MEĐUNARODNI SEMINAR U RIMU ZA ASC ODGOJITELJICE

1452

U Nemiju, mjestu nedaleko Rima, održan je međunarodni seminar za odgojiteljice u Družbi Klanjateljica Krvi Kristove kojemu je nazočilo 35 sestara iz svih regija, osnutaka i misija te jedna laikinja iz SAD-a. Seminar je trajao od 2. do 13. srpnja 2015. Vodila ga je s. Maria Hughes zajedno s još tri sestre koje su bile članice komisije: s. Joan Hornik, s. Suela Pepa i s. Mirjana Juranović. Tema je seminara bila „Preko praga naših srdaca: sjećati se sa zahvalnošću… Živjeti sadašnji trenutak sa zanosom… Odabirati budućnost s nadom…“.

Neprocjenjivo iskustvo bogatstva internacionalnosti, interkulturalnosti, jednostavnost ali i ozbiljnost u pristupu problematici odgoja sve je sudionice ujedinjavala oko Isusa, žarišta našega života. Prije početka seminara sudjelovale smo u proslavi 200-te godišnjice osnutka Družbe Misionara Krvi Kristove. Imale smo prigodu prolaziti stopama sv. Gašpara, ali i stopama sv. Marije De Mattias posjetivši Vallecorsu i Acuto u sklopu programa seminara.

Kroz predavanja, rad u grupama, osobnu i zajedničku molitvu, zajedno smo koračale prema traženju novih odgovora u današnjem pristupu odgoju općenito i posebno u ASC zajednici. Uz izazove početne formacije, velik naglasak je stavljen na trajnu formaciju. Gotovo sve sudionice su istaknule važnost samoodgoja te neprocjenjivu vrijednost zajedničke odgovornosti za formaciju koja traje cijeli život. Osobito danas upućen nam je poziv biti proročke žene zajedništva, radosne redovnice, svjedokinje pashalnog misterija.

Pozvane smo na ujedinjenost teoloških i antropoloških dimenzija, suradnju i umreženje inter i intra na razini kultura, naroda i družbi. Dinamika je to koja iziskuje poštivanje osobe, različitosti, aktivno slušanje i dijalog koji teži zajedničkom dobru.

Nacionalne i kulturalne različitosti u liturgijskom izražavanju sve su nas obogatile. Međutim, sve nas je ujedinjavao identitet Klanjateljica Krvi Kristove.

Suočiti se s „tamnom noći“ koju svijet, Crkva pa tako i Družba prolazi, prepoznati Božji prolazak i vidjeti svjetlo za budućnost potiče nas da hrabro, odvažno, radosno i s nadom živimo sadašnjost.

s. Danijela Anić i s. Mirjana Juranović
Rim&Zagreb, 15. 7. 2015.

Prethodni članakS. KAROLINA MILJAK U PROVEDBI PROJEKTA ZA ROME
Sljedeći članakOBLJETNICE REDOVNIČKIH ZAVJETA – 15. kolovoza 2015.