POŠALJI DUHA SVOJEGA, GOSPODINE

1690

Bože, Oče naš, pošalji nam Duha istine koji će nas uvesti u svu istinu o nama i o svijetu u kojemu živimo.

Ispuni nas Duhom koji će probuditi naše sjećanje i dozvati nam u pamet riječi koje nam je Isus, naš Spasitelj i Učitelj, govorio.

Pošalji nam Branitelja, koji se odaziva na naš vapaj i pritječe upomoć u našoj ljudskoj nevolji. Ispuni nas svojom svetom Utjehom.

Daj nam Duha koji će nas braniti od bolesti i prirodnih nevolja, od gladi i nečistih duhova, od grijeha i smrti, kao što je Isus svoje čuvao. Daj nam Svetoga Duha kojega je Raspeti tebi, Oče, predao. Pošalji nam Duha koji je sveto tijelo opet ispunio i oživio.

Udahni u nas Duha kojeg je Uskrsli Spasitelj svojim dahom dao apostolima da naviještamo tvoja djela, da razumijemo jedni druge, da donosimo tvoje oproštenje. Amen.

(p. Niko Bilić, DI)

O dođi Stvorče…

 

Na dan Pedesetnice (na kraju sedam vazmenih sedmica), Kristov se Vazam dovršuje izlijevanjem Duha Svetoga, koji je očitovan, darovan i priopćen kao božanska Osoba: iz svoje punine Krist, Gospodin, izlijeva Duha u izobilju. (Katekizam Katoličke Crkve, 731)

Zahvaljujući toj snazi Duha, djeca Božja mogu donositi plodove. Onaj koji nas je ucijepio na pravi trs, dat će da donesemo “plod Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, vjernost, blagost, uzdržljivost” (Gal 5,22-23). “Duh je naš život”: što se više odričemo sebe, to se većma “po Duhu ravnamo” (Gal 5,25). Po zajedništvu s Njim, Duh Sveti produhovljuje, opet uvodi u raj, dovodi u Kraljevstvo nebesko i u sinovsko usvojenje, daje odvažnost da Boga nazivamo Ocem i da sudjelujemo u Kristovoj milosti, da se nazivamo djecom svjetla i da imamo udjela u vječnoj slavi.

(Katekizam Katoličke Crkve, 736)
Duhovi, 2015. / V. A.

Prethodni članakS. DOMAGOJA LJUBIČIĆ PONOVNO IZABRANA ZA PREDSJEDNICU HDCG-A
Sljedeći članakJAHVE PITA „ŠTO ĆEŠ TI OVDJE?“