SENZIBILIZIRANJE ZA PROBLEMATIKU TRGOVINE LJUDIMA

1481

U župi Uzvišenja sv. Križa u Zagrebu održan je 22. studenoga 2014., prvi u nizu od 9 edukativnih susreta vezanih uz projekt: „Senzibiliziranje vjerskih zajednica za problematiku trgovine ljudima (poglavito ženama)“.

Devet vjerskih zajednica, od kojih četiri katoličke župe u Zagrebu (Uzvišenje sv. Križa, Isusova uskrsnuća, sv. Marka Križevčanina, sv. Mirka) te Srpska pravoslavna Crkva, Makedonska pravoslavna Crkva, Islamska zajednica, Evangelička Crkva i Savez baptističkih Crkava, pokazale su zanimanje za ovu tako važnu temu. Nakon svih susreta slijedi okrugli stol u župi sv. Blaža u Zagrebu.

Projekt vodi s. Stanka Oršolić, članica Družbe Sestara Naše Gospe, a podržava ga Europsko društvo žena u teološkom istraživanju – Hrvatska sekcija ESWTR-CS i Ekumenska inicijativa žena. Ima za cilj uvidjeti kako se vjerske zajednice u Hrvatskoj mogu uključiti i pomoći oko problematike trgovanja ljudima koja nadilazi granice, vjere, kulture, narode.

Prvom susretu odazvali su se mladi framaši iz Sigeta te ostali vjernici zagrebačke župe Uzvišenja sv. Križa, predstavnice Frame i Franjevačkog svjetovnog reda na Kaptolu 9 (Zagreb), Klanjateljice Krvi Kristove i predstavnice Crvenog križa.

Izlaganjem o toj temi i kreativnim radionicama pokušalo se odgovoriti na neka pitanja kao što su: Što je trgovina ljudima? Što je ropstvo te kako pomoći žrtvama trgovanja ljudima?

Jedan od zanimljivih podataka, koji nam je iznijela s. Stanka Oršolić jest da je u Republici Hrvatskoj najviše zastupljeno seksualno iskorištavanje žena, a u porastu je i radno iskorištavanje ponajviše muškaraca te djece koja prose.

Vjerujemo da će ovakvi i slični projekti naći mjesta još više među vjerskim zajednicama te biti put obnove društva i konkretna pomoć žrtvama.

Danijela Anić
25. 11. 2014.

Prethodni članak120 GODINA KLANJATELJICA U BIHAĆU
Sljedeći članakKONCERT U ŽUPI SVETE ANE – BJELOVAR