju tvoja skromna prisutnost i strpljivo podnošenje boli. Ponesi pred lice Božje potrebe naše Regije i cijele Družbe. Počivaj u miru!

Klanjateljice Krvi Kristove / V. A. /
Zagreb, 23. 11. 2015.