„GDJE JE TVOJE BLAGO, ONDJE JE I TVOJE SRCE“(Mt 6, 21)

1460

Od 4. travnja do 31. svibnja 2014., održan je u talijanskom gradu Firenze internacionalni seminar„Gdje je tvoje blago, ondje je i tvoje srce“ (Mt 6, 21) na kojemu je sudjelovalo 17  mlađih sestara Klanjateljica Krvi Kristove iz cijeloga svijeta u organizaciji Međunarodnog centra ASC duhovnosti. Svoje iskustvo i doživljaj seminara prenosi nam s. Snježana Pavlović, sudionica iz Hrvatske (Regija Zagreb):

Na početku seminara okupile smo se u dvorani u kojoj nam je vrhovna poglavarica s. Mariamma Kunnackal uputila riječi dobrodošlice i zaželjela da budemo otvorene Duhu te da se zapitamo gdje je naše srce. S. Sonia Matos i s. Nadia Coppa, vrhovne savjetnice i voditeljice seminara, na početku su nas upoznale s dnevnim rasporedom i pozvale nas da se uključimo u svakodnevne aktivnosti zajednice.

Međusobno smo se upoznavale, razmišljale o našim darovima i ograničenjima te životu u zajednici. Sjećale smo se značajnih trenutaka u našem životu te smo ta iskustva međusobno podijelile. Dotakle smo više puta i Konstitucije razmišljajući kako trebamo živjeti kao sestre i prijateljice i da trebamo biti zajednica koja živi za poslanje. Važne vrijednosti za nas trebaju biti odgovornost, dijalog, sudjelovanje i solidarnost.

Teme predavanja bile su vezane uz naš redovnički život i ASC duhovnost. Razmišljale smo o Krvi Kristovoj danas, o Mariji – Ženi Novoga saveza, o karizmatičnom gledanju zavjeta i o izazovima na koje nailazimo. Osim naših sestara, predavanja su imala i dva redovnika. Jedan od njih je p. Julio Albanese (Italija), misionar i novinar. On nam je govorio o siromaštvu kao izazovu. Naglasio je važnost čitanja znakova vremena. Trebamo biti usmjerene na Božju riječ i na događanja u svijetu kako bismo odgovorile na potrebe vremena. Trebamo biti sluge onih na periferiji društva. O pomirenju nam je govorio Misionar Krvi Kristove p. Bill. Posebno je istaknuo da su temeljne vrijednosti istina, milosrđe, pravda i mir. te da ove vrijednosti idu zajedno, ne može jedna isključivati drugu.

Na red je došla i prezentacija naših kultura iz kojih dolazimo. Kreativno predstavljanje trajalo je cijelo popodne do kasno na večer. Sestre iz Indije, Tanzanije, Italije, SAD-a i Hrvatske te iz Guineje Bissau, Argentine,Bolivije i Filipina na kreativan su način predstavljale svoju kulturu (ples, power point prezentacija itd.).

Osim predavanja imale smo prilike posjetiti Rim, Firenze, Orvieto, Sienu, Vallecorsu i Acuto. Obilazak ovih mjesta stvarno je lijep i obogaćujući doživljaj. Radovala sam se susretu s papom Franjom na audijenciji.

Sljedeći značajan događaj bile su duhovne vježbe u Acutu od 18. do 25. svibnja 2014. Milost je biti u mjestu u kojem je živjela naša sveta Marija De Mattias. Biti u kući u kojoj je živjela, hodati mjestom kojim je ona hodila, stvarno je poseban doživljaj. Zahvalna sam Bogu na ovoj milosti. Duhovne vježbe nam je imao p. Tony, verbit s Filipina koji živi u Rimu. On nam je govorio o mnogim temama koje se tiču našeg identiteta kao Isusovih učenika.  Saznale smo više i o VIVAT-u kojeg je predstavila s. Zita Resch, vrhovna savjetnica. Njezino predavanje nas je potaklo na očuvanje prirode i okoliša kao i na našu osobnu odgovornost za zbivanja u svijetu.

Na kraju seminara smo imale evaluaciju svega što smo prošle. Ovaj seminar je bio prilika za bolje upoznavanje sestara iz drugih kultura o kojima sam prije čitala u vijestima. Upoznala sam različitosti i sličnosti stvarnosti u kojima živimo. Zahvalna sam svima koji su mi omogućili sudjelovanje na ovom seminaru jer je ovo iskustvo uistinu obogaćujuće.

7. lipnja 2014.

Prethodni članakKLANJATELJICE U VIDOVICAMA
Sljedeći članakZAJEDNICA KRVI KRISTOVE NA DANIMA POKRETA I UDRUGA