KONCERT U ŽUPI SVETE ANE – BJELOVAR

4584

U nedjelju, 23. studenoga 2014., o spomendanu sv. Cecilije, u crkvi svete Ane u Bjelovaru i ove je godine održan koncert župnih zborova župe svete Ane u suradnji s Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara.

Zbor župe svete Ane izniknuo je iz grupice mladih djevojaka koje su 1983. godine uz veliki entuzijazam tadašnjeg župnika Vinka Gregura revno dolazile u malu kapelicu sv. Fabijana i Sebastijana. Na orguljama ih je pratila Božica Palfi, sada profesorica, a koju je na probe iz grada dovozio Darko Kržak čija je majka, Dragica Kržak, predvodila pjevanje na misnim slavljima. Tada nismo imali ni pravu crkvu, ali smo imali veliku želju da liturgijska slavlja uzveličamo pjesmom. Kasnije, kada smo se preselili u kuću u kojoj smo se okupljali na misna slavlja, ulogu orguljašice preuzela je Marija Kegalj.

Kako je naš župnik Vinko uvijek govorio da tko pjeva dvostruko moli, a i sam je rado pjevao, tako su njegovim zalaganjem u našu župu došle časne sestre, Klanjateljice Krvi Kristove, koje su preuzele ne samo brigu o liturgiji i sakristiji, vjeronauku, vođenju domaćinstva nego su velikim trudom i naporom uvježbavale mali i veliki crkveni zbor.

„Prva koja je s velikom radošću počela okupljati pjevače, i male i odrasle, i time položila temelje župnog zbora bila je s. Danijela Borščak. Nije bilo ni jednostavno ni lako imati probu u kućici, svirati na misama u našoj crkvi-kući. No, hvala Bogu, crkveno je pjevanje sve više poprimalo ulogu koju ono mora imati u liturgiji. S. Danijela vodila je zborove od 1986. pa sve do završetka izgradnje crkve – 1993. godine. Nakon s. Danijele, vođenje zbora, na dvije godine, preuzela je s. Lucija Grgić. Tada su već bili mnogo bolji uvjeti jer smo bogoslužje imali u našoj novoj crkvi, a i članovi zbora već su imali neku tradiciju pjevanja. Sestru Luciju zamijenila je sestra Benita Antolović, koja je marljivo i savjesno vodila zborove sve do kraja kolovoza 2002. Godine.“ (prema monografiji župe „25 godina župe sv. Ane u Bjelovaru“, Vinko Gregur).

Sestru Benitu zamijenila je s. Davida Dizdar, nakon nje kratko vrijeme je zbor vodila s. Adelina Kovačević, a od tada revno zborom ravna s. Virginija Kolić. Sve su one, svaka na svoj način, veličale Boga kroz glasove malih i velikih župljana svete Ane.

Na inicijativu sestre Virginije, prvi put prošle godine, u našoj župi je održan koncert svih triju zborova što je ponovljeno i ove godine.

Najprije je nastupio mali zbor predvođen solo nastupom Luke Ćurkovića pjesmom Kriste, budi naša radost. Ljepota glasova iskazivala je dječju iskrenost pjesmama: Zvona zvone, Pristupamo tvom oltaru, Primi naša srca, Plodovi dobrote, Malo zrno pšenice, Pjesma zahvalnica i na kraju pjesmom Tu smo Kriste. Ta mala razigrana grla govorila su pjesmom: pustite malene k meni, jer njihovo je kraljevstvo nebesko.

Nakon raspjevanog malog zbora uslijedio je nastup duo violina učenika Glazbene škole.

Zbor mladih pjevao je o naraštaju onih koji ljube Boga, koji daju sebe kroz stihove pjesme Primi darove, Sine Božji, Spasi nas Gospodine, Daruj nam milost svoju i Imenu Isusovu.

Kako je ponosno bilo biti roditelj, biti župljanin Župe svete Ane, pripadati narodu u kojem svi govore kako ništa nije dobro, kako je sve crno i bezizgledno. Ne, to nije istina dokle god imamo mlade koji se ne boje života, koji imaju Smisao i znaju za kime idu. I to su nam oni rekli svojom pjesmom.

Kvartet saksofona i kvartet klarineta Glazbene škole Vatroslava Lisinskog uveo nas je, predivnim arijama Mozarta i Mendelssohna, u nastup mješovitog župnog zbora.

Zbor mladih tada se pjesmom stopio u veliki mješoviti zbor u kojem zajedno pjevaju mame, tate, djedovi, bake, sinovi, kćeri, unučad. O, kakvog li zajedništva! Vidjeti obitelj s dvoje, troje, četvero djece zajedno. Samo iz takvih obitelji može izrasti ljubav i ovakva pjesma koja slavi Boga, pjesma koja slavi život i daje nadu. Ako onaj koji pjeva dvostruko moli, a ako dvoje ili troje zaište nešto zajedno, postoji li nešto što Bog neće dati ako ga to zajedno zamolimo pjesmom?

I kao što je prilikom posjeta pape Benedikta XVI. na Trgu bana Jelačića zavladala tišina koja je govorila više od tisuću riječi, pljesak na kraju ovog koncerta rekao je sve.

Nakon ovacija publike, s. Virginija pozdravila je Bl. Djevicu Mariju Ave Marijom.

Bio je ovo ne samo blagdan pjesme. Bio je to vrhunski doživljaj ljubavi, nade i zajedništva.

Mr.sc. Sanja Radoš
Bjelovar, 25. 11. 2014.

Prethodni članakSENZIBILIZIRANJE ZA PROBLEMATIKU TRGOVINE LJUDIMA
Sljedeći članakVIDEO: USUSRET GODINI POSVEĆENOG ŽIVOTA